• Link został skopiowany

Suszone grzyby w panierce według przepisu Roberta Makłowicza. Idealne na święta

Suszone grzyby, choć są jedną z tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw, rzadko lądują na naszych świątecznych stołach. Zobaczcie, jak przygotować je w wyśmienity sposób. Przepis Roberta Makłowicza po prostu musicie wypróbować.
Robert Makłowicz
Robert Makłowicz - Instagram

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już za parę dni będziemy mogli zasiąść z rodziną przy wspólnym stole i próbować pysznych wigilijnych potraw. Jedną z tych tradycyjnych, lecz nieco zapomnianych są suszone grzyby w panierce. Jak je zrobić? Z pomocą idzie Robert Makłowicz, który zdradził bardzo prosty przepis na ten smakołyk. Poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. 

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

ZOBACZ TAKŻE: Ciasto marchewkowe Ani Starmach. Pyszny, ekspresowy deser, który urozmaici świąteczne menu

Przepis na suszone grzyby w panierce według Roberta Makłowicza

Jeżeli chcesz urozmaicić świąteczny stół o nowe potrawy i powrócić do tradycji - smażone grzyby w panierce będą idealnym pomysłem. Co więcej, ich delikatny smak będzie smakować każdemu. 

Składniki:

  • 100 g suszonych prawdziwków (tylko kapeluszy podobnej wielkości)
  • 1 szklanka mleka
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • masło
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowywania

Należy zacząć od zalania grzybów mlekiem i moczeniem ich przez całą noc. Spowoduje to, że zrobią się delikatne w smaku. Następnego dnia wrzucamy je do wody i zaczynamy gotować, aż będą całkowicie miękkie. Po dokładnym ugotowaniu grzybów należy je odsączyć i doprawić - sola i pieprzem. Dla smakoszy lubiących wyrazisty smak - grzyby można doprawić przyprawa uniwersalną.  Kolejnym krokiem jest panierowanie. Doprawione grzyby obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej. Na końcu smażymy je aż lekko się zarumienią i uzyskają złoty kolor.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE: Barszcz wigilijny według Magdy Gessler. Jak zrobić tradycyjny barszcz?

Więcej o:

Komentarze (1)

Suszone grzyby w panierce według przepisu Roberta Makłowicza. Idealne na święta

jareal
5 lat temu
Rzecz gustu, ale ja wolę suszone i przygotowane w ten sposób gąski, które obecnie uznawane są grzyby trujące. Na mnie widocznie ich toksyny nie działają, bo jem je od kilkudziesięciu lat i żyje. Roboty przy tym więcej, bo najpierw gąski trzeba oczyścić z piasku przed suszeniem, za to nie wymagają tak długiego suszenia, jak całe kapelusze prawdziwków. Moczenie w mleku jest w przypadku zbędne. Z powstałego wywaru robi się barszcz wigilijny.
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).