Jutro święto wszystkich łasuchów! Tłusty czwartek. Już dziś możecie się przygotować i upiec przepyszne pączki we własnej kuchni. Publikujemy sprawdzony przepis, którego nie powstydziłaby się Magda Gessler!
Pączki według Magdy Gessler to puszyste pączki z nadzieniem różanym. Obficie posypane słodkim pudrem lub polane lukrem na pewno sprawią, że wasz tłusty czwartek będzie nie tylko tłusty, ale i przesłodki.
Pączki Magdy Gessler składniki:
Pączki Magdy Gessler - przygotowanie:
Do całej mąki dodajemy rozpuszczone w mleku, lekko wyrośnięte drożdże. Następnie ubijamy żółtka z cukrem na kogel-mogel. Łączymy kogel-mogel z mąką i drożdżami. Po wytworzeniu masy dodajemy pozostałe mleko i płynne masło.
Całość wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Gdy ciasto jest za rzadkie, możemy dosypać trochę mąki). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Na środku każdego krążka kładziemy porcję konfitury i szczelnie zawijamy brzegi ciasta.
Gotowe pączki trzymamy jeszcze w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosły.
Pączki należy smażyć w gorącym tłuszczu (jeżeli chcesz sprawdzić, czy tłuszcz jest wystarczająco gorąca, można wrzucić kawałek ciasta).
Aby uniknąć przypalenia się tłuszczu, co powoduje nieprzyjemny zapach, wrzucamy do niego kawałki surowego ziemniaka.
Usmażone pączki wyłożyć na metalową siatkę z papierem, aby zebrał jak najwięcej tłuszczu.
Pączki bez nadzienia można upiec w piekarniku.
SMACZNEGO!
JP