• Link został skopiowany

Katarzyna Bosacka przyjrzała się czekoladzie. Nie chodzi o zdrowie ani kaloryczność. Uważajcie

Katarzyna Bosacka pokazuje w sieci, jak rozsądnie robić zakupy. Teraz wzięła na tapet czekoladę. Nie będziecie zadowoleni.
Katarzyna Bosacka
KAPiF.pl,Instagram.com/katarzynabosacka

Katarzyna Bosacka zdobyła popularność dzięki programom emitowanym na TVN Style "Wiem, co jem" i "Wiem, co kupuję". Dziennikarka analizuje składy produktów, a także pokazuje Polakom, jak nie naciąć się na niektóre produkty. Sporo treści można też znaleźć w mediach społecznościowych Bosackiej. Tym razem przyjrzała się czekoladzie. Mówi o zjawisku downsizingu.

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jest szybki

Katarzyna Bosacka o czekoladzie. "Czujnym być trzeba cały czas"

Czekoladę uwielbiają niemal wszyscy. Oczywiście trzeba ją jeść z rozsądkiem. Nie w za dużych ilościach i najlepiej taką z wysoką zawartością kakao. Tym razem Katarzyna Bosacka nie patrzyła jednak na jej skład ani kaloryczność, a gramaturę. Zauważa, że kiedyś klasyczna tabliczka czekolady miała 100 g, a obecnie jest to zazwyczaj 80-90 g. Zdjęcia Bosackiej znajdziecie w galerii na górze strony.

Nie tak łatwo znaleźć dziś czekoladę, która waży 100 g. Sięgając po przepisy naszych mam i babć, trzeba się nieźle nagimnastykować, bo w składnikach "tabliczka czekolady" (w domniemaniu 100 g), a w sklepach głównie 90 czy 80 gramowe opakowania. Downsizing trwa już wiele lat, ale czujnym być trzeba cały czas. A jaką gramaturę czekolady wy ostatnio widzieliście? Jest już coś na rynku poniżej 80 g? - zapytała.
 

Fani informują, że widzieli nawet mniej ważące tabliczki. "Rekordowa ma 70 g!", "Straszne, jak firmy nas oszukują". Inni widzą plusy tej sytuacji. "Może zdrowiej, jak trochę mniej waży?", "Plus taki, że mniej kalorii się zje" - komentują.

Czym jest downsizing?

Downsizing to zjawisko w handlu, które polega na zmniejszaniu wagi, ilości lub liczby produktów w opakowaniu przy zachowaniu tej samej ceny. Może dotyczyć także zmniejszania zawartości głównych składników w produkcie. Stosuje się je, aby zredukować koszta i zwiększyć zysk.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o:

Komentarze (27)

Katarzyna Bosacka przyjrzała się czekoladzie. Nie chodzi o zdrowie ani kaloryczność. Uważajcie

zloty_rog
2 lata temu
Cóż za odkrycie. Czekolady po 80g to tylko wierzchołek. Mydła w kostce po 90g, słynne małpki niektóre już mają po 90ml a nie 100, płyn do naczyń już nie 1l a 900,800ml, proszki do prania o dziwnych gramaturach np.1,25kg, i tak można wymieniać w nieskończoność. Ale nie to jest najgorsze. To już nie są te same produkty co wcześniej. Jakość dramatycznie spadła!
lewygrosz
2 lata temu
No tak, jeśli komuś to nie przeszkadza, to kupuję i zadowala się taką czekoladą o mniejszej gramaturze, a jeśli nie to wytrwale szuka takiej (niekoniecznie tej samej marki, producenta tabliczki, bo oczywiście takiej może nie znaleźć z uwagi na aktualnie produkowaną) o niezmienionej, normalnej, czy po prostu "nieoszukanej" gramaturze, ale tabliczki innej marki i na inną, nową markę zmieni swoje upodobanie w przypadku czekolady. Oczywiście pozostaje sprawa promocji, kiedy ewentualnie można skusić się na wcześniej preferowaną tabliczkę (preferowanego dotychczas producenta) i kupić ją po niższej cenie, jeśli jest ku temu okazja. Oczywiście zmiana swoich preferencji jeśli chodzi o czekoladę z dotychczasowej, preferowanej na inną jest nieco trudniejsza, ale jak najbardziej możliwa. Z drugiej strony, sądzę, tabliczkę czekolady, jako oczywiście "produktu niemałokalorycznego", należy spożywać się z przysłowiową głową (nie jedna za drugą tabliczkę bo to wysoko przetworzony produkt spożywczy a nadto zwykle z dużą zawartością cukru) jak co dzień spożywa przysłowiowa kromkę chleba na śniadanie (rzecz jasna jeśli chleb je a nie stara się obejść bez niego w swoim menu), ale to już inny temat.
justas32
2 lata temu
"wzięła na tapet" - co to ma znaczyć Katarzyno Albrycht ? Twoi rodzice tak mówią ? Mają wykształcenie podstawowe ?
kadasi
2 lata temu
downsizing to jedno - ale czemu bosacka nie mówisz o robakach w czekoladzie ?????????????? oczywiście odwracanie uwagi od rzeczy ważnych jakimiś pierdołami.
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).