Sernik z przepisu Anny Lewandowskiej. Trenerka proponuje wersję bez mąki i nabiału

Sernik to jeden z tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Anna Lewandowska proponuje jego zdrowszą wersję. W przepisie sportsmenki nie znajdziemy mąki i nabiału.

Wielkanoc to czas, kiedy zapominamy o diecie i ograniczeniach i do woli objadamy się świątecznymi pysznościami. Na stole nie może zabraknąć także wypieków. Dla wielu osób ulubionym ciastem jest sernik. Niektórzy jednak ze względu na nietolerancje pokarmowe lub alergie szukają zdrowszych rozwiązań. Z pomocą przychodzi Anna Lewandowska.

Zobacz wideo Anna Lewandowska o pierwszym spotkaniu z Robertem. "Przedstawił mi się jako Andrzej"

Świąteczne przepisy Anny Lewandowskiej. Trenerka nawet w święta pamięta o zdrowym odżywianiu

Anna Lewandowska nie tylko prowadzi treningi, ale także udziela porad dietetycznych. Sportsmenka od lat zdrowo się odżywia i dzieli się swoimi przepisami. Gwiazda ma wypróbowane receptury także na świąteczne przysmaki. Żona piłkarza podzieliła się już swoją wersją mazurka wielkanocnego. Teraz przyszła pora na sernik bez nabiału.

Sernik bez nabiału z przepisu Anny Lewandowskiej

Spód:

  • 6 dużych daktyli,
  • 30 g oleju kokosowego,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Masa:

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 80 g cukru kokosowego,
  • 60 g oleju kokosowego,
  • 100 g gęstej części mleczka kokosowego,
  • 60 g masła orzechowego (najlepiej domowego),
  • cytryna.

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od przygotowania spodu. Daktyle oraz wiórki łączymy z rozpuszczonym olejem kokosowym i blendujemy, aby powstała jednolita masa. Przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wygładzamy wierzch i umieszczamy na godzinę w lodówce.
  • Kiedy spód się chłodzi, przygotowujemy masę sernikową. Na początku płuczemy kaszę jaglaną i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ostudzoną przekładamy do miski, dodajemy mleczko kokosowe, cukier, olej oraz sok z cytryny. Połączone składniki blendujemy na gładką masę.
  • Masę sernikową przelewamy na schłodzony spód. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem dekorujemy domowym masłem orzechowym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.