• Link został skopiowany

Kuchenne rewolucje: Gessler poruszona niską pensją pracowników. Szef: To nie Warszawka, to wioska!

Z jakimi problemami mierzyła się tym razem Magda Gessler? Przeczytaj naszą relację z 4. odcinka "Kuchennych rewolucji".
Karczma sielska zagroda, Nowy Dwór Gdański Karczma sielska zagroda, Nowy Dwór Gdański Screen z http://sielskazagroda.com.pl

Problem

W 4. odcinku Magda Gessler odwiedziła Sielską zagrodę w Nowym Dworze Gdańskim. Z jednej strony budowa, z drugiej pole, a pośrodku domek z bali, czyli Sielska zagroda.

Czy ja jestem w górach czy nad morzem - dziwiła się Gessler okolicą nieprzyjazną dla ciepłej knajpki.

W środku trochę góralszczyzny, trochę cepelii i sporo wygórowanego ego właścicieli.

W 2002 kupiliśmy ziemię. Jak tylko otworzyliśmy knajpę, wtedy zamknęli drogę. Nie mamy prawie ruchu. Odcięto nas od turystów - tłumaczył właściciel.
Próbowaliśmy już wszystkiego. Naprawdę. To nie jest tak, że my czekamy teraz tylko na Magdę Gessler. Sprzedawaliśmy nawet chleb na zakwasie i kartę zmieniliśmy kilka razy - wtórowała współwłaścicielka.

Kuchenne rewolucje, Magda GesslerScreen z TVN/X-News

W menu pisanym wierszem i golonka, i pizza, i flaki. Skąd poezja? Właściciel, pan Paweł tłumaczy to uroczo:

Ja w ogóle lubię wiersze.

Niestety o potrawach nie można było napisać poematu, co najwyżej notkę ostrzegawczą do gazety. Szczególnie, jeśli chodzi o "szatański pierożek", czyli placek po zbójnicku.

Niezły glut - mówiła Gessler o pizzy. - Śmierdzi to mięso. Podawanie śmierdzącego gulaszu jest wysoce nietaktowne - komentowała kolejną potrawę, czyli wspomnianego pierożka.

Kuchenne rewolucje, Magda GesslerScreen z TVN/X-News

Jednak nie tylko kiepska kuchnia była problemem Sielskiej zagrody. Inny, poważniejszy, był głęboko ukrywany przez szefostwo. Został odkryty dopiero wtedy, gdy Magda Gessler porozmawiała z byłym pracownikiem restauracji. Nie było to łatwe, właściciele robili bowiem wszystko, aby ów kontakt utrudnić.

Odszedłem po 7 latach - mówił Magdzie Gessler były pracownik, pan Marek. - Dlaczego? Bo przez 6 lat nie dostałem podwyżki. Pracowałem po kilkanaście godzin dziennie za 7 złotych za godzinę.

Rozmowa naprowadziła Magdę Gessler na skrywany problem - zarobki pracowników. 7 złotych w obliczu kolejnych informacji, okazało się być niezłą stawką.

Zarabiam 5,50 za godzinę, pracuję po 13 godzin - mówiła jedna z kucharek, pracująca już wiele lat. - Dziennie wychodzi mi około 70 złotych.
Ja mam dniówkę, za cały dzień pracy mam około 80 złotych - powiedziała druga pracownica z równie długim stażem.

Kuchenne rewolucje, Magda GesslerScreen z TVN/X-News

Magda Gessler miała łzy w oczach, gdy słuchała, jak starsze kobiety mówią, ile zarabiają.

To jest brak szacunku do wieku, człowieka, doświadczenia - ostro ganiła właścicieli.
Pani Magdo, to jest wioska! Nie jesteśmy Warszawka, nie jesteśmy Poznań! - bronili się.
Macie dać im takie stawki, które ja zaakceptuję. Bo teraz to jest wykorzystywanie ludzi! Idźcie stąd. Nie będę z wami rozmawiać - krzyczała Gessler.

Kuchenne rewolucje, Magda GesslerScreen z TVN/X-News

Kuchenne rewolucje, Magda Gessler Kuchenne rewolucje, Magda Gessler Screen z TVN/X-News

Złote rady Magdy Gessler

Stanowczość Gessler, jeśli chodzi o pensje pracowników, przyniosła skutek. Właściciele uzgodnili nową stawkę - 95 złotych za cały dzień. Przyklasnęła temu cała załoga, a "Kreatorka smaku" mogła zakasać rękawy i przystąpić do działania.

Rewolucja zaczęła się od małego kulinarnego eksperymentu. Po totalnej katastrofie z "szatańskim pierożkiem" w roli głównej, każdy członek załogi Sielskiej zagrody, łączenie z 'niegotującą' właścicielką, miał usmażyć placki ziemniaczane. Niestety nikomu nie udało się zadowolić wymagającej Gessler. Wtedy, zmieniła taktykę. Zabrała cały personel na plażę. Tam pracownicy i właściciele mieli ścigać się w płetwach do nurkowania i zbierać pierze z piasku.

Kuchenne rewolucje, Magda GesslerScreen z TVN/X-News

Morska bryza odświeżyła umysły i dodała sił. Te przydały się zawłaszcza, przy zmianach dekoracji.

Te kwiaty śmierdzą trupem - mówiła Gessler, ganiąc za wybór złych gatunków kwiatów. - Trzeba wiedzieć, jakimi kwiatami dekoruje się restaurację.

Pozbyto się kwiatów, lecz także zerwano zasłony i przemalowano ściany. Zmianom nie oparło się też menu. Od tej pory specjalnością Sielskiej zagrody miała być kaczka pod różnymi postaciami.

Kuchenne rewolucje, Magda GesslerScreen z TVN/X-News

Rosół z kaczki, pieczona kaczkę z truskawkami, kruche babeczki z musem z kaczki, smażona pierś z kaczki, czy carpaccio z kaczki. Na finałowej kolacji ludzie rozpływali się nad daniami. Czy jednak właściciele utrzymali wysoki poziom?

Kuchenne rewolucje, Magda Gessler Kuchenne rewolucje, Magda Gessler Screen z TVN/X-News

Krajobraz po rewolucji

Po kilku tygodniach Magda Gessler znów zawitała do Nowego Dworu Gdańskiego. Tym głucha cisza nie straszyła już w restauracji, lecz miło dzwoniły sztućce o talerze. Gości było sporo.

Tak jest codziennie? - pytała z uznaniem Gessler.
Tak mamy spory ruch - mówiła z uśmiechem właścicielka, która w końcu zrezygnowała z opiętych garsonek na rzecz wygodnego stroju, w którym mogła częściej pomagać w kuchni.

Choć duży ruch wystawia lokalowi najlepszą ocenę, to wszyscy czekali z napięciem na opinię Magdy Gessler.

To carpaccio z kaczki to Nirvana! Za nic w świecie bym go nie oddała! - zachwycała się Gessler.

Kuchenne rewolucje, Magda GesslerScreen z TVN/X-News

Po takim entuzjazmie nie dziwimy się, że właściciele chwalą się wizytą Magdy Gessler na swojej stronie.

Jesteśmy po Kuchennych Rewolucjach w naszej karczmie. Z przyjemnością informujemy, że Pani Magda Gesler oceniła nasz lokal na 5+. Szczególnie smakowało jej nasze carpaccio oraz kaczka, którą określiła jako obłędną! - czytamy na Sielskazagroda.com.pl

Karczma sielska zagroda, Nowy Dwór Gdański, kuchenne rewolucje, magda gesslerScreen z http://sielskazagroda.com.pl

 

Przyglądając się jednak uważniej menu, zamieszonemu w internecie, zwraca uwagę większa oferta dań niż początkowo proponowała Gessler:

Karta ma być krótka! - mówiła w odcinku.

Co dodano? 32 rodzaje pizzy, kilka typowo polskich dań, np schabowe czy pierogi, a także makarony. Czy to obniżyło jakość dań? Skrupulatnie oceni to na pewno autor bloga "Śledzę Magdę Gassler", ale przede wszystkim zweryfikują to goście. Czy ktoś z naszych czytelników odwiedził już Sielską zagrodę? Czekamy na opnie!

Karczma sielska zagroda, Nowy Dwór Gdański, kuchenne rewolucje, magda gesslerScreen z http://sielskazagroda.com.pl

Karczma sielska zagroda, Nowy Dwór Gdański, kuchenne rewolucje, magda gesslerScreen z http://sielskazagroda.com.pl

Więcej o: