Właśnie teraz jest wymarzony czas na cieszenie się ich smakiem! Bo kiedy, jeśli nie w upalny, wakacyjny dzień? Lody to niemal nieodłączny atrybut wakacji - cel spacerów, pogawędek w kawiarence na nadmorskim deptaku, romantycznych spacerów i poobiednich deserów.
Skąd wziął się ten wyśmienity deser? Warto mieć w zanadrzu te ciekawostkę i zabłysnąć przed przystojnym sprzedawcą lodów na molo;) Otóż większość źródeł podaje, że z ...Chin ! Źródła podają, iż już 3000 lat temu chińscy władcy próbowali przysmaków sporządzonych ze śniegu lub rozkruszonego lodu, do którego dodawano owoce, miód, oraz wino. A jak lody przywędrowały do Europy? Recepturę na nie przywiózł do Włoch podróżnik Marco Polo, a przepis z miejsca zafascynował Włochów, którzy do dziś uchodzą za idealnych lodziarzy (i słusznie - kto był we włoskiej lodziarni ten wie o czym mowa!). Początkowo lody miały formę dzisiejszych sorbetów, nieco później takie "wodne" lody zaczęto wzbogacać o jajka i śmietanę i zaczęły przypominać te znane nam dziś, tradycyjne lody.
Lody przyrządza się zazwyczaj z mleka, śmietanki, cukru, jaj oraz odpowiednich dodatków - w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać. Z czasem wyodrębniły się różne ich rodzaje, i tak mamy lody:
- mleczne - ich podstawa to mleko, żółtka i cukier oraz smakowe dodatki, np. kakao, kawa, orzechy, wanilia, itp.
- sorbety - bardzo orzeźwiające i najmniej kaloryczne - przygotowywane na bazie wody, cukru oraz soku owocowego
- parfiaty - podobne do mlecznych, lecz na bazie śmietanki, podobnie jak mleczne, lody śmietankowe można sporządzać dodając kakao, kawę itp.
- owocowe - egzotyczne lub sezonowe owoce w lodach - czego więcej chcieć w upalny dzień?
- cassate - otrzymuje się przez formowanie kilku rodzajów lodów, zewnętrzną warstwę stanowią lody, kolejno następne warstwy lodów owocowych, kremu, bitej śmietany połączonej z owocami i lodów o smaku kakaowym lub kawowym
Czym kierować się wybierając lody? Zwracaj uwagę, aby były zrobione ze świeżych i naturalnych składników. Możesz też z powodzeniem zrobić sama pyszny sorbet . To proste, wystarczy kilogram truskawek, 30 dkg cukru i jedna cytrynka. Zmiksuj umyte i obrane truskawki, zmiksuj je z sokiem wyciśniętym z cytryny i cukrem i zamroź w zamrażarce, mieszając co jakiś czas.
Wciąż przybywa nowych smaków lodowych - ich twórcy prześcigają się w pomysłach - są już między innymi lody o smaku fig, czekolady z chilli, gruszki z parmezanem czy rabarbaru z cynamonem. Jednak najpowszechniejszy jest podział lodożerców na dwie grupy - zwolenników smaków waniliowo-czekoladowych, oraz owocowych!