kuchnia hiszpańska

Więcej o:

kuchnia hiszpańska

  • 10 najsłynniejszych przysmaków Hiszpanii i miejsca, z których pochodzą

    Okolice Walencji to ojczyzna jednej z najbardziej znanych potraw pochodzących z półwyspu Iberyjskiego. Uważa się, że paella została wymyślona nieopodal jeziora Albufera oddalonego kilkanaście kilometrów od trzeciego największego miasta w Hiszpanii. Już za czasów panowania arabskiego uprawiano tu

  • Kulinarne El Clasico - z tego słynie hiszpańska kuchnia

    Ale najpierw ostrzeżenie. Kuchnia hiszpańska to kuchnia tłusta. Kaloryczna. Idziemy o zakład, że jedliście multum lżejszych dań, niż tradycyjne potrawy z Półwyspu Iberyjskiego. Ale warto przymknąć oko na te pozorne wady, bo jeśli raz spróbujemy tradycyjnych hiszpańskich dań, zakochamy się w

  • 10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść

    - przywożonych zarówno znad Atlantyku, jak i Morza Śródziemnego. Fot. Shutterstock W kuchni hiszpańskiej mogą nas zaskoczyć uważane tu za niebywały przysmak podroby - świńskie uszy, wołowe ogony, baranie jądra i wszelkiego rodzaju flaki. Jeśli jednak wyda ci się traumatycznym przeżyciem widok pięknej hiszpanki

  • Viva Espana, Olé!

    ? Bo czegoś takiego jak kuchnia hiszpańska właściwie nie ma. I o to właśnie chodzi. Musisz mieć mapę Hiszpanii nie tylko po to, aby się nie zgubić. Mapa to również twoja karta dań. Wiadomo, co to jest gazpacho andaluz czy paella valenciana. Ale kto tak naprawdę zastanawia się nad drugim członem nazwy? A