• Link został skopiowany

Robert Makłowicz ma przepis na idealnie puszyste pączki. Przygotujesz je w domowym zaciszu

24 lutego czeka nas jeden z najsmaczniejszych dni w roku. Robert Makłowicz wie, jak przygotować idealne pączki na tłusty czwartek. Podzielił się przepisem.
Robert Makłowicz, pączki
Fot. Tomasz Pietrzyk / Agencja Wyborcza.pl, Brent Hofacker Shutterstock

Więcej ciekawych newsów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim jest ostatnim czwartkiem przed Wielkim Postem i rozpoczyna ostatki. W Polsce od lat towarzyszy nam tradycja jedzenia pączków. Chętnie sięgamy po te z lukrem, marmoladą, dżemem, budyniem, a nawet toffie. Robert Makłowicz zdradził, jak idealnie przygotować ten kaloryczny przysmak.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Polacy kochają poczucie humoru Makłowicza. Krytyk kulinarny znany jest nam z takich programów, jak "Makłowicz w podróży" czy "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza". Kucharz odwiedza zakamarki świata i łączy gotowanie z historią oraz kulturą poszczególnych miejsc.

Jakiś czas temu Robert Makłowicz postanowił podzielić się przepisem na idealne począki. Jest on dziecinnie prosty, a ulubioną przekąskę przygotujesz w domowym zaciszu. 

Pączki Makłowicza. Potrzebne składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 7 żółtek z dużych jajek
  • 1 całe jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • olejek cytrynowy albo pomarańczowy
  • szczypta soli
  • marmolada do nadziewania
  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia

Pączki Makłowicza. Jak przyrządzić?

  1. Do miski wsyp przesianą mąkę, a następie zrób dołek i wkrusz do niego drożdże. Zasyp je łyżką cukru i wlej połowę ciepłego mleka. Gotową podstawę do ciasta przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut, aż zacznie rosnąć.
  2. Żółtka i jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Utarte żółtka wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki.
  3. Roztop masło.
  4. Wybraniaj ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Stopniowo dodawaj wcześniej roztopione masło. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
  5. Gotowe ciasto uformuj w kulę i przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  6. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je i wykrawaj krążki. Ułóż ulubione nadzienie (w przypadku Roberta Makłowicza jest to marmolada) i zlep je. Ponownie przykryj wszystko ściereczką i zaczekaj, aż pączki podwoją objętość.
  7. W garnku roztop smalec i włóż wyrośnięte pączki. Po obsmażeniu z każdej strony połóż je na papierowy ręcznik i posyp cukrem pudrem.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: