Tłusty czwartek nadchodzi! Wielu z nas czeka na tę okazję, by chociaż raz w roku móc bezkarnie objadać się pączkami. Ale 20 lutego zobowiązuje nie tylko do jedzenia i smażenia wspomnianych słodkości. Tego dnia na naszych stołach (i w żołądkach) zagoszczą również faworki! A to, po ostatniej "aferze faworkowej" temat naprawdę nośny! Jeśli nie chcecie na 400 g tychże słodkości wydać 60 zł, polecamy zrobić je we własnej kuchni. Przedstawiamy przepis na chrust wg Magdy Gessler.
REKLAMA
Faworki Magdy Gessler - przepis
Składniki:
600 g mąki pszennej
2 łyżki smalcu
15 żółtek
200 g cukru
6 łyżek śmietany
2 łyżki spirytusu
1 łyżka araku
500 g smalcu do smażenia
100 g cukru puder
wanilia
Wykonanie:
Utrzyj smalec aż do momentu, kiedy nabierze konsystencji śmietany.
Wbij do niego żółtka, dodaj cukier, alkohol oraz śmietanę wraz z mąką.
Wyrabiaj ciasto rękami aż do otrzymania gładkiej, elastycznej konsystencji.
Cienko rozwałkuj uzyskane ciasto, od czasu do czasu delikatnie podsypuj je mąką.
Rozwałkowane ciasto pokrój na paseczki o wymiarach ok. 3 cm x 15 cm.
Każdy z otrzymanych kawałków natnij w środku, przewijając jeden z końców przez powstałą dziurkę.
Do smażenia rozgrzej smalec w szerokim garze (rondlu). Jeśli chcesz sprawdzić, czy tłuszcz uzyskał odpowiednią temperaturę, możesz wrzucić kawałeczek ciasta. Powinien od razu wypłynąć - to znak, że smalec osiągnął odpowiednią temperaturę.
Smaż faworki do czasu, aż uzyskają złoty kolor. Pamiętaj, aby raz przewrócić je widelcem bądź szpikulcem.
Odsącz faworki ze zbędnego tłuszczy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.