Pascal Brodnicki

Pascal Brodnicki

Pascal Brodnicki to znana w Polsce osobowość telewizyjna. Jest zawodowym kucharzem, który zdobył popularność dzięki występom w rozrywkowych programach kulinarnych. Od lat uczy Polaków na wizji gotowania, nowych przepisów, eksperymentowania z nieznanymi smakami i produktami.

Imię i nazwisko: Pascal Victor Raymond Brodnicki
Data urodzenia: 5 września 1976r.
Miejsce urodzenia: Lille, Francja
Zawód: kucharz
Facebook: facebook.com/PascalBrodnickiOfficial
Instagram: @pascal_brodnicki_official

Pascal Brodnicki - Po prostu gotuj!

Pascal Brodnicki przyszedł na świat we wrześniu 1976 roku we Francji. Jego matka jest Francuzką, a ojciec pochodzi z Polski. Od dziecka przejawiał talent do gotowania. Jako mały chłopiec marzył o tym, by zostać cukiernikiem, jednakże jako nastolatek zmienił zdanie i postanowił kształcić się w kierunku kucharza. W wieku trzynastu lat Pascal dostał się do gastronomicznej szkoły zawodowej.
Pascal Brodnicki swoją karierę kucharza rozpoczynał w Paryżu. Po roku pracy w stolicy Francji przeniósł się do Wielkiej Brytanii. Kolejnym przystankiem na mapie jego emigracji była Polska. Rozpoczął tu pracę w warszawskim hotelu Bristol. W późniejszym okresie gotował także w kuchni warszawskiego Sheratona.
Pascal Brodnicki uczył się u najlepszych. Pracował w Nowym Jorku, a także we francuskiej restauracji Les Pyrenees, która odznaczona jest dwoma gwiazdkami Michelin.
W 2004 roku Pascal Brodnicki rozpoczął prowadzenie autorskiego programu kulinarnego emitowanego przez stację TVN. Nosił on tytuł "Pascal: po prostu gotuj!". Był to jeden z pierwszych programów tego typu na rynku, które zapoczątkowały późniejszy boom na gotowanie na ekranie.

Pascal Brodnicki - autor książek kulinarnych

Pascal Brodnicki jest autorem kilku książek kulinarnych. Są to publikacje: "Pascal Po Prostu Gotuj 1", "Pascal Po Prostu Gotuj 2", "Gotuj kolorowo z Pascalem", "Po Prostu Grilluj", "Po Prostu mi to ugotuj".
Wspólnie z Karolem Okrasą, w związku z kampanią sieci sklepów Lidl, przygotował kilka książek z przepisami, które dostępne były w sklepach sieci. Książki drukowane były w rekordowych nakładach liczących po kilka milionów egzemplarzy.

pascal brodnicki