Idealny żurek od Magdy Gessler. Dodaje do niego jeden nietypowy składnik. Możecie się zdziwić

Magda Gessler podzieliła się przepisem na idealny wielkanocny żurek. Okazuje się, że jeden nietypowy składnik odgrywa kluczową rolę w całym daniu. Znamy jej sekret.

Magda Gessler jest jedną z najsłynniejszych polskich restauratorek. Wielu fanów przypięło jej łatkę "królowej polskiej gastronomii". Ma ona kilka restauracji w centrum Warszawy, które cieszą się sporym zainteresowaniem wśród klientów. Oprócz tego od lat prowadzi słynny program kulinarny, w którym dzieli się różnorodnymi autorskimi przepisami. "Kuchenne rewolucje" są emitowane na antenie TVN od 2010 roku. Tym razem w związku ze zbliżającymi się wielkimi krokami świętami wielkanocnymi Magda Gessler postanowiła podzielić się przepisem na idealny żurek. Okazuje się, że sekret tkwi w jednym nietypowym składniku. Chodzi o grzyby.

Zobacz wideo Magda Gessler zachwycona manierami wnuczki: Elegancka Nena

Magda Gessler zdradziła przepis na idealny żurek 

Żurek odgrywa jedną z najważniejszych ról na wielkanocnym stole. Sposobów na jego przygotowanie jest od groma. Wiele wywodzi się z tradycji poszczególnych regionów. Z okazji nadchodzących świąt Magda Gessler postanowiła uchylić rąbka tajemnicy i zdradziła autorski przepis na żurek. Podobno uchodzi on za jeden z najlepszych. Poznajcie jej sekret.

Magda Gessler w 'Kuchennych rewolucjach' zganiła córkę właścicielki Magda Gessler w "Kuchennych rewolucjach": Twoja waga jest nienormalna

Potrzebne składniki:

  • 350 gramów mąki razowej
  • litr wody
  • cztery ząbki czosnku 
  • trzy liście laurowe 
  • pięć grzybów (najlepiej prawdziwków mrożonych lub namoczonych suszonych)
  • pięć kulek ziela angielskiego 
  • łyżka masła 
  • litr bulionu warzywnego
  • 250 mililitrów śmietany
  • cztery jajka
  • 300 gramów białej kiełbasy 
  • natka pietruszka
  • sól 
  • pieprz czarny 
  • majeranek 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania zakwasu na żurek. Mąkę przesyp do wysokiego naczynia, zalej wrzącą wodą i mieszaj, aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Później dodaj resztę wody. Pokrój ząbki czosnku, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie należy przykryć przykrywką i obwiązać gazą dookoła. Następnie odstawić w ciepłe miejsce na trzy dni. Raz na dobę delikatnie zamieszać. Jeśli nie chcecie lub nie macie czasu robić samodzielnie zakwasu, najlepiej kupić naturalny, z dobrym składem, który ma wyżej wymienione składniki.
  2. Na patelnię wyłóż masło, a następnie je rozpuść. Na gorący tłuszcz połóż oczyszczone i pokrojone grzyby. Zawartość patelni zalej bulionem i trzymaj na ogniu, aż do momentu, gdy grzyby zrobią się miękkie.
  3. Do gotujących się składników na żurek dolej odcedzony zakwas. Następnie, dodaj śmietanę, a także obrany i drobno posiekany czosnek. Zupę dopraw solą i pieprzem według smaku. Dorzuć też porcję suszonego majeranku.
  4. Jajka do żurku należy ugotować na twardo, a kiełbasę przez 20 minut wyparzyć we wrzątku. Następnie należy ją pokroić w plastry, a jajka w ćwiartki. 
  5. Przygotowany żurek serwuj na półmiskach. Do każdej porcji dołóż pokrojoną białą kiełbasę oraz kawałek jajka. Przed podaniem możesz jeszcze udekorować talerz, dodając dodatkowo posiekaną natkę pietruszki.

Magda Gessler; zdjęcie ilustracyjne Za świąteczne potrawy Gessler trzeba zapłacić krocie. Pieczona kaczka kosztuje majątek

Magda Gessler zdradza sekret idealnej sałatki jarzynowej

To jeszcze nie koniec. Oprócz przepisu na żurek mamy dla was kilka porad do sałatki jarzynowej również od Magdy Gessler. Szczególną uwagę należy zwrócić na wybór odpowiednich ziemniaków. Restauratorka stawia na te żółte i kleiste. Warzywa warto ugotować na rosole, a nie wodzie. Ten trik pozwoli na wydobycie większego aromatu. Magda Gessler radzi, aby nie żałować marchewki i ogórka. Te warzywa odrywają główną rolę w sałatce, dlatego należy dodawać je od serca. Oprócz tego można rozważyć urozmaicenie sałatki kilkoma kurkami. Natomiast jest jeden składnik, którego powinniśmy unikać. Chodzi o cebulę, która jest zbyt mocna do delikatnej sałatki.

Więcej o: