Anna Lewandowska zdradziła przepis na kotlety gryczane. Sprawdzą się w wege burgerach. Po prostu musisz ich spróbować!
Anna Lewandowska udostępniła na swoim blogu przepis na gryczane kotlety, które zadowolą nie tylko wegan i wegetarian. Smakują tak dobrze, że nie oprze im się nawet mięsożerca, a jeśli kotlet trafi do burgera, poprosi o dokładkę!
Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na wege burgery
Wege burgery mogą okazać się dobrą opcją nie tylko w postaci obiadu czy kolacji, ale też doskonale sprawdzą się jako przekąska na przyjęciach. Co takiego burgery Ani mają w sobie? Kotlety z kaszy gryczanej, czyli samo zdrowie!
Kasza gryczana niejednokrotnie pojawiła się w moich obiadowych propozycjach. Nie mogło być inaczej, ponieważ jest bardzo zdrowa i przy tym smaczna. Do tego wszystkiego nie zawiera glutenu, posiada niski indeks glikemiczny i jest dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza, cynku czy też jodu. Mam nadzieję, że przekona to Was to wypróbowania moich burgerów - napisała na blogu Ania.
Przepis na kotlety gryczane nie wymaga dużego nakładu pracy, jednak warto zaopatrzyć się w zdrowe składniki, które wzbogacą smak burgera.
Składniki:
- szczypta chilli w proszku
- szczypta słodkiej mielonej papryki
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta curry
- szczypta soli morskiej
- 8 g oleju kokosowego
- ząbek czosnku
- 5 g mąki gryczanej
- 7 g siemienia lnianego
- 10 g maku
- 66 g kaszy gryczanej niepalonej
- 45 g marchwi
- 5 g płatków drożdżowych
Sos:
- 150 g jogurtu kokosowego
- łyżka świeżego koperku
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- kilka listków świeżej mięty
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu cytrynowego
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną przepłucz, następnie ugotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszaj kaszę, marchew, płatki drożdżowe, zmielony len, mak, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, rozpuszczony olej razem z przyprawami. Uformuj z masy burgery i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 200°C. W trakcie pieczenia obróć je na drugą stronę.
Koperek i miętę posiekaj, wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Gotowym sosem polej burgery.
-
Córki Katarzyny Figury wyrosły. Jak dziś wyglądają Koko i Kaszmir? Obie piękne
-
Książę William i księżna Kate "są zdruzgotani"! Winni mają być Meghan Markle i książę Harry
-
Ida Nowakowska próbuje zