- zapobiega nowotworom i chorobom serca
- wspomaga odporność
- zawiera witaminę C, E (dobra dla oczu i skóry), B i K
- jest źródłem wapnia, magnezu i żelaza
- zawiera 4-5 razy więcej witaminy C niż cytryny
- dostarcza błonnika, odpowiedzialnego za prawidłową przemianę materii
- pobudza układ krążenia oraz wzmacnia odporność organizmu
Jego wartość odżywcza jest pozornie niewielka, jednak warto docenić jego zawartość w diecie. Ma niewiele kalorii, a potrafi zwalczyć głód J Jednak pomimo ogromnej wady ? zawiera substancję utrudniającą wchłanianie witaminy C, dlatego lepiej unikać łączenia go np. z pomidorem ? ma też dużą zaletę: ogórki przyczyniają się do szybszego usuwania toksyn z organizmu.
- bogate źródło witaminy C, żelaza oraz jodu, zapewniającego dobrą przemianę materii
- zawiera karoten, potas i wapń
- jest łatwostrawna i prawie nie ma kalorii, więc można ją jeść bez ograniczeń (uwaga! pod warunkiem, że nie dodajemy do niej ciężkich sosów)
- usuwa nadmiar wody z organizmu
- zmniejsza zawartość cukru we krwi i zapobiega jej krzepnięciu
- wzmacnia organizm i serce, a dzięki ogromnej zawartości witaminy C podnosi odporność organizmu