Magda Gessler ma swój sprawdzony przepis na świąteczny bigos. Jak go przygotować?
Magda Gessler ma wiele sprawdzonych przepisów na świąteczne potrawy, których nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Jednym z popisowych dań słynnej restauratorki jest bigos, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Poniżej przedstawiamy przepis na świąteczny bigos według Magdy Gessler.
Świąteczny bigos Magdy Gessler. Jak go wykonać?
Składniki, które będą potrzebne do wykonania tradycyjnego polskiego bigosu to kapusta, mięso, boczek, wędliny, śliwki, cebula, grzyby, wino i przyprawy.
Czego nie należy dodawać do świątecznego bigosu? Lepiej będzie, jeśli zrezygnujemy z pomidorów i pomidorowych przetworów - nie ma ich w polskim bigosie.
Świąteczny bigos - sposób przygotowania
Na 3/4 ilości kapusty kiszonej będziemy potrzebować 1/4 kapusty białej niekiszonej kapusty. Kapustę szatkujemy, posypujemy solą i kminkiem, dodajemy cebulę, po czym mieszamy i odstawiamy na dwie godziny. Gdy kapusta zmięknie, odsączamy sok, jednak nie przelewamy. W tym czasie obsmażamy wędzony dymek boczek, następnie w tym samym tłuszczu szklimy cebule (dwie na kilogram bigosu). Następnie obsmażamy surowe mięso (jeszcze przed obgotowaniem lub upieczeniem). Osobno obgotowujemy prawdziwki (100 g na kilogram potrawy). Garnek do gotowania bigosu smarujemy słoniną. Wkładamy kapustę, boczek, grzyby i śliwki. Całość gotujemy przez cały dzień na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy czerwone wino wytrawne (jedna szklanka), po czym w garnku umieszczamy mięso. Danie doprawiamy jałowcem, liściem laurowym i zielem angielskim. Młotkowany pieprz dodajemy później. Gotujemy przez cały kolejny dzień na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone i obsmażone kiełbasy. Do bigosu warto dodać łyżkę smalcu ze skwarkami. W ostatnim dniu gotowania dodajemy pieprz.
Świąteczny bigos - tajemnica smaku i aromatu
Jak przekonuje Magda Gessler, tajemnicą doskonałego bigosu są nie tylko odpowiednio dobrane składniki, ale też długie gotowanie (co najmniej przez trzy dni) na wolnym ogniu, a następnie przemrożenie. Jeśli chcemy zrobić więcej bigosu i cieszyć się nim na dłużej, restauratorka radzi, by po dwóch dniach gotowania potrawy zamrozić bigos, a na dzień przed podaniem znów gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
-
Ciężarna Meghan Markle z ogromnym brzuchem przyłapana przez paparazzi. Na rękach niosła Archiego. Ale wyrósł!
-
Lady Ludwika odziedziczy wyjątkowy spadek po księciu Filipie. Kim jest 17-latka, która była bliska jego sercu?
-
Krystyna Loska dostaje z ZUS-u głodową emeryturę. Za takie pieniądze ciężko przetrwać miesiąc
-
Do tej pory to włosy Cleo budziły duże emocje. Teraz fanki patrzą na paznokcie gwiazdy i radzą: Zmień kosmetyczkę
-
Margulewicz występowała u boku Glinki i Sochy, a dziś gra w paradokumencie. Co dziś robią aktorki, które zniknęły z mediów?
- Natalia Szroeder w blond włosach. "Jest moc". Fryzjer gwiazd zrobił jej szybką "metamorfozę". W rudym też jej do twarzy!
- Andrzej Duda świętuje, bo zapisał się na szczepienie. W takim luzackim wydaniu dawno go nie widzieliśmy: Mega koszulka
- Jan Maria Rokita przeszedł spektakularną metamorfozę i trudno go rozpoznać. "Jak antyczny filozof"
- Oscary 2021. "Ojciec" z sześcioma nominacjami. Krytycy zachwyceni, bukmacherzy nie dają mu szans
- Dorota Wellman ostro o celebrytkach. Nie owija w bawełnę: Nie inspirują nikogo do niczego