Magda Gessler ostrzega. Tego nie dodawaj do świątecznego żurku! Polacy często popełniają ten błąd

Magda Gessler zdradziła, jakie składniki sprawią, że wielkanocny żur będzie pyszny. Niektóre rady są zaskakujące.

Więcej na temat Magdy Gessler przeczytasz na portalu Gazeta.pl

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Wielu rodaków wiosennych świąt nie wyobraża sobie bez białego barszczu bądź żurku na stole. Magda Gessler w rozmowie z "Faktem" zdradziła, jak przyrządza swoją zupę. Wytknęła jeden, kardynalny błąd. Też go popełniacie?

Zobacz wideo Magda Gessler z ojcem

Magda Gessler zdradza przepis na żurek.Tego nie może w nim zabraknąć! Czego unikać? Duże zaskoczenie

Nieodłącznym składnikiem dobrego żurku według Magdy Gessler jest prawdziwy, żytni zakwas. Należy przygotować go na kilka dni przed gotowaniem. Nie może zabraknąć również sporej ilości majeranku i czosnku. Wystrzegajmy się za to... śmietany. To dziwna rada dla osób, które nie wyobrażają sobie świątecznej zupy bez tego dodatku.

Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku  - mówiła restauratorka w rozmowie z "Faktem".

Magda Gessler mówi, jak przygotować wywar na świąteczną zupę. Jest tylko jedna opcja

Gwiazda "Kuchennych rewolucji" odpowiedziała również na pytanie o wywar, na którym ma zostać skomponowany żur. Okazuje się, że woda powinna gotować się na specjalnym rodzaju wędliny. Zastosowanie zamiennika może odebrać potrawie tradycyjny smak.

Koniecznie musi to być dobrze zaparzona biała, wręcz szara, kiełbasa!

Skorzystacie z rad Magdy Gessler przy okazji przygotowywania wielkanocnej uczty?

Więcej o: