Suszone grzyby w panierce według przepisu Roberta Makłowicza. Idealne na święta

Suszone grzyby, choć są jedną z tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw, rzadko lądują na naszych świątecznych stołach. Zobaczcie, jak przygotować je w wyśmienity sposób. Przepis Roberta Makłowicza po prostu musicie wypróbować.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już za parę dni będziemy mogli zasiąść z rodziną przy wspólnym stole i próbować pysznych wigilijnych potraw. Jedną z tych tradycyjnych, lecz nieco zapomnianych są suszone grzyby w panierce. Jak je zrobić? Z pomocą idzie Robert Makłowicz, który zdradził bardzo prosty przepis na ten smakołyk. Poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. 

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

ZOBACZ TAKŻE: Ciasto marchewkowe Ani Starmach. Pyszny, ekspresowy deser, który urozmaici świąteczne menu

Przepis na suszone grzyby w panierce według Roberta Makłowicza

Jeżeli chcesz urozmaicić świąteczny stół o nowe potrawy i powrócić do tradycji - smażone grzyby w panierce będą idealnym pomysłem. Co więcej, ich delikatny smak będzie smakować każdemu. 

Składniki:

  • 100 g suszonych prawdziwków (tylko kapeluszy podobnej wielkości)
  • 1 szklanka mleka
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • masło
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowywania

Należy zacząć od zalania grzybów mlekiem i moczeniem ich przez całą noc. Spowoduje to, że zrobią się delikatne w smaku. Następnego dnia wrzucamy je do wody i zaczynamy gotować, aż będą całkowicie miękkie. Po dokładnym ugotowaniu grzybów należy je odsączyć i doprawić - sola i pieprzem. Dla smakoszy lubiących wyrazisty smak - grzyby można doprawić przyprawa uniwersalną.  Kolejnym krokiem jest panierowanie. Doprawione grzyby obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej. Na końcu smażymy je aż lekko się zarumienią i uzyskają złoty kolor.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE: Barszcz wigilijny według Magdy Gessler. Jak zrobić tradycyjny barszcz?

Więcej o: