Wrzeszczy, przeklina, równa z ziemią. Co z tego! Oglądają go miliony, ale i miliony go nienawidzą. Pewne jest, że o Gordonie każdy ma jakąś opinię. Oto próbka zachowania, które sprawiło, że jest tak znaną osobowością telewizyjną:
Ramsay jest niewątpliwie jednym z najbardziej znanych kucharzy na świecie. A jak to wszystko się zaczęło? Gordon pochodzi ze Szkocji, ma troje rodzeństwa. Gdy był chłopcem, a później nastolatkiem, chciał zostać piłkarzem. Z tym planem musiał się jednak pożegnać, bo odnosił wiele kontuzji. Znalazł nową pasję - gotowanie.
Fot. BBC Worldwide
Studiował zarządzanie hotelami. Pracę kucharza zaczął od hotelu Wroxton House. Prawdziwą szkołę życia dostał jednak w londyńskiej restauracji Harveys, gdzie pracował pod okiem znanego i bardzo wybuchowego Marco Pierre'a White'a. Po ponad dwóch latach odszedł, bo, jak sam mówił, miał dość tyranii kucharza. Ciekawe stwierdzenie, biorąc pod uwagę to, że kilka lat później to jego zaczęto nazywać wybuchowym tyranem. Po współpracy z Whitem, Ramsay zdobywał też doświadczenie we Francji (trzy lata). Po tych wszystkich doświadczeniach, wycieńczony fizycznie i psychicznie, zrobił sobie przerwę w pracy w restauracjach. Był prywatnym kucharzem na jachcie na Bermudach.
Magda Gessler to prawdziwa artystyczna dusza. Jako mała dziewczynka nie marzyła, jak Gordon, o karierze sportsmenki. Wprost przeciwnie - skończyła malarstwo na Akademii Sztuk Pięknych. Odbiegało to trochę od rodzinnych zainteresowań - jej ojciec, Mirosław Ikonowicz, był korespondentem PAPu, a brat, Piotr Ikonowicz, jest politykiem lewicy. Gessler część dzieciństwa spędziła w Hawanie, później rodzina osiedliła się w Madrycie. Pasję do malowania połączyła się z tą do gotowania. Magda Gessler wyznała w "Gali", że przygodę z kuchnią rozpoczęła bardzo szybko:
Fot. Tomasz Stańczak/AG
Ramsay wrócił do Londynu po rocznej pracy na Bermudach. Zdobyte we Francji i u White'a umiejętności i doświadczenie zaowocowały - został szefem kuchni w restauracji La Tante Claire. Po pewnym czasie dostał propozycję od White'a - miał poprowadzić restaurację jego wspólników i dostać 10% udziałów. W Rossmore, której nazwę zmieniono na Aubergine, pracował do 1997 roku. W tym czasie restauracja otrzymała dwie gwiazdki Michelin. Praca dla kogoś nie satysfakcjonowała ambitnego kucharza. Marzył o własnej restauracji. Otworzył ją w 1998 roku i nazwał po prostu swoim imieniem i nazwiskiem.
Screen z GordonRamsay.com
Na tym oczywiście nie poprzestał. Obecnie ma 12 restauracji w Wielkiej Brytanii oraz 15 na całym świecie (m.in. w Nowym Jorku, Los Angeles czy Tokio). Jego pierwszy lokal, Gordon Ramsay, ma aż trzy gwiazdki Michelin. W sumie jego lokale mają ich 12.
W Przewodniku Michelin żadnej restauracji Magdy Gessler nie znajdziemy. Sama zainteresowana chyba specjalnie się tym nie przejmuje. W przypadku Polki wszystko zaczęło się od słynnej warszawskiej restauracji "U Fukiera" na Starym Rynku. Najpierw prowadziła ją razem z mężem, Piotrem Gesslerem, a po rozstaniu sama.
Fot. Jacek Łagowski / AG
Restauracje i lokale Magdy Gessler trudno policzyć, bo oprócz tych, których jest właścicielką (Polka, Ale Gloria, Bellini czy Krokodyl), są też te sygnowane jej imieniem (Masz Gulasz czy Słony). Gessler ma też cukiernie, wśród nich ta najsłynniejsza, Słodki Słony, kawiarnie, np. Zielnik Cafe oraz lokale, w których można zjeść coś na szybko i zdrowo, czyli MG Eat.
Swój debiut telewizyjny Gordon zaliczył w 1998 roku. Wystąpił w mini-reality show "Boiling Point", w którym udokumentowano jego starania o trzy gwiazdki Michelin. Jego wybuchowy temperament nie dał producentom o sobie zapomnieć. W 2004 roku pojawiły się dwa programy z jego udziałem - "Ramsay's Kitchen Nightmares" (czyli polskie "Kuchenne rewolucje") oraz "Hell's Kitchen". W tym drugim biorą udział dwie drużyny kucharzy. Pracują w restauracji i codziennie muszą obsługiwać gości. Z drużyny, której gorzej pójdzie, odpada jedna osoba. Ramsay nadal występuje w tych programach, ale już w amerykańskich wersjach. W Wielkiej Brytanii prowadził też show o gotowaniu "Ku jak... kucharz".
Obecnie Ramsay prowadzi kilka programów w amerykańskiej telewizji FOX - "Kitchen Nightmares", "MasterChef", "Hell's Kitchen", "Hotel Hell".
Fot. BBC Worldwide
Całe szaleństwo zaczęło się w marcu 2010 roku. To wtedy wyemitowano pierwsze odcinki "Kuchennych rewolucji". Od razu stały się hitem. Podobnie jak w przypadku Ramseya, w polskiej wersji mamy charyzmatyczną prowadzącą, która nie boi się głośno wyrazić swojego zdania, obrzucić jedzeniem czy przeklinać. Magda Gessler w roli gospodyni programu naprawdę się sprawdziła. Przeciwników oczywiście także nie brakuje. Ilona Łepkowska ma dość:
Kapif
To nie przeszkodziło Magdzie Gessler w zdobyciu w 2012 Telekamery dla Osobowości Telewizyjnej, a rok wcześniej Wiktora w kategorii "Największe odkrycie telewizyjne". Podąża też ścieżką Ramsaya i jest gospodynią kolejnego programu - od kilku tygodni możemy ją oglądać w show "MasterChef".
TVN
Gordon Ramsay jest żonaty. W 1996 roku wziął ślub z nauczycielką, Taną. Mają czworo dzieci: 14-letnią Megan, 12-letnie bliźniaki, Annę i Jacka oraz 10-letnią Matildę. Mają domy w Londynie i Los Angeles, gdzie spędzają dużo czasu.
AP
W Los Angeles mieszkają ich najlepsi przyjaciele - Victoria i David Beckhamowie. Rodziny często można zobaczyć razem. Ramsayowie chodzą na mecze Davida, ich dzieci się lubią. Gordon i David chodzą też razem na mecze Lakersów.
AP
Gordon Ramsay jest też podobno ojcem chrzestnym najmłodszej córki Beckhamów, Harper.
Magda Gessler ma bardziej burzliwe życie prywatne. Była dwukrotnie mężatką. Z pierwszym mężem, Volkhartem Müllerem, korespondentem "Der Spiegel" w Madrycie, ma 29-letniego syna Tadeusza. Dzieli on pasję mamy - w 2006 roku założył pierwszą w Polsce hiszpańską restaurację - Tapas Bar w Warszawie.
FORUM/Rafal Maciaga
W 1986 roku Gessler wyszła za mąż za Piotra Gesslera, z którym ma córkę Larę. Mimo młodego wieku (23 lata), Lara jest prawą ręką matki - zarządza cukiernią "Słodki... Słony" i pomaga mamie organizować cały biznes.
Kapif
Obecnie Magda Gessler związana jest z Waldemarem Kozerawskim. Lekarz na stałe mieszka w Kanadzie. Para lubi egzotyczne wycieczki.
Oboje występują w telewizji i doskonale zdają sobie sprawę, że muszą dobrze wyglądać. Wydawałoby się, że to kobieta wydaje więcej na poprawianie urody - nic bardziej mylnego. Już w 2009 roku Ramsay przyznał się, że wstrzykuje sobie botoks. Zabiegi doradził mu kolega, juror m.in. amerykańskiego "X-Factor", Simon Cowell. Wydał na to podobno ok. 6 tysięcy złotych. Kolejne 60 tysięcy przeznaczył na zadbanie o zęby. Miał też przeszczep włosów.
KAPIF
W porównaniu do Ramsaya, to co robi Magda Gessler jest błahostką. W wywiadzie dla Wideoportal.pl stwierdziła:
A po wakacjach w Meksyku zmienił się jej metabolizm: