Pierogi z kapustą i grzybami z pewnością nie zaliczają się do dań, w których należy stawiać na różnorodność i ciekawe smaki. Najlepiej sprawdzają się stare, domowe przepisy, przekazywane sobie z pokolenia na pokolenie. Dlatego sprawdziliśmy, według jakich zasad przyrządzają je znani kucharze - Anna Starmach i Karol Okrasa. Różnice są nieznaczne, ale warto zwrócić na nie uwagę.
To jedno z dań, które są niemal obowiązkowe w domach wielu Polaków na święta i nie da się ukryć, że mimo podobnych składników, niewielkie różnice sprawiają, że smakują inaczej.
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis Ani Starmach
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Ania Starmach poleca, by przed rozpoczęciem przyrządzania dania zalać grzyby ciepłą wodą i zostawić na noc. Rano, nie wylewając wody, należy je odcedzić i pokroić na drobne części, a następnie posiekać kapustę i cebulę, którą należy podsmażyć i dorzucić do niej resztę składników. W tym momencie przyda się właśnie wodę spod grzybów - należy również ją dodać i całość dusić ze sobą przez około godzinę.
W kwestii ciasta Starmach zaleca, by wymieszać w misce wszystkie składniki i cienko zwałkować. Powycinać kółka, włożyć farsz i gotować przez kilka minut.
Karol Okrasa w porównaniu do Ani Starmach bardziej precyzyjnie sugeruje, jak powinno wyglądać przyrządzanie tego dania. Zaznacza, ile czasu należy spędzić, wykonując konkretne etapy potrawy.
Składniki:
Karol Okrasa radzi, by dokładnie umyte grzyby zostawić w letniej wodzie na około 20 minut, a następnie gotować je w niej przez następne pół godziny. Surową, delikatnie odciśniętą z soku kapustę gotować w ciepłej wodzie w garnku bez przykrywki przez około 8 minut - tak, by była na wpół ugotowana. Następnie trzeba ją odcedzić i posiekać.
Z kolei w przypadku ciasta należy włożyć do garnka masło i wlać mleko. Do miski wsypać mąkę, mleko z masłem i szczyptę soli. Po wyrobieniu ciasta włożyć je do lodówki na 10 minut.
Jeśli chodzi o farsz, Okrasa wrzuca na patelnię olej rzepakowy i posiekaną cebulę, a gdy ta się zeszkli - dodaje grzyby i je poddusza. Całość doprawia solą i mielonym, białym pieprzem. Dodaje następnie obgotowaną kapustę i suszony majeranek.
Ciasto, które powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję, należy podzielić na 3 części. Pierwszą z nich bardzo cienko rozwałkować - na grubość około 2 mm. Za pomocą kieliszka do wina wyciąć koła i za pomocą łyżeczki nałożyć ostudzony farsz i uformować pierogi. Można użyć rozmąconego jaja lub wody w celu lepszego zlepienia się ciasta. Całość wrzucić do osolonej wody i mieszając gotować około dwóch minut.
Zobacz też: Co roku wiele z nas sięga po ten przepis. Czas na bezglutenowe pierniczki Anny Lewandowskiej. Prawdziwy hit!