Przepis na sernik krakowski według Magdy Gessler - do zrobienia raz w roku

Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. Jeżeli nie macie pomysłów na ciasta, z pomocą jak co roku, idzie Magda Gessler. Tym razem pokazała przepis na sernik krakowski.

Sernik krakowski to prawdziwy klasyk wśród wypieków. To zdecydowanie ten typ ciasta, który lubią wszyscy. Choć Magda Gessler w swojej cukierni "Słodki słony" prezentuje takie wypieki, my przedstawimy przepis, by móc takie ciasto wykonać samemu w domu.

Przepis na sernik królewski od Magdy Gessler

Sernik królewski może być przygotowany na wiele sposobów, ale z pewnością ten od Magdy Gessler, królowej kuchni, jest najlepszy. Przepis pochodzi z jej książki "Smaczna Polska".

Składniki na sernik krakowski

Ciasto:

  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 80 dag wiejskiego twarogu
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 5 dag rodzynków
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie

Spód:

Należy zacząć od posiekania zimnego masła z mąką, cukrem i solą. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i dać do lodówki na min. pół godziny. Potem odjąć 2/3 ciasta i wyłożyć spód blaszki. Nakłuć widelcem i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wyjąć i lekko ostudzić.

Masa serowa:

Ser należy dokładnie przepuścić przez maszynkę (min. 3 razy). Oddzielić żółtka od białek, by później żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po trochu sera i masła. Na końcu dodać śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Wszystko należy dobrze utrzeć. Gdy masa jest gładziutka, ubijamy białka na pianę i stopniowo, delikatnie mieszając, dodajemy ją do masy serowej. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wylać masę na podpieczony spód.

Ozdabianie:

Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyciąć paski o średnicy 1 cm. Ułożyć je na masie serowej w kratkę. Następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem. Na końcu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec dobrą godzinkę. Ważne by nie używać termoobiegu. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy, aż ciasto ostygnie w nim - nie wyjmujemy go.

Smacznego!

Więcej o:
Komentarze (2)
Przepis na sernik krakowski według Magdy Gessler - do zrobienia raz w roku
Zaloguj się
  • cah50

    Oceniono 1 raz 1

    Ile jeszcze będzie o tym kudłatym kocmołuchu ??

  • monikaaleksandra

    Oceniono 1 raz 1

    Krakowskie serniki przepraszają za Magdę Gessler.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX