Sernik to jeden z tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Anna Lewandowska proponuje jego zdrowszą wersję. W przepisie sportsmenki nie znajdziemy mąki i nabiału.
Instagram/ annalewandowska; pixabay.com
REKLAMA
REKLAMA
Wielkanoc to czas, kiedy zapominamy o diecie i ograniczeniach i do woli objadamy się świątecznymi pysznościami. Na stole nie może zabraknąć także wypieków. Dla wielu osób ulubionym ciastem jest sernik. Niektórzy jednak ze względu na nietolerancje pokarmowe lub alergie szukają zdrowszych rozwiązań. Z pomocą przychodzi Anna Lewandowska.
REKLAMA
Zobacz wideo Anna Lewandowska o pierwszym spotkaniu z Robertem. "Przedstawił mi się jako Andrzej"
Świąteczne przepisy Anny Lewandowskiej. Trenerka nawet w święta pamięta o zdrowym odżywianiu
Zaczynamy od przygotowania spodu. Daktyle oraz wiórki łączymy z rozpuszczonym olejem kokosowym i blendujemy, aby powstała jednolita masa. Przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wygładzamy wierzch i umieszczamy na godzinę w lodówce.
Kiedy spód się chłodzi, przygotowujemy masę sernikową. Na początku płuczemy kaszę jaglaną i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ostudzoną przekładamy do miski, dodajemy mleczko kokosowe, cukier, olej oraz sok z cytryny. Połączone składniki blendujemy na gładką masę.
Masę sernikową przelewamy na schłodzony spód. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem dekorujemy domowym masłem orzechowym.