Przepis na pączki od Magdy Gessler po 9 zł? Składniki na bogato. "Niebo w gębie"

Tłusty czwartek już dziś, grzechem więc będzie nie zjeść przynajmniej jednego pączka. A pączki od Magdy Gessler są ponoć najlepsze w Polsce.

Tłusty czwartek to ulubione święto większości Polaków. Zjadamy wtedy pączki liczone w setkach tysięcy. Niektórzy próbują robić je w domu. Przepis na pączki od Magdy Gessler wypróbują nieliczni, bo potrzeba do niego tak dużych ilości składników, że łatwiej i szybciej będzie przejść się do cukierni.

Tłusty czwartek - przepis na pączki według Magdy Gessler

Magda Gessler - najbardziej znana restauratorka w Polsce - również ma swój przepis na pączki. I to taki na bogato. Spójrzcie tylko na listę składników:

  • mąka - 2 kg
  • cukier - 300 g
  • jajka - 30 (!)
  • masło - 500 g
  • mleko - 500 ml
  • cukier waniliowy (prawdziwy) - 2 opakowania
  • sól - 0,5 łyżeczki
  • drożdże (świeże) - 100 g
  • konfitura wedle upodobań (choć klasyka to konfitura z róży) - 2,5 kg
  • smalec - 2,5 kg
  • domowy lukier - 500 g
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 100 g
 

Przepis na pączki Magdy Gessler

  1. Zaczyn - mleko podgrzewamy i dodajemy do niego cukier. Kiedy będzie ciepłe (ale nie za ciepłe!) dodajemy drożdże i rozpuszczamy. Dodajemy szklankę mąki, mieszamy i czekamy, aż urośnie
  2. Jajka - 20 jajek rozdzielamy białko od żółtka. 20 żółtek, 10 całych jaj, 200 g cukru, cukier waniliowy i sól podgrzewamy w garnuszku, mieszając trzepaczką - do temperatury max 35 stopni Celsjusza
  3. Ciasto - wyrośnięty zaczyn mieszamy z masą jajeczną. Wszystko wlewamy do 1,2 kg mąki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy roztopione (nie za gorące!) masło i dodajemy mąki tyle, żeby ciasto przestało się kleić. Ma być gładkie, sprężyste, tłuściutkie
  4. Ciasto rośnie - zostawiamy je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na 1,5 godziny. Dwa razy po 30 minutach wyrabiamy ciasto jeszcze raz, krótko, żeby je dotlenić
  5. Robimy pączki - ciasto dzielimy na równe porcje. Formujemy w rulony, które kroimy na niewielkie kawałki. Placki ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy łyżeczką nadzienie i zawijamy jak chińskie pierożki. W dłoniach pączek ma się zrobić okrągły. Kiedy pączki będą gotowe, zostawiamy je jeszcze raz do wyrośnięcia na około 45 min, przykryte ponownie ściereczką, zlepieniem do dołu blachy
  6. Smażymy - smalec podgrzewamy w garnku do temperatury około 180 stopni Celsjusza i smażymy pączki w niewielkich porcjach, po jednej stronie na raz. Po wyjęciu z tłuszczu trzeba je osączyć na ręczniku papierowym, a kiedy ostygną - polać lukrem i posypać skórką pomarańczową
  7. Smacznego!

Przepis można naturalnie zrobić w mniejszych proporcjach - bo jednak zużycie 30 jajek na górę pączków to jest lekkie szaleństwo. Ale gwarantujemy wam - warto.

Więcej o: