Przepis na czeską struclę bożonarodzeniową od samej Heleny Vondrackovej. Przepyszna alternatywa dla keksu

To ciasto tradycyjnie gości na świątecznych stołach u naszych południowych sąsiadów. Przepisem na bożonarodzeniową struclę podzieliła się największa gwiazda czeskiej estrady, Helena Vondrackova.

Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl

Helena Vondrackova znana jest przede wszystkim jako utalentowana wokalistka, która z niebywałą charyzmą podbiła rynek muzyczny. Okazuje się, że gwiazda czeskiej piosenki ma także talent kulinarny. Vondrackova na Instagramie podzieliła się odręcznie napisanym przepisem na vánocní štola, czyli po polsku - struclę bożonarodzeniową. To tradycyjne czeskie ciasto, przypominające nieco znany w Polsce keks.

Zobacz wideo Ciasto Ewy Wachowicz

Przepis Heleny Vondrackovej na struclę bożonarodzeniową

Tradycyjna czeska strucla przygotowywana na Boże Narodzenie jest bardzo słodka i pełna pyszności - rodzynek, kandyzowanych owoców oraz orzechów. Czesi pieką wiele wariantów tego ciasta, m.in. z marcepanem czy też wersję fit, w której masło zastępuje się serkiem. Ta z przepisu Vondrackovej jest bardziej konwencjonalna, jednak wokalistka orzechy zastąpiła migdałami.

Bożonarodzeniowa strucla według Heleny Vondrackovej - składniki

Do przygotowania czeskiego świątecznego ciasta potrzebne są:

  • dwa jajka,
  • kilogram mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 380 g masła,
  • cukier waniliowy,
  • 80 g drożdży,
  • 60 g obranych i startych migdałów,
  • 380 g rodzynek,
  • 130 g kandyzowanych owoców,
  • skórka cytrynowa,
  • sól.

Bożonarodzeniowa strucla według Heleny Vondrackovej - przepis

Przygotuj zaczyn z drożdży. Pokrusz je do miski, wymieszaj z łyżką cukru, dodaj letnie mleko i trzy łyżki mąki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier, masło, rodzynki, kandyzowane owoce, migdały oraz skórkę cytrynową i dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrób na gładką maskę i odstaw na godzinę do ponownego wyrośnięcia.

Ciasto zagnieć jeszcze raz i rozwałkuj na kształt prostokąta. Złóż na trzy części i ułóż jedną na drugiej, dociskając brzegi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Gotową struclę posyp cukrem i cukrem waniliowym.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.