Polacy uwielbiają wrzucać to na grilla, Katarzyna Bosacka przestrzega. "Mogą mieć paskudny skład"

Majówka to nie tylko maturalny stres, ale również... grill, kiełbaski, karkówka i zimne napoje dla ochłody. Katrzyna Bosacka przestrzega jednak przed jednym z wielu produktów, które lądują na polskim barbeque.

Katarzyna Bosacka zjednała sobie sympatię wielu milionów Polaków nie bez powodu. Od lat, zarówno w telewizji, jak i w internecie opowiada o tym, co warto jeść, w jaki sposób patrzeć na skład, a czego lepiej unikać, bo jest dla nas niezdrowe. Zasłynęła dzięki takim programom, jak "Wiem, co jem i wiem, co kupuję", "EkoBosacka" i "Bosacka daje radę".

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka o codziennej pielęgnacji. Opowiada też o chudnięciu przez stres i jadłowstręcie po porzuceniu przez męża

Katarzyna Bosacka przestrzega przed tym produktem na grilla

A jak majówka - to wiadomo, że grill. Nic więc dziwnego, że dziennikarka zgodziła się niedawno udzielić krótkiego wywiadu "Super Expressowi", w którym zdradziła sekrety grillowania. W końcu Polacy uwielbiają grillować, szczególnie gdy jest tak ładnie, ciepło i są wolne dni. Katarzyna Bosacka przyznała, że grillować możemy niemal wszystko, jednak to, co jest istotne, to obróbka: "Grillować możemy niemal wszystko: warzywa, sery, ryby, pieczywo i mięso. Ważna jest obróbka - na metalowych tackach wielorazowego użytku, powoli, na niewielkim żarze" - mówiła. Zaznaczyła jednak, że najzdrowsza jest biała kiełbasa o krótkim składzie. Podkreśliła także, aby unikać tych, które zawierają konserwanty. Bosacka mocno przestrzega za to przed kupowaniem gotowych, zamarynowanych już mięs.

Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale mogą mieć paskudny skład - wypełniacze i zagęstniki, fosforany, zatrzymujące wodę, by mięso było cięższe, sztuczne barwniki itp. Marynata może też maskować niezbyt dobrą jakość i świeżość mięsa. Poza tym każdy z nas ma inny smak, nie wiadomo, czy akurat ta mieszanka przypraw nam zasmakuje. No i cena. Produkty gotowe zwykle są znacznie droższe

- przyznała.

Katarzyna Bosacka radzi, by zwracać uwagę na grilla. To również ma znaczenie

Katarzyna Bosacka zaznaczyła, że również grill, na którym przyrządzamy jedzenie, ma znaczenie. "Według badań prof. Artura Badydy z Politechniki Warszawskiej najzdrowszy jest grill elektryczny, później gazowy. Grille tradycyjne zajmują ostatnie miejsce. Ważna jest też rozpałka - najlepiej, by była ekologiczna - oraz rodzaj opału. Węgiel będzie zdrowszy niż brykiet, bo brykiety są klejone żywicami epoksydowymi, które podczas spalania uwalniają szkodliwe substancje" - dodała. A więcej zdjęć Katarzyny Bosackiej znajdziecie w naszej galerii na górze strony.

Więcej o: