• Link został skopiowany

Anna Lewandowska zdradziła przepis na kotlety gryczane. Sprawdzą się w wege burgerach. Po prostu musisz ich spróbować!

Na blogu Anny Lewandowskiej pojawił się kolejny przepis. Tym razem trenerka zaserwowała nam gryczane kotlety do wege burgerów.
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska - instagram

Anna Lewandowska udostępniła na swoim blogu przepis na gryczane kotlety, które zadowolą nie tylko wegan i wegetarian. Smakują tak dobrze, że nie oprze im się nawet mięsożerca, a jeśli kotlet trafi do burgera, poprosi o dokładkę!

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na wege burgery

Wege burgery mogą okazać się dobrą opcją nie tylko w postaci obiadu czy kolacji, ale też doskonale sprawdzą się jako przekąska na przyjęciach. Co takiego burgery Ani mają w sobie? Kotlety z kaszy gryczanej, czyli samo zdrowie!

Kasza gryczana niejednokrotnie pojawiła się w moich obiadowych propozycjach. Nie mogło być inaczej, ponieważ jest bardzo zdrowa i przy tym smaczna. Do tego wszystkiego nie zawiera glutenu, posiada niski indeks glikemiczny i jest dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza, cynku czy też jodu. Mam nadzieję, że przekona to Was to wypróbowania moich burgerów - napisała na blogu Ania.

Przepis na kotlety gryczane nie wymaga dużego nakładu pracy, jednak warto zaopatrzyć się w zdrowe składniki, które wzbogacą smak burgera.

Składniki:

  • szczypta chilli w proszku
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta curry
  • szczypta soli morskiej
  • 8 g oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • 5 g mąki gryczanej
  • 7 g siemienia lnianego
  • 10 g maku
  • 66 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 45 g marchwi
  • 5 g płatków drożdżowych

Sos:

  • 150 g jogurtu kokosowego
  • łyżka świeżego koperku
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • kilka listków świeżej mięty
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną przepłucz, następnie ugotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszaj kaszę, marchew, płatki drożdżowe, zmielony len, mak, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, rozpuszczony olej razem z przyprawami. Uformuj z masy burgery i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 200°C. W trakcie pieczenia obróć je na drugą stronę.

Koperek i miętę posiekaj, wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Gotowym sosem polej burgery.

Więcej o: