Fernando Santos to były portugalski piłkarz. 24 stycznia 2023 roku został oficjalnie zaprezentowany jako nowy selekcjoner reprezentacji Polski. Przejął tę funkcję po Czesławie Michniewiczu, z którym nasza kadra po raz pierwszy od 36 lat wyszła z grupy podczas Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej w Katarze. W słonecznej Portugalii kuchnia jest wyjątkowo bogata w dania z owoców morza, nie brakuje w niej także dań mięsnych. Głównym składnikiem wielu potraw jest dorsz. Co w takim razie przypadłoby do gustu selekcjonerowi z kuchni polskiej? "Fakt" postanowił skonsultować to z Magdą Gessler.
Magda Gessler to niekwestionowana ikona polskiej gastronomii. Restauratorka od 13 lat prowadzi program "Kuchenne rewolucje". Zasiada także w jury programów: "MasterChef" i "MasterChef Junior". Jest właścicielką restauracji i cukierni. Z jej zdaniem liczy się wielu polskich restauratorów. Nic więc dziwnego, że "Fakt" postanowił zapytać ją o to, jakie potrawy podałaby pochodzącemu z Portugalii Santosowi.
Można by pomyśleć, że najlepiej ugościć nowego selekcjonera najlepszymi daniami, które kuchnia polska ma do zaoferowania, jak np. żurek, kotlet schabowy, bigos, pierogi, golonka, a na deser makowiec. Magda Gessler wyjaśnia, jak wielka byłaby to pomyłka.
Oni [Portugalczycy - przyp. red.] nie znają takich smaków jak kwaśna zupa. Zdecydowanie lepszą opcją będzie w tym wypadku grzybowa - mówi "Faktowi".
A co z daniem głównym? Restauratorka odradza to, z czego Polska jest znana na całym świecie, czyli pierogi czy bigos.
Ja bym raczej postawiła na roladę śląską z kluskami.
Magda Gessler została zapytana także o deser. Czy dwa najsłynniejsze ciasta, czyli sernik i makowiec się nadadzą?
Makowiec nie bardzo, sernik bardzo. Faworki też bardzo chętnie. Najlepsze byłyby jednak babeczki śmietankowe ze świeżymi owocami - podpowiada restauratorka.
Faworki to specjalność Magdy Gessler. Niedawno zachęcała do świętowania karnawału z jej chrupiącymi słodkościami. Jak myślicie, takie menu stworzone przez restauratorkę przypadłoby do gustu Portugalczykowi?