• Link został skopiowany

O! Oliwa!!!

Oliwa z oliwek to podstawa diety śródziemnomorskiej - bardzo zdrowej i smacznej. Dieta ta zapewnia zdrowie, ładną sylwetkę i dobre samopoczucie, a przy tym jest różnorodna, smaczna i nie wymaga wielkich wyrzeczeń. Od setek lat oliwa jest ceniona za jej dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Warto poznać bliżej ten cudowny specyfik!
fot. Shutterstock

Jak powstaje oliwa z oliwek? Oliwa to sok wyciśnięty z owoców drzewa oliwnego. Oliwki rosną na wiecznie zielonych drzewkach , o wysokości od 10 do 20 metrów. Drzewo rośnie powoli, owoce zaczyna rodzić dopiero po około 10 latach, ale za to żyje nawet do dwóch tysięcy lat! Najbardziej sprzyjający dla drzewek jest klimat panujący w basenie Morza Śródziemnego, tam też znajdują się ich największe uprawy . Oliwki dojrzewają jesienią, wtedy też zmieniają barwę z zielonej na fioletową. Mimo licznych prób mechanizacji zbiorów owoców, najlepszą oliwę uzyskuje się z oliwek zbieranych ręcznie . Oliwki nie mogą zbyt długo czekać na przetworzenie, więc zaraz po zebraniu (nie później niż 24 godziny po zbiorze), są przebierane i myte, a potem miażdżone wraz z pestkami. Następnie rozkłada się uzyskaną masę i ugniata specjalnymi prasami , wyciskając w ten sposób sok. Kolejny etap to usunięcie wody i zanieczyszczeń. Na koniec rozlewa się oliwę do butelek. Wytłoczony z oliwek płyn jest oddzielany od wody i filtrowany - to oliwa z pierwszego tłoczenia.

Z 1/2 tony oliwek uzyskuje się zaledwie około 57 litrów oliwy extra virgine !

Oliwa ta polecana jest do jedzenia na surowo , np. w sałatkach, surówkach, czy makaronach. Możesz sama przygotować szybkie i pyszne włoskie danie z oliwą ! "Spaghetti aglio e olio ", czyli spaghetti z czosnkiem i oliwą. Drobno posiekany czosnek podsmaż lekko na połowie szklanki oliwy, na to wsyp ugotowany makaron, wymieszaj, posól, popieprz, możesz dodać też nieco natki pietruszki. Pycha!

Mała kromka chleba z masłem i wędzonym łososiem, kilka oliwek, winogrona bezpestkowe, sok jabłkowo-jagodowy
Mała kromka chleba z masłem i wędzonym łososiem, kilka oliwek, winogrona bezpestkowe, sok jabłkowo-jagodowy Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Ten śródziemnomorski, złocisty płyn można jednak wykorzystać nie tylko w kuchni ! Oliwa to kosmetyk uniwersalny! Jeśli jeszcze nie poznałaś jej zalet, to szczególnie teraz, latem docenisz jej cudowne działanie! Mimo iż jest od dawna stosowana jako składnik świetnych kremów i balsamów, stanowi doskonały kosmetyk sama w sobie . Oliwka doskonale pielęgnuje przesuszoną skórę , działa regenerująco i odżywczo. Możesz jej używać na przesuszone łydki, łokcie, kolana zamiast balsamu. Nie powoduje alergii! Oliwka to także superspecyfik do włosów - wystarczy wetrzeć ją w suche włosy, owinąć głowę ciepłym ręcznikiem, a po 20 minutach dokładnie umyć włosy. Doskonale wzmacnia paznokcie , wystarczy co jakiś czas moczyć je w podgrzanej oliwce, a suchą buzię odżywi nałożona na kwadrans maseczka z dwóch łyżek oliwy i żółtka.

Wypróbuj sama cudowne działanie oliwki z oliwek!

Więcej o: