Idealny przepis na pączki to taki, który jest sprawdzony, zawsze wychodzi, a do tego pączki smakują najlepiej. My właśnie taki mamy - poniżej możecie zobaczyć przepis Magdy Gessler. Kto jak kto, ale królowa kuchni z pewnością wie najlepiej jak zdziałać cuda w kuchni - a mamy też jej fenomenalny przepis na faworki, koniecznie sprawdźcie.
Pączki według Magdy Gessler to puszyste pączki z nadzieniem różanym. Obficie posypane słodkim pudrem lub polane lukrem na pewno sprawią, że wasz tłusty czwartek będzie nie tylko tłusty, ale i przesłodki.
600 g mąki
250 ml mleka
100 g drożdży
1 szklanka (250 ml) żółtek
200 g cukru
3 szklanki masła klarowanego
konfitura z róży
4 kostki smalcu do smażenia
cukier puder do oprószenia pączków
Do całej mąki dodajemy rozpuszczone w mleku, lekko wyrośnięte drożdże. Następnie ubijamy żółtka z cukrem na kogel-mogel. Łączymy kogel-mogel z mąką i drożdżami. Po wytworzeniu masy dodajemy pozostałe mleko i płynne masło.
Całość wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Gdy ciasto jest za rzadkie, możemy dosypać trochę mąki). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Na środku każdego krążka kładziemy porcję konfitury i szczelnie zawijamy brzegi ciasta.
Magda Gessler o "zielonych posiłkach" i tańcu: "Ja kwitnę!"
Gotowe pączki trzymamy jeszcze w ciepłym miejscu, aby trochę wyrosły.
Pączki należy smażyć w gorącym tłuszczu (jeżeli chcesz sprawdzić, czy tłuszcz jest wystarczająco gorąca, można wrzucić kawałek ciasta).
Aby uniknąć przypalenia się tłuszczu, co powoduje nieprzyjemny zapach, wrzucamy do niego kawałki surowego ziemniaka.
Usmażone pączki wyłożyć na metalową siatkę z papierem, aby zebrał jak najwięcej tłuszczu.
Pączki bez nadzienia można upiec w piekarniku.
BO