• Link został skopiowany

Dwa przepisy na pierogi - jak przyrządzają je znani kucharze? Danie świąteczne według Ani Starmach i Karola Okrasy

Wykonanie jest proste, ale zajmuje trochę czasu, dlatego warto trzymać się przepisu, by poszło szybko i bezbłędnie. Skonfrontowaliśmy ze sobą dwa przepisy znanych kucharzy - Anny Starmach i Karola Okrasy, by sprawdzić, jak różnie można przyrządzić pierogi.
Ania Starmach i Karol Okrasa
instagram.com@ania_starmach, yt.com/kuchnialidla

Pierogi z kapustą i grzybami z pewnością nie zaliczają się do dań, w których należy stawiać na różnorodność i ciekawe smaki. Najlepiej sprawdzają się stare, domowe przepisy, przekazywane sobie z pokolenia na pokolenie. Dlatego sprawdziliśmy, według jakich zasad przyrządzają je znani kucharze - Anna Starmach i Karol Okrasa. Różnice są nieznaczne, ale warto zwrócić na nie uwagę.

Anna Starmach i Karol Okrasa - przepisy na pierogi z kapustą i grzybami

To jedno z dań, które są niemal obowiązkowe w domach wielu Polaków na święta i nie da się ukryć, że mimo podobnych składników, niewielkie różnice sprawiają, że smakują inaczej.

Pierogi z kapustą i grzybami - przepis Ani Starmach

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 80 g suszonych grzybów
  •  250 ml ciepłej wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować pierogi według przepisu Ani Starmach?

Ania Starmach poleca, by przed rozpoczęciem przyrządzania dania zalać grzyby ciepłą wodą i zostawić na noc. Rano, nie wylewając wody, należy je odcedzić i pokroić na drobne części, a następnie posiekać kapustę i cebulę, którą należy podsmażyć i dorzucić do niej resztę składników. W tym momencie przyda się właśnie wodę spod grzybów - należy również ją dodać i całość dusić ze sobą przez około godzinę.

W kwestii ciasta Starmach zaleca, by wymieszać w misce wszystkie składniki i cienko zwałkować. Powycinać kółka, włożyć farsz i gotować przez kilka minut.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami według Karola Okrasy

Karol Okrasa w porównaniu do Ani Starmach bardziej precyzyjnie sugeruje, jak powinno wyglądać przyrządzanie tego dania. Zaznacza, ile czasu należy spędzić, wykonując konkretne etapy potrawy.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 100 g masła
  • 100-150 ml mleka
  • sól
  • 200 g kiszonej kapusty, wrzuconej do ciepłej wody, obgotowanej, odcedzonej i posiekanej
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • biały pieprz
  • 50 g suszonych podgrzybków, namoczonych, ugotowanych i posiekanych
  •  niewielka ilość oleju rzepakowego
  • szczypta majeranku
  • niewielka ilość oleju słonecznikowego
  • 1 rozmącone jajko lub niewielka ilość wody do lepienia pierogów

Pierogi z kapustą i grzybami według Karola Okrasy

Karol Okrasa radzi, by dokładnie umyte grzyby zostawić w letniej wodzie na około 20 minut, a następnie gotować je w niej przez następne pół godziny. Surową, delikatnie odciśniętą z soku kapustę gotować w ciepłej wodzie w garnku bez przykrywki przez około 8 minut - tak, by była na wpół ugotowana. Następnie trzeba ją odcedzić i posiekać.

Z kolei w przypadku ciasta należy włożyć do garnka masło i wlać mleko. Do miski wsypać mąkę, mleko z masłem i szczyptę soli. Po wyrobieniu ciasta włożyć je do lodówki na 10 minut.

Jeśli chodzi o farsz, Okrasa wrzuca na patelnię olej rzepakowy i posiekaną cebulę, a gdy ta się zeszkli - dodaje grzyby i je poddusza. Całość doprawia solą i mielonym, białym pieprzem. Dodaje następnie obgotowaną kapustę i suszony majeranek. 

Ciasto, które powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję, należy podzielić na 3 części. Pierwszą z nich bardzo cienko rozwałkować - na grubość około 2 mm. Za pomocą kieliszka do wina wyciąć koła i za pomocą łyżeczki nałożyć ostudzony farsz i uformować pierogi. Można użyć rozmąconego jaja lub wody w celu lepszego zlepienia się ciasta. Całość wrzucić do osolonej wody i mieszając gotować około dwóch minut.

Zobacz też: Co roku wiele z nas sięga po ten przepis. Czas na bezglutenowe pierniczki Anny Lewandowskiej. Prawdziwy hit!

Zobacz wideo Anna Starmach poleca prosty i zdrowy wegetariański obiad
Więcej o: