"Milionerzy". Co to jest mirra? A kombucha to jaki grzyb?

"Milionerzy" jak co wieczór goszczą na antenie TVN. W dzisiejszym odcinku o milion powalczyło dwóch uczestników.

W dzisiejszym odcinku programu "Milionerzy" grę kontynuuje pan Tomasz z Krakowa. Uczestnik ma już gwarantowany tysiąc i dwa koła ratunkowe. Kciuki za Tomasza trzyma jego kolega.

"Milionerzy". Pytania

Pytanie za 2 tysiące brzmiało:

Który bohater Brzechwy wlazł na tyczkę i przedrzeźnia ogrodniczkę?

  • A. fasola
  • B. winorośl
  • C. pomidor
  • D. groszek pachnący

Pan Tomasz niestety nie znał odpowiedzi na to pytanie. Postanowił skorzystać z kolejnego koła ratunkowego - pół na pół. Po wykorzystaniu go zostały mu dwie odpowiedzi A i C. Choć nie był pewien, postanowił zaryzykować i zaznaczyć odpowiedź C, która była poprawna.

Pytanie za 5 tysięcy złotych brzmiało:

Kibitka to wóz gospodarski używany w dawnej Rosji, a także:

  • A. reprezentacyjna kareta cara
  • B. bryczka ślubna
  • C. karetka do przewozu chorych
  • D. pojazd do transportu więźniów

Choć pan Tomasz ponownie nie znał odpowiedzi od razu zaryzykował i błyskawicznie zaznaczył odpowiedź D, która okazała się poprawna. Jak widać, szczęście uczestnika nie odpuszczało.

Pytanie za 10 tysięcy złotych brzmiało:

Szybko zrobimy coś zarutko, na furkocie, ale i:

  • A. antkiem
  • B. tutką
  • C. migiem
  • D. iłem

Pan Tomasz wyeliminował odpowiedzi, które mu nie pasowały i tak postawił na odpowiedź C, która była poprawna.

Pytanie za 20 tysięcy złotych brzmiało:

Które psy mają puszysty ogon, noszony do góry, skręcony nad grzbietem?

  • A. charty afgańskie
  • B. boksery
  • C. akity
  • D. labradory

Pan Tomasz postanowił skorzystać z ostatniego koła ratunkowego - telefonu do przyjaciela. Przy słuchawce była siostra uczestnika, która postawiła na odpowiedź D. Jednak uczestnik postanowił zaznaczyć odpowiedź C, która była poprawna.

Pytanie za 40 tysięcy brzmiało tak:

Trzej królowie przynieśli Jezusowi w darze kadzidło, mirrę i złoto. Co to jest mirra?

  • A. zwój pergaminu
  • B. gumożywica drzew
  • C. haftowana tkanina
  • D. srebro

Uczestnik nie znał odpowiedzi więc postanowił zrezygnować z dalszej gry. Pan Tomasz wygrał 20 tysięcy złotych, a poprawną odpowiedzią była odpowiedź B.

Następnym graczem, który stanie do walki o milion jest pani Katarzyna z Piotrkowa Trybunalskiego. Jest inżynierem środowiska, a w grze towarzyszy jej przyjaciółka Kinga.

Pytanie za tysiąc złotych brzmiało:

Pagoda to rodzaj zdobionej wielokondygnacyjnej wierzy. Dla jakiego regionu jest charakterystyczna?

  • A. dla północnej Europy
  • B. dla Ameryki Południowej
  • C. dla południowo-wschodniej Azji
  • D. dla środkowej Afryki

Pani Katarzyna niestety nie była pewna odpowiedzi i postanowiła poprosić o pomoc publiczność. Ta wskazała odpowiedź C, którą również zaznaczyła pani Katarzyna. Oczywiście okazała się poprawna.

Pytanie za 2 tysiące brzmiało tak:

Kombucha to grzyb:

  • A. atomowy
  • B. kapeluszowy
  • C. herbaciany
  • D. kawowy

Pani Katarzyna również nie znała odpowiedzi i postanowiła wykorzystać drugie koło - telefon do przyjaciela. Przy słuchawce był narzeczony, który również nie znał odpowiedzi. Uczestniczka nie chciała ryzykować i wykorzystała drugie koło ratunkowe - pół na pół. W ten sposób zostały tylko dwie odpowiedzi: B i C. Choć uczestniczka nadal nie znała odpowiedzi, zaznaczyła C i słusznie.

Pytanie za 5 tysięcy złotych brzmiało tak:

Optymista patrzy na świat

  • A. spode łba
  • B. przez pełną szklankę
  • C. przez różowe okulary
  • D. zbieżnym zezem

Tutaj pani Katarzyna znała odpowiedź i zaznaczyła odpowiedź C, która była poprawna.

Pytanie za 10 tysięcy złotych brzmiało tak:

Kto swoją artystyczną karierę rozpoczął od tworzenia masek pośmiertnych zgilotynowanych arystokratów?

  • A. madame Tussaud
  • B. markiza de Pompadour
  • C. lord Byron
  • D. markiz de Sade

Pani Katarzyna nie była pewna odpowiedzi, ale tym razem zaryzykowała i zaznaczyła odpowiedź A, która okazała się poprawna.

Pytanie za 20 tysięcy brzmiało tak:

Który ze światowej sławy sportowców wziął udział w 2018 roku w spocie promującym pamięć o powstaniu warszawskim?

A. Tiger Woods

B. Mike Tyson

C. Oscar Pistorius

D. O.J. Simpson

Pani Katarzyna postanowiła zaryzykować i zaznaczyła odpowiedź A, która niestety była błędna. Poprawną odpowiedzią była B.

Pani Katarzyna wygrała tysiąc złotych.