Pączek u Magdy Gessler kosztuje 9 złotych, zupa 32 złote, a kaczka... 95. Inaczej jest u Szyca. Spodziewaliście takich różnic?

Magda Gessler
Magda Gessler to królowa polskich restauracji. Swoim nazwiskiem za sprawą programu 'Kuchenne rewolucje' firmuje setki lokali, natomiast swoich (na własność) ma kilka. Wśród najpopularniejszych znajdują się przede wszystkim 'U Fukiera' i 'Ale Gloria'.
Ostatnio głośno było o tradycyjnych pączkach restauratorki. Wszytko za sprawą ich ceny - za jedną sztukę w lokalu Gessler trzeba zapłacić aż 9 złotych. To sporo kwota. Sprawdziliśmy więc, jak mają się ceny innych dań w restauracjach gwiazdy TVN.
I tak "U Fukiera" zjemy m.in. zupę gulaszową węgierską za 32 złote i kaczkę po polsku za 95 złotych.
Screen / U Fukiera
Screen / U Fukiera
Całe menu restauracji 'U Fukiera' znajdziecie tutaj.
W restauracji 'Ale Gloria' ceny wcale nie wydają się niższe. Za przystawkę, carpaccio z kaczej piersi wśród młodych sałat zapłacimy 44 złote, za barszcz biały 26 złotych, natomiast stek z polędwicy argentyńskiej kosztuje aż 119 złotych.
Screen Ale Gloria
Całe menu restauracji 'Ale Gloria' znajdziecie tutaj.

Londyńska restauracja Magdy Gessler
Magda Gessler jako prowadząca 'Kuchennych rewolucji' stała się najpopularniejszą polską restauratorką. Mając kilka lokali w kraju, postanowiła pójść o krok dalej i otworzyć restaurację w Londynie. W White Goose Bistro Brytyjczycy zjedzą dania naszej tradycyjnej kuchni.
Magda Gessler w Londynie podaje mielone i schabowe
Gwiazda TVN-u niedawno świętowała oficjalne otwarcie swojej nowej restauracji. W White Goose Bistro podawane są potrawy przygotowane według receptur restauratorki. Magda zadbała o to, aby mieszkańcy Londynu mogli poznać smaki typowe dla polskiej kuchni, dlatego w jej restauracji można zjeść m.in.: żur staropolski z białą kiełbasą, podwójnego schabowego, kotlety mielone czy pierogi ruskie, z mięsem oraz kapustą i grzybami.
screen Facebook.com/ White Goose Magda Gessler
Żur staropolski z białą kiełbasą i jajem na twardo - £5.90
Tatar wołowy ostrym nożem siekany - £10.00
Pasztet królewski z dziczyzny z malinami - £7.50
Sałatka "Zielono mi" z pstrągiem wędzonym - £8.50
Schabowy DOUBLE po naszemu wychodzący poza talerz - £13.90
Pstrąg w całości smażony na klarowanym maśle - £12.90
Mielony "mój ulubiony" - £2.90
Pierogi: mięso, ruskie, kapusta i grzyby, 100g - £1.59
screen Facebook.com/ White Goose Magda Gessler
screen Facebook.com/ White Goose Magda Gessler
Zastanawiacie się, ile należy dać napiwku kelnerom w restauracji Magdy Gessler? Restauratorka Was wyręczyła i do każdego rachunku doliczane jest 20% za serwis.

Maciej Zień
W restauracji 'St. Benedict' należącej do Macieja Zienia ceny nie są zbyt wygórowane. Nawet za dania główne zwykle nie zapłacimy więcej niż 50 złotych. Gnocchi kosztuje zaledwie 22 złote, a confit z kaczki 48 złotych.
Screen / 'St. Benedict'

Borys Szyc
Borys Szyc natomiast prowadzi restaurację 'Akademia'. Ceny w niej nie są tak wygórowane jak u Gessler, a zjemy w niej m.in. krewetki z sosem sezamowym za 39 złotych i dorsza w sosie cebulowym za 46 złotych. Brzmi kusząco?
Screen Restauracja Akademia
Screen Restauracja Akademia
Całe menu restauracji znajdziecie tutaj.

Modest Amaro
W 'Atelier Amaro' (w przeciwieństwie do powyższych menu) nie ma stałej karty dań. Zmienia się ono co tydzień, a potrawy nazywane są Momentami, które 'charakteryzuje kreatywność, innowacyjność i hołd złożony tradycji'. Stoliki w jego restauracji trzeba rezerwować z dużym wyprzedzeniem. A cena... dość wysoka - 6 momentów to koszt 310 złotych, 9 - 410 zł.
Screen atelieramaro.pl

Karol Okrasa
Karol Okrasa od lat prowadzi restaurację 'Platter by Karol Okrasa'. Menu lokalu prezentuje się następująco:
Screen http://platter.pl
Screen http://platter.pl
Ponadto w restauracji dostępne jest (podobnie jak w 'Atelier Amaro') menu degustacyjne. Za sześć dań zapłacimy 270 złotych, za 8 - 330 złotych.
Screen http://platter.pl

Sushi u Soni Bohosiewicz
Nie każdy wie, ale jakiś czas temu Sonia Bohosiewicz otworzyła swoją restaurację sushi - SushiBuP. Menu jest bardzo szeroki, a oprócz sushi zjemy tam również sałatkę czy zupę.
Screen http://www.sushibu.pl
Pełne menu resteauracji SushiBuP znajdziecie tutaj.

Restauracja Czesława Mozila
Czesław Mozil nie tylko śpiewa, ale jest też właścicielem restauracji 'Pausa włoska' mieszczącej się na ulicy Ząbkowskiej w Warszawie. W lokalu odnajdą się nie tylko smakosze pizzy, ale również risotta, makaronów czy sałatek.
Fot. 'Pausa włoska' /Facebook
Pełne menu znajdziecie tutaj.

Piotr Adamczyk
Restauracja otwarta przez Piotra Adamczyka, Mariusza Diakowskiego i Dariusza Zarembę. Stary Dom powraca do najlepszych tradycji polskiej kuchni i domowej atmosfery - tak reklamuje się restauracja 'Stary Dom'.
Miejsce to znajduje się w Warszawie przy ul. Puławskiej. A ceny? Zobaczcie sami:
Screen Stary Dom
Screen Stary Dom
Całe menu restauracji 'Stary Dom' znajdziecie tutaj.

Piotr Najsztub
Niewielu wie, że własną restaurację prowadzi także Piotr Najsztub. Restauracja 'Przegryź' ma bogate menu, a ceny niektórych dań są naprawdę kuszące.
Fot. Przegryź/Facebook
Fot. Przegryź/Facebook
Pełne menu restauracji 'Przegryź' znajdziecie tutaj.

Ewa Wachowicz
A jak sytuacja wygląda u Ewy Wachowicz? Była miss całkiem niedawno otworzyła własną restaurację w Krakowie, 'Zalipianki'. Zjemy w niej m.in. tradycyjny kotlet schabowy z kością za 34 złote i polędwicę wołową z grilla za 72 złote.
Screen / 'Zalipianki'
Screen Zalipianki
Całe menu restauracji 'Zalipianki' znajdziecie tutaj.