Anna Lewandowska co roku dzieli się ze swoimi fanami pysznymi i przede wszystkim zdrowymi przepisami na Wielkanoc. Ostatnio opublikowała "Poradnik Wielkanocny", w którym znajdują się dania wytrawne, jak np. chłodnik z buraków z jajem czy pieczony schab, ale również te bardziej słodsze. Jej mazurek daktylowo-czekoladowy wygląda obłędnie, lecz na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również babki. Co powiecie na wersję z rodzynkami?
Obserwatorzy Ani Lewandowskiej niecierpliwie czekali, aż ich idolka podzieli się z nimi swoimi ulubionymi przepisami. W końcu na wielkanocnym stole mogą pojawić się zdrowsze wersje tradycyjnych potraw. Takim przykładem jest babka wielkanocna z rodzynkami i polewą czekoladową.
By ją przygotować potrzebujesz:
Wymieszaj ze sobą suche składniki. Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut lub w zamian użyj jajka. Dodaj mokre składniki i wymieszaj. Zetrzyj skórkę z cytryny. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj sparzone rodzynki i ponownie wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem. Piecz około godziny w 180 stopniach. Ciasto pozostaw w piekarniku do wystudzenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Babkę polej czekoladą.
Smacznego!