Więcej ciekawych newsów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim jest ostatnim czwartkiem przed Wielkim Postem i rozpoczyna ostatki. W Polsce od lat towarzyszy nam tradycja jedzenia pączków. Chętnie sięgamy po te z lukrem, marmoladą, dżemem, budyniem, a nawet toffie. Robert Makłowicz zdradził, jak idealnie przygotować ten kaloryczny przysmak.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Polacy kochają poczucie humoru Makłowicza. Krytyk kulinarny znany jest nam z takich programów, jak "Makłowicz w podróży" czy "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza". Kucharz odwiedza zakamarki świata i łączy gotowanie z historią oraz kulturą poszczególnych miejsc.
Jakiś czas temu Robert Makłowicz postanowił podzielić się przepisem na idealne począki. Jest on dziecinnie prosty, a ulubioną przekąskę przygotujesz w domowym zaciszu.
Pączki Makłowicza. Potrzebne składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 400 ml mleka
- 7 żółtek z dużych jajek
- 1 całe jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag drożdży
- 2 łyżki masła
- 2 kieliszki spirytusu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- olejek cytrynowy albo pomarańczowy
- szczypta soli
- marmolada do nadziewania
- cukier puder do posypania
- smalec do smażenia
Pączki Makłowicza. Jak przyrządzić?
- Do miski wsyp przesianą mąkę, a następie zrób dołek i wkrusz do niego drożdże. Zasyp je łyżką cukru i wlej połowę ciepłego mleka. Gotową podstawę do ciasta przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut, aż zacznie rosnąć.
- Żółtka i jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Utarte żółtka wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki.
- Roztop masło.
- Wybraniaj ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Stopniowo dodawaj wcześniej roztopione masło. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
- Gotowe ciasto uformuj w kulę i przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je i wykrawaj krążki. Ułóż ulubione nadzienie (w przypadku Roberta Makłowicza jest to marmolada) i zlep je. Ponownie przykryj wszystko ściereczką i zaczekaj, aż pączki podwoją objętość.
- W garnku roztop smalec i włóż wyrośnięte pączki. Po obsmażeniu z każdej strony połóż je na papierowy ręcznik i posyp cukrem pudrem.