Zorientowanie się, kto jest kim w rodzie Gesslerów, faktycznie może sprawiać kłopoty:
Opisywanie Gesslerów zacznijmy od zdecydowanie najpopularniejszej osoby z rodziny. Magdalena Daria Ikonowicz urodziła się w Warszawie, ale dzieciństwo spędziła w kubańskiej Hawanie. Ojcem chrzestnym Magdy był przyjaciel rodziny, Ryszard Kapuściński. Jej matka, Olga Borkowska, jest Rosjanką. Ojciec, Mirosław, był korespondentem Polskiej Agencji Prasowej, w związku z tym rodzina dużo podróżowała. Po kilku latach spędzonych na Kubie przenieśli się do Madrytu, gdzie Magda dorastała i ukończyła malarstwo na Akademii Sztuk Pięknych.
W latach 80. poznała Volkharta Müllera, korespondenta tygodnika "Der Spiegel". Pobrali się, a w 1983 roku na świat przyszedł ich syn, Tadeusz. Mąż Gessler zmarł trzy lata później, przegrał walkę z rakiem. W jednym z wywiadów restauratorka wyznała, że kilka miesięcy przed mężem zmarła jej nowo narodzona córka. Młoda mama wraz z dzieckiem spakowała się i w 1986 roku wróciła do Polski. Tu poznała Piotra Gesslera, członka rodziny warszawskich restauratorów. Gessler wpadła w oko nie tylko Piotrowi, ale także i jego bratu, Adamowi, o którym dziś słyszymy głównie w kontekście jego długów. Restauratorka wyznała, że Adam Gessler jej się oświadczył.
EAST NEWS/ZENON ZYBURTOWICZ
Magda wybrała Piotra. To on rozbudził w niej fascynację światem kulinariów. Jednak ich romans był zakazany, Piotr był bowiem wtedy mężem Marty Gessler. To dla swojej przyszłej żony rozwiódł się. Gessler wyszła za Piotra, a po podziale rodzinnej firmy w 1991 roku, przypadła im restauracja "U Fukiera" w Warszawie. Przez lata Gessler rozwijała interes i otwierała kolejne restauracje. We wszystkim towarzyszył jej syn z pierwszego małżeństwa.
Owocem związku z Piotrem jest 25-letnia dziś Lara. Od Magdy zaczęto wymagać częstego przebywania w domu z rodziną, opieki nad dziećmi, zajmowania się domem. Ona miała na siebie jednak całkiem inny plan. Pragnęła kariery, znaczącego miejsca w kulinarnym imperium Gesslerów. Podobno inaczej to sobie wyobrażał brat męża restauratorki, Adam Gessler.
EastNews
Związek Magdy i Piotra się zakończył, ale para wciąż nie ma rozwodu. Teraz Gessler związana jest z Waldemarem Kozerawskim, lekarzem medycyny estetycznej. Dziś to ona rozsławia nazwisko Gesslerów. Od 2010 roku prowadzi program "Kuchenne rewolucje". Jest także jurorką polskiej edycji show "MasterChef" oraz redaktor naczelną portalu Smakizycia.pl, pisuje do "Wprost" i "Newsweeka", prowadzi kilkanaście restauracji. To o Magdzie Gessler słyszymy najwięcej. A kim są pozostali Gesslerowie?
Kapif
Historię rodziny zaczniemy od nestora rodu. Zbigniew Gessler urodził się w 1921 roku. Pochodzi z rodziny łódzkich przedsiębiorców, a jego ojciec był właścicielem firmy produkującej rowery i dziecięce wózki. W 1940 roku zamieszkał z matką Teodorą w Warszawie. Po wojnie otworzył w Warszawie swój zakład cukierniczy na Starym Mieście oraz prowadził cukiernie "Bajka" przy ul. Marszałkowskiej i "Staropolską" na Bielanach. Przez wiele lat był działaczem Stronnictwa Demokratycznego i zasiadał w Centralnym Sądzie Partyjnym. W wyborach w 1985 roku uzyskał mandat posła na Sejm PRL IX kadencji. Ożenił się z malarką, Wandą Marciniak, z którą miał dwóch synów: Adam i Piotra.
