Zgaga to bardzo nieprzyjemne uczucie objawiające się pieczeniem w przełyku, za mostkiem. Pieczenie pojawia się wtedy, gdy kwas żołądkowy oraz treść pokarmowa cofają się do przełyku. Wina za takie odczucia leży zawsze po stronie zwieraczy wpustu żołądka, które nie działają tak, jak powinny, czyli nie zamykają wejścia do żołądka. Przyczyny tego zjawiska są natomiast różne: może to być zwykłe przejedzenie, nadmierne spożywanie potraw kwaśnych albo pikantnych, a także palenie papierosów czy spożywanie alkoholu.
Jeśli to nieprzyjemne uczucie pojawia się tylko raz na jakiś czas, to powinny pomóc domowe sposoby na zgagę. Jeśli natomiast zgaga towarzyszy nam ciągle przez dłuższy czas, wówczas należy skonsultować się z lekarzem.
Aby ustrzec się przed zgagą, dobrze jest także wprowadzić w życie kilka istotnych zasad, które na pewno pomogą w zwalczaniu przykrych dolegliwości. Przede wszystkim powinno się przestrzegać najważniejszej zasady, czyli spożywania dziennie 4-5 mniejszych posiłków zamiast 2-3 dużych. Dzięki temu pokarmy można spożyć wolniej i dokładniej i nie przejadać się – przejadanie się to jedna z podstawowych przyczyn zgagi.
Leżenie sprawia, że zgaga się pojawia albo nasila. Dlatego też zaleca się, aby do 3 godzin po posiłku nie kłaść się. Najlepszy będzie ruch. Natomiast jeśli leżenie jest konieczne, wówczas dobrze jest spać z uniesioną głową, aby zmniejszyć ryzyko przedostawania się treści żołądkowej do przełyku.
Warto wiedzieć, że również sposób ubierania się wpływa na to, czy i w jakim natężeniu pojawia się zgaga. Jeśli założy się obcisłe w talii ubrania, to nieprzyjemne dolegliwości mogą się nasilić.
Dobrze też wykluczyć z diety spożywane w zbyt dużej ilości takie pokarmy i napoje jak: kawa, herbata, alkohol, napoje gazowane, czekolada, tłuste i smażone potrawy, owoce cytrusowe i soki z nich zrobione.
Domowe sposoby na zgagę są sprawdzone przez wielu, dlatego dają tak dobre efekty. Dzięki nim można w szybki sposób, dzięki temu, co ma się praktycznie pod ręką, rozprawić się z nieprzyjemnych uczuciem palącym przełyk. Sprawdzą się doskonale, kiedy zgaga dopiero zaczyna dawać o sobie znać. Nie zawierają żadnych sztucznych składników czy dodatków, a ich skład można samodzielnie kontrolować, bo wszelkie mieszanki przygotowuje się samemu w swojej kuchni.
Domowe sposoby na zgagę mają wielu zwolenników. Trzeba jednak podchodzić do tego racjonalnie – jeśli nie pomagają dostatecznie i zgaga nie ustępuje, a wręcz się nasila, wówczas konieczne będzie udanie się do lekarza, który prawdopodobnie zaleci leczenie farmakologiczne. Oczywiście wprowadzenie w życie powyższych zasad (takich jak jedzenie większej ilości posiłków dziennie) jest zawsze mile widziane przy nawracających dolegliwościach w przełyku, jest też podstawą do zabezpieczenia się przed ich pojawieniem się.
red.