• Link został skopiowany

Tak Robert Makłowicz wyglądał w jednym z pierwszych odcinków programu o kulinariach. Zawsze miał klasę

Smakosz pysznego jedzenia i wytrawnych trunków. Podróżnik i krytyk kulinarny, który od lat gromadzi niespotykanie dużą widownie - wcześniej przed telewizorami, obecnie w internecie. Przypomnijmy, jak prezentował się Robert Makłowicz w jednym z pierwszych odcinków kulinarnego programu, który prowadził w telewizyjnej Dwójce.
Robert Makłowicz
Instagram @robertmaklowicz_official

Roberta Makłowicza znają niemal wszyscy. To jeden z najsłynniejszych polskich dziennikarzy, podróżników i przede wszystkim krytyków kulinarnych. Przez lata pracy w telewizji zdobył olbrzymią sympatię widzów, którzy pozostali mu wierni i mimo że nie występuje już w telewizyjnej Dwójce, wciąż śledzą jego poczynania w sieci.

Zobacz wideo Robert Makłowicz i inne gwiazdy z ukraińskimi korzeniami
Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Robert Makłowicz. Styl, którego nie trzeba opisywać

Udajmy się w podróż sentymentalną i zobaczmy, jak Robert Makłowicz prowadził jeden z pierwszych odcinków programu kulinarnego "W 80 dań dookoła świata z Robertem Makłowiczem - Wędrówka 7: Staropolskim smakiem". Odcinek wyemitowano w grudniu 1998 roku. Dziennikarz jak zawsze elegancki – w koszuli, bordowej kamizelce i żółtym fartuchu – gotuje wraz z gośćmi programu. Ale na uwagę zasługuje przede wszystkim pierwsza scena odcinka. Robert Makłowicz w szykownym kapeluszu, długim, ciemnym płaszczu i jasnym, frywolnie przewiązanym szaliku jedzie saniami ciągniętymi przez konia. Dziennikarz zawitał do wsi Szerzyny koło Jasła, a konkretniej do przysiółku Betlejem, gdzie przybliżył tradycyjną galicyjską kuchnię bożonarodzeniową. Zobaczcie sami:

 

Robert Makłowicz ma ukraińskie, ormiańskie, węgierskie i austriackie korzenie. Szybko zdecydował się wyprowadzić z Polski. Na przełomie 1989-1990 mieszkał w Wielkiej Brytanii, gdzie pracował jako robotnik. Poznał wówczas wiele różnorakich kuchni. Kiedy wrócił do Polski, wiedział, że chce zostać krytykiem kulinarnym. Makłowicz wyróżnia się na tle innych dziennikarzy kulinarnych. Ma olbrzymią wiedzę. Podróże kulinarne i odkrycia okrasza zawsze wieloma anegdotami, nawiązuje płynnie do historii, historii sztuki. To efekt wszechstronnego wykształcenia. Studiował na Uniwersytecie Jagiellońskim prawo, a później historię.

Więcej o:

Komentarze (3)

Tak Robert Makłowicz wyglądał w jednym z pierwszych odcinków programu o kulinariach. Zawsze miał klasę

emilia_21a
3 lata temu
Uwielbiam go! Pierwsze zdanie przeczytałam jego głosem w moich myślach ??
j-a-ga
3 lata temu
Ja tam to lubię. Sprawia wrażenie sympatycznego nawet W reklamie jakiejś stacji benzynowej. Po za tym potrafi się ładnie wyslowić a to teraz rzadkość.
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).