Zbigniew Gessler nie chciał się zgodzić na małżeństwo syna z Magdą Ikonowicz.
Nie udało mu się załatwić sprawy na czas, a w "Przekroju" czytamy, że "wejście do rodziny Magdy Ikonowicz było dla niego zadrą do końca życia". Kiedy w 2001 roku świętował swoje 80. urodziny, na imprezie pojawiła się cała rodzina: synowie Piotr i Adam, ich byłe i obecne żony, wnuczęta, cukiernicy z rodzinami, koledzy z SD. Brakowało tylko Magdy Gessler, pojawiła się za to jej córka Lara, ukochana wnuczka Zbigniewa.
Gessler został odznaczony Krzyżem Kawalerskim i Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski, Złotym Krzyżem Zasługi oraz Złotym Medalem im. Jana Kilińskiego. Zmarł w 2004 roku. Pochowano go na warszawskim Cmentarzu Bródnowskim.
Adam to syn Zbigniewa Gesslera oraz Wandy Marciniak, malarki. Jest restauratorem. Adam Gessler ma dwóch synów: Mateusza z pierwszą żoną, Joanną Roqueblave, i Adama Szczęsnego z drugą żoną, Joanną Sobieską-Gessler.
W młodości próbował swoich sił jako aktor. Zagrał w "Akcji pod Arsenałem" Jana Łomnickiego oraz "Szpitalu przemienienia" Edwarda Żebrowskiego.
Z kariery aktorskiej szybko jednak zrezygnował, by zająć się tym, co jego rodzina potrafi najlepiej - gotowaniem.
Po latach wrócił na ekrany, tym razem jednak w roli prowadzącego show "Wściekłe gary" i "Euro według Gesslera".
Fot. Dawid Chalimoniuk / Agencja Gazeta
O Gesslerze słyszymy obecnie głównie w kontekście jego długów. Restaurator zajmuje pierwsze miejsce na liście dłużników warszawskiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Mieszkaniowej. Trafił na nią za nieregulowanie czynszu za wynajem lokali pod swoje restauracje w latach 1992-2007. Jego dług wyceniono (dane z października 2013 roku) na 32 miliony złotych.
W 2003 roku Gessler został ukarany grzywną za sprzedaż alkoholu bez koncesji, rok później dostał sądowy zakaz prowadzenia działalności gospodarczej. Wcześniej był karany w zawieszeniu m.in. za składanie fałszywych zeznań, wprowadzanie notariusza w błąd i zabór mienia. Urzędnicy szacują, że ogólne zadłużenie restauratora sięga 45-50 mln złotych.
W październiku 2013 roku komornikowi udało się zlicytować dom Gesslera za kwotę 3,85 miliona złotych. Wcześniej, w listopadzie 2012, odzyskano około 50 tysięcy złotych z zasądzonej kwoty.
Fot. Jakub Ociepa / Agencja Gazeta
Piotr, syn Zbigniewa Gesslera i Wandy Marciniak, brat Adama. To dzięki niemu Magda Gessler rozkochała się w gotowaniu. Przed związkiem ze znaną restauratorką był żonaty z Martą Gessler. Rozstał się z nią, gdy poznał prowadzącą "Kuchennych rewolucji".
EastNews
7 listopada 1995 roku Piotr Gessler i Magda Ikonowicz wzięli ślub. Ale dwa lata później, według informacji Juliusza Ćwielucha z "Przekroju" (13/2006), prywatny detektyw wynajęty przez Piotra miał zrobić żonie Gesslera zdjęcie, na którym było widać, jak Magdę czule obejmował Mariusz Diakowski, kelner restauracji "U Fukiera". Gessler ponoć wówczas odeszła do kochanka. Wybuchł największy skandal obyczajowy wśród restauratorów III RP. Dziś Gessler wrócił do tego, w czym jest najlepszy - cukiernictwa. U jego boku jest nowa partnerka, oboje unikają jednak rozgłosu i mediów.
Pierwszy wnuk Zbigniewa, Mateusz, przyszedł na świat w 1980 roku i, jak okazało się po latach, został kolejnym restauratorem w rodzie. Syn Adama Gesslera i Joanny Roqueblave musiał przejść przez rozwód rodziców, wyjazd do Francji w wieku trzech lat i powrót do Polski 19 lat później.
Przez krótki czas współpracował z ciotką, Magdą. Trochę dłuższą, ale mniej owocną współpracę nawiązał z ojcem.
A co sądzi o Magdzie Gessler?
Dziś sam pracuje na swoje nazwisko. Założył własną restaurację, "Warszawa Wschodnia", która odniosła spektakularny sukces.
Fot. Gazeta.tv
Gessler był kandydatem do roli "polskiego Gordona Ramsaya" w polsatowskim programie "Hell's Kitchen". Początkowo zgodził się na udział w kulinarnym show, jednak w końcu, z powodów osobistych, zrezygnował.
Gessler jest szczęśliwym mężem i ojcem. Jego syn, Franek, podobno już przejawia kulinarny talent i uwielbia gotować.
East News
Marta Gessler urodziła się w podwarszawskim Wołominie. Jej matka uczyła matematyki, ojciec pracował na pogotowiu. Co ciekawe, niewielu wie, że Marta to jej drugie imię, a używać zaczęła go dopiero jako nastolatka. Naprawdę ma na imię Małgorzata.
Marta od dzieciństwa uwielbiała gotować. Pomagała rodzicom w kuchni, próbowała sama pichcić. Rozwijała też drugą pasję - dekorowanie wnętrz. Eksperymentowała na swoim pokoju. Malowała krzesła na różne kolory, co kilka dni przestawiała meble. Poza tym była humanistką. Pisała wiersze i marzyła o karierze aktorskiej. Do liceum dojeżdżała na warszawską Pragę. Wtedy poznała Adama Gesslera, brata swojego przyszłego męża.
Niewiele wiemy o początkach związku Marty i Piotra Gesslera. Pobrali się, gdy ona miała 23 lata, a w 1986 roku na świat przyszedł ich syn, Mikołaj. To był rok, gdy do Polski przyjechała Magda Gessler. Piotr związał się z nią jeszcze przed rozwodem. Marta wciąż pracowała z mężem.
Fot. Bartosz Bobkowski / Agencja Gazeta
Atmosfera była gęsta, ale nikt nie chciał zrezygnować z pracy w restauracji przynoszącej tak ogromne zyski. Marta znalazła jednak sposób na własny interes.
Pierwsze przepisy wypróbowała na gościach restauracji Adama Gesslera przy Rynku Nowego Miasta. Chwyciło. W 1994 roku otworzyła własną - "Qchnię Artystyczną".
Dziś Marta ma na swoim koncie także 5 książek, dwie we współpracy z Agnieszką Kręglicką. Pierwsze teksty o tematyce kulinarnej publikowała w "Zwierciadle", potem w "Wysokich Obcasach". Pisała także dla "Kwiatostanu" i "Dobrego Wnętrza". Prowadziła program "Notes Kulinarny" w TVN Style.
Mikołaj Gessler, syn Marty i Piotra, ma dziś 28 lat i nie w głowie mu gotowanie. Jego pasją jest fotografia. Zajmuje się nią zawodowo.
Fot. Marcin Klaban / AG
Mikołaj Gessler o gotowaniu nie myśli, ale co innego jego przyrodnia siostra, Lara Gessler. Córka Magdy i Piotra zdecydowanie pójdzie w ślady rodziców. Choć jeszcze niedawno chciała być socjologiem, rzuciła studia i już zaczęła stawiać pierwsze kroki na ścieżce do kulinarnej kariery. W miarę rosnącego zaangażowania matki w programy telewizyjne "Kuchenne rewolucje" i "MasterChef", przejęła jej obowiązki w restauracji "U Fukiera" i w cukierni "Słodki Słony". Ale od początku. Gdy rodzice rozstali się, zamieszkała z ojcem. Miała wtedy 9 lat.
WBF
I to właśnie w cukiernictwie spełnia swoje fascynacje kuchnią. Nie lubi nowomodnych przysmaków zza granicy. Hołduje przepisom naszych babć.
WBF
Magda Gessler była na początku zaskoczona wyborem córki. Ta nigdy wcześniej nie wykazywała bowiem zainteresowania zawodem rodziców.
Na plecach Lary widnieje ogromny tatuaż.
Viva!