Amerykanie sięgają po donuty, Hiszpanie po churros, a Polacy? My - szczególnie w tłusty czwartek - sięgamy po pączki. Mogą być lukrowane, posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą. W środku najczęściej znajdziemy marmoladę, dżem, budyń, a nawet toffie. Wszystkie są pyszne, bardzo słodkie i kaloryczne. Co zrobić, by pączki były idealne? Przepis na to ma znany krytyk kulinarny Robert Mak³owicz.
Robert Makłowicz to jedno z najbardziej znanych nazwisk polskiej sceny kulinarnej. Kucharz-podróżnik znany jest z takich programów, jak „Makłowicz w podróży” czy „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza, w których łączy pyszne jedzenie z historią i kulturą odwiedzanych miejsc.
Jakiś czas temu Makłowicz zdradził sekret pączków, które zachwycają puszystym, miękkim ciastem z lekką nutą spirytusu i tradycyjnym nadzieniem. Z tym przepisem w domowym zaciszu powstaną pączki, jak z najlepszej tradycyjnej cukierni!
Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna tzw. ostatki (ostatni tydzień karnawału). W Polsce z tym dniem nierozerwalnie połączona jest tradycja jedzenia pączków. Słodkie wyroby z ciasta drożdżowego wypiekano już w XII wieku. Według starego przesądu, jeśli właśnie w tłusty czwartek nie zjemy chociaż jednego pączka, może opuścić nas szczęście.
Dziêkujemy za przeczytanie artyku³u!
Ekspert wybra³ najlepsze stylizacje Balu Fundacji TVN. "Efekt godny gwiazdy Hollywood"
Tusk nie za³o¿y³ garnituru na miêdzynarodowe spotkanie i siê zaczê³o. Ekspertka mówi o roboczym looku
Mia³a byæ "10 lat m³odsza w 10 dni". Efekt metamorfozy zadziwi³ nawet prowadz±c±
W sieci zawrza³o po finale "Afryka Express". Ewa Gawryluk zabra³a g³os
Wyszkoni ma ¿±daæ 300 tysiêcy z³otych za "aferê majtkow±". Konkol zabra³ g³os
Gwiazdy na Balu Fundacji TVN. Wojciechowska zachwyci³a, Rozenek z okaza³ym dodatkiem
Kuba Badach rozbrajaj±co szczerze o te¶ciach. "Straszny szpan"
Marta Nawrocka z wizyt± w Czechach. Stylistka wspomina o ciekawym dodatku
Kuba Sienkiewicz ma sze¶cioro dzieci z trzech zwi±zków. Najm³odsze te¿ ju¿ robi karierê