Anna Lewandowska udostępniła na swoim blogu przepis na gryczane kotlety, które zadowolą nie tylko wegan i wegetarian. Smakują tak dobrze, że nie oprze im się nawet mięsożerca, a jeśli kotlet trafi do burgera, poprosi o dokładkę!
Wege burgery mogą okazać się dobrą opcją nie tylko w postaci obiadu czy kolacji, ale też doskonale sprawdzą się jako przekąska na przyjęciach. Co takiego burgery Ani mają w sobie? Kotlety z kaszy gryczanej, czyli samo zdrowie!
Kasza gryczana niejednokrotnie pojawiła się w moich obiadowych propozycjach. Nie mogło być inaczej, ponieważ jest bardzo zdrowa i przy tym smaczna. Do tego wszystkiego nie zawiera glutenu, posiada niski indeks glikemiczny i jest dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza, cynku czy też jodu. Mam nadzieję, że przekona to Was to wypróbowania moich burgerów - napisała na blogu Ania.
Przepis na kotlety gryczane nie wymaga dużego nakładu pracy, jednak warto zaopatrzyć się w zdrowe składniki, które wzbogacą smak burgera.
Sos:
Kaszę gryczaną przepłucz, następnie ugotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszaj kaszę, marchew, płatki drożdżowe, zmielony len, mak, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, rozpuszczony olej razem z przyprawami. Uformuj z masy burgery i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 200°C. W trakcie pieczenia obróć je na drugą stronę.
Koperek i miętę posiekaj, wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Gotowym sosem polej burgery.