Najlepszy sernik Magdy Gessler. Ten przepis to hit restauratorki na Wielkanoc

Magda Gessler dzieli się swoim świątecznym menu. Zastanawiasz się jakie ciasto upiec na Wielkanoc? Skorzystaj z niezawodnego przepisu na sernik znanej restauratorki i zaskocz domowników.

Sernik to prawdziwy klasyk wśród wypieków, zwłaszcza na Wielkanoc. Obok mazurka jest jednym z ulubionych ciast Polaków. W zbliżające się święta nie powinno go zabraknąć na stole. Nawet jeśli nie jesteś kulinarnym mistrzem, warto sięgnąć po sprawdzony przepis, który zawsze się uda. Z pomocą przychodzi Magda Gessler.

Zobacz wideo Magda Gessler zakręciła Kołem Plotka!

Sernik Magdy Gessler na Wielkanoc

Oprócz tradycyjnych potraw wielkanocnych Magda Gessler stawia na niezawodny sernik według swojego przepisu. Do przepisu restauratorka poleca użyć samodzielnie mielonego twarogu oraz domowego cukru waniliowego.

Składniki na sernik wielkanocny Magdy Gessler:

Na początku trzeba wyrobić kruche ciasto. Oto, czego potrzebujesz:

  • mąka - 100 g
  • masło - 70 g
  • żółtka - 3-4
  • cukier puder - 30 g

Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą w misce i zagnieść ciasto. Następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin. Dobrze schłodzonym ciastem wypełniamy dno oraz boki okrągłej formy. Następnie wkładamy formę na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie możemy przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

  • twaróg - 600 g
  • masło - 100 g
  • cukier - 120 g
  • jajka – 1-2
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • rodzynki - 1/3 szklanki
  • skórka pomarańczowa - 1 łyżka
  • śmietana 22 proc. - 1 łyżka
  • mąka do masy - 1 łyżka
  • cukier waniliowy

Wykonanie zaczynamy od oddzielenia białek i żółtek. Żółtka ucieramy z masłem na puch. Cały czas ubijając, dodajemy partiami cukier. Dopiero, gdy masa będzie puszysta i będzie miała białą barwę, dodajemy po łyżce twaróg, śmietanę, rodzynki i cukier waniliowy. Następnie należy ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wmieszać ją do miski z masą. Jednak należy to robić już ręcznie, bez miksera. Na koniec do całości dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku. Po półgodzinie należy uchylić drzwiczki. Sernik wyjmujemy dopiero, kiedy będzie całkiem wystudzony.

Jeśli chcesz spróbować innego sernika Magdy Gessler, zobacz także przepis na jej popisowy sernik krakowski.