Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już za parę dni będziemy mogli zasiąść z rodziną przy wspólnym stole i próbować pysznych wigilijnych potraw. Jedną z tych tradycyjnych, lecz nieco zapomnianych są suszone grzyby w panierce. Jak je zrobić? Z pomocą idzie Robert Makłowicz, który zdradził bardzo prosty przepis na ten smakołyk. Poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.
ZOBACZ TAKŻE: Ciasto marchewkowe Ani Starmach. Pyszny, ekspresowy deser, który urozmaici świąteczne menu
Jeżeli chcesz urozmaicić świąteczny stół o nowe potrawy i powrócić do tradycji - smażone grzyby w panierce będą idealnym pomysłem. Co więcej, ich delikatny smak będzie smakować każdemu.
Należy zacząć od zalania grzybów mlekiem i moczeniem ich przez całą noc. Spowoduje to, że zrobią się delikatne w smaku. Następnego dnia wrzucamy je do wody i zaczynamy gotować, aż będą całkowicie miękkie. Po dokładnym ugotowaniu grzybów należy je odsączyć i doprawić - sola i pieprzem. Dla smakoszy lubiących wyrazisty smak - grzyby można doprawić przyprawa uniwersalną. Kolejnym krokiem jest panierowanie. Doprawione grzyby obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej. Na końcu smażymy je aż lekko się zarumienią i uzyskają złoty kolor.
Smacznego!
ZOBACZ TAKŻE: Barszcz wigilijny według Magdy Gessler. Jak zrobić tradycyjny barszcz?