Tłusty czwartek już jutro! Czas na pączki. Wypróbujcie przepis Magdy Gessler

Tłusty czwartek już jutro. Z tej okazji publikujemy przepis na pączki Magdy Gessler. Palce lizać!

Jutro święto wszystkich łasuchów! Tłusty czwartek. Już dziś możecie się przygotować i upiec przepyszne pączki we własnej kuchni. Publikujemy sprawdzony przepis, którego nie powstydziłaby się Magda Gessler!

Przepis na pączki Magdy Gessler

Pączki według Magdy Gessler to puszyste pączki z nadzieniem różanym. Obficie posypane słodkim pudrem lub polane lukrem na pewno sprawią, że wasz tłusty czwartek będzie nie tylko tłusty, ale i przesłodki.

Pączki Magdy Gessler składniki:

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g drożdży
  • 1 szklanka (250 ml) żółtek
  • 200 g cukru
  • 3 szklanki masła klarowanego
  • konfitura z róży
  • 4 kostki smalcu do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków

Pączki Magdy Gessler - przygotowanie:

Do całej mąki dodajemy rozpuszczone w mleku, lekko wyrośnięte drożdże. Następnie ubijamy żółtka z cukrem na kogel-mogel. Łączymy kogel-mogel z mąką i drożdżami. Po wytworzeniu masy dodajemy pozostałe mleko i płynne masło.

Całość wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Gdy ciasto jest za rzadkie, możemy dosypać trochę mąki). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Na środku każdego krążka kładziemy porcję konfitury i szczelnie zawijamy brzegi ciasta.

Gotowe pączki trzymamy jeszcze w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosły.

Pączki należy smażyć w gorącym tłuszczu (jeżeli chcesz sprawdzić, czy tłuszcz jest wystarczająco gorąca, można wrzucić kawałek ciasta).

Aby uniknąć przypalenia się tłuszczu, co powoduje nieprzyjemny zapach, wrzucamy do niego kawałki surowego ziemniaka.

Usmażone pączki wyłożyć na metalową siatkę z papierem, aby zebrał jak najwięcej tłuszczu.

Pączki bez nadzienia można upiec w piekarniku.

SMACZNEGO!

JP