Przepis na faworki Magdy Gessler. Spróbuj wykonać słodkie przekąski jak popularna restauratorka

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Sprawdźcie przepis na słodkie przekąski od Magdy Gessler

Ceny w cukierni "Słodko Słony" prowadzonej przez Larę i Magdę Gessler nie należą do najniższych. Przed Bożym Narodzeniem można było nabyć makowiec za 110 zł. Na Instagramie Anny Skury pojawił się wpis na temat wysokich cen faworków. Influencerka wybrała się na zimowy spacer i wstąpiła do cukierni "Słodko Słony". Przeraziła się, gdy zobaczyła, że za pudełko faworków trzeba zapłacić 60 zł. 

Mamy dla was sposób, żeby nie zapłacić tyle ile Skura za górę słodkości. Przedstawiamy przepis na faworki wg Magdy Gessler. 

Faworki wg Magdy Gessler - przepis

Składniki

  • mąka pszenna 600 g
  • smalec 2 łyżki
  • żółtka 15
  • cukier 200 g
  • śmietana 6 łyżek
  • spirytus 2 łyżki
  • arak 1 łyżka
  • smalec do smażenia 500 g
  • cukier puder 100 g
  • wanilia

Wykonanie

  1. Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować ciasto na faworki bardzo cienko, oszczędnie podsypując mąką.
  2. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.
  3. Rozgrzać smalec do smażenia w szerokim rondlu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę, wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, faworki można smażyć.
  4. Faworki smażyć partiami na złoty kolor, przewracając raz szpikulcem. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

Pamiętajcie Tłusty Czwartek obchodzimy w tym roku 20 lutego. 

DK

Więcej o: