Anna Lewandowska zdradziła przepis na kotlety gryczane. Sprawdzą się w wege burgerach. Po prostu musisz ich spróbować!

Na blogu Anny Lewandowskiej pojawił się kolejny przepis. Tym razem trenerka zaserwowała nam gryczane kotlety do wege burgerów.

Anna Lewandowska udostępniła na swoim blogu przepis na gryczane kotlety, które zadowolą nie tylko wegan i wegetarian. Smakują tak dobrze, że nie oprze im się nawet mięsożerca, a jeśli kotlet trafi do burgera, poprosi o dokładkę!

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na wege burgery

Wege burgery mogą okazać się dobrą opcją nie tylko w postaci obiadu czy kolacji, ale też doskonale sprawdzą się jako przekąska na przyjęciach. Co takiego burgery Ani mają w sobie? Kotlety z kaszy gryczanej, czyli samo zdrowie!

Kasza gryczana niejednokrotnie pojawiła się w moich obiadowych propozycjach. Nie mogło być inaczej, ponieważ jest bardzo zdrowa i przy tym smaczna. Do tego wszystkiego nie zawiera glutenu, posiada niski indeks glikemiczny i jest dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza, cynku czy też jodu. Mam nadzieję, że przekona to Was to wypróbowania moich burgerów - napisała na blogu Ania.

Przepis na kotlety gryczane nie wymaga dużego nakładu pracy, jednak warto zaopatrzyć się w zdrowe składniki, które wzbogacą smak burgera.

Składniki:

  • szczypta chilli w proszku
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta curry
  • szczypta soli morskiej
  • 8 g oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • 5 g mąki gryczanej
  • 7 g siemienia lnianego
  • 10 g maku
  • 66 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 45 g marchwi
  • 5 g płatków drożdżowych

Sos:

  • 150 g jogurtu kokosowego
  • łyżka świeżego koperku
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • kilka listków świeżej mięty
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną przepłucz, następnie ugotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszaj kaszę, marchew, płatki drożdżowe, zmielony len, mak, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, rozpuszczony olej razem z przyprawami. Uformuj z masy burgery i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 200°C. W trakcie pieczenia obróć je na drugą stronę.

Koperek i miętę posiekaj, wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Gotowym sosem polej burgery.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.