Magda Gessler na to wyróżnienie czekała latami. Została doceniona jako gwiazda kuchni. Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna wręczyła jej "wyróżnienie dla osoby promującej sztukę kulinarną w Polsce i w Europie w mediach tradycyjnych i społecznościowych". Restauratorka nie kryła radości i dumy. Pochwaliła się osiągnięciem w mediach społecznościowych.
Restauratorka zamieściła na Instagramie nagranie z gali Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, gdzie odebrała wyróżnienie. Doceniono jej medialną osobowość.
Za to, że mam wpływ na opinie i na pokochanie kuchni na całym świecie, na pisanie o niej itd. Okazuje się, że za to też można dostać wyróżnienie Michelina. To jest bardzo kochane, cudowne i wzruszające - powiedziała Magda Gessler.
Na gali świętowała w towarzystwie uznanego kucharza Przemysława Klimy z krakowskiej restauracji "Bottiglieria 1881", który w ubiegłym roku otrzymał gwiazdkę Michelin, a teraz został wyróżniony przez Academie Internationale de la Gastronomie jako szef kuchni. Otrzymał nagrodę Prix au Chef de L'Avenir. Okazało się, że Magda Gessler jest fanką jego przysmaków i kibicuje przyjacielowi.
W nadziei na jeszcze, jeszcze więcej gwiazdek Michelin! Oby kolejna wkrótce! Jestem przekonana, że wszyscy twoi wierni smakosze myślą podobnie! - napisała Magda Gessler na Instagramie, życząc sukcesów koledze.
Restauratorka świętowała swój sukces w towarzystwie rodziny - dzieci i ich partnerów, oczywiście w swojej warszawskiej restauracji "U Fukiera".
A to jest nagroda za moją dzisiejszą nagrodę. Być w takim towarzystwie, z taką miłością - powiedziała, nagrywając krótki filmik z kolacji.
Magda Gessler doprecyzowała także, kiedy wręczane są poszczególne nagrody.
Sprostowanie błędnych informacji, które pojawiły się w niektórych mediach na temat wyróżnień wręczanych 23.06 przez Macieja Dobrzynieckiego, przedstawiciela Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Wyróżnienia- czerwiec, gwiazdki Michelin - listopad - napisała restauratorka na Instagramie.
Gwiazdki i wyróżnienia Michelin uchodzą za najważniejsze na świecie nagrody kulinarne dla restauracji i osób związanych z gastronomią. W czerwcu są rozdawane wyróżnienia, natomiast w listopadzie - gwiazdki Michelin.