Lara Gessler jest autorką kilku wyśmienitych książek kulinarnych, ale także właścicielką warszawskiej cukierni. Córka Magdy Gessler zdradziła przepis na świąteczny sernik, który podbije kubki smakowe gości. Efekt wow uzyskamy dzięki wanilii, bakaliom i swojskim produktom najwyższej jakości.
Zobacz wideo Lara Gessler: Moja mama jest jak narkotyk, może uzależniać i fascynować. Trzeba rozważnie korzystać z jej rad, żeby całkowicie nie odlecieć
Świąteczny sernik według przepisu Lary Gessler - najważniejsze są składniki
Lara Gessler postanowiła podzielić się przepisem na domowy sernik. Jak podkreśla autorka przepisu, kluczem do sukcesu jest jakość produktów. Warto zatem wybrać swojskie jajka, aromatyczne dodatki i idealną bazę, czyli odpowiedni, wielokrotnie zmielony ser.
Przepis na świąteczny sernik Lary Gessler
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g twardego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego,
- 8 żółtek,
- 5 białek,
- 60 g smażonej skórki z pomarańczy,
- 16 łyżek cukru pudru,
- 30 g rodzynek,
- skórka z cytryny,
- laska wanilii,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 180 g masła i dodatkowa porcja do smarowania.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania spodu - do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło. Całość dokładnie siekamy. Następnie wsypujemy cukier, sól i żółtka. Masę ponownie siekamy i zaczynamy energicznie wyrabiać. Formujemy kulę, owijamy ją folią i przekładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około pięć mm. i wykładamy nim formę. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut. Studzimy.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty jasny krem, po czym stopniowo dodajemy ser, cały czas miksując. Dodajemy nasiona wanilii, skórkę z obu cytrusów oraz rodzynki. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i powoli łączymy z pozostałą masą.
- Boki formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na kruchy spód przelewamy masę serową. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut, a później obniżamy temperaturę do 160 stopni i kontynuujemy pieczenie przez godzinę. Gdy czas minie, sernik zostawiamy w urządzeniu z otwartymi drzwiami na kolejne 15 minut, po czym serwujemy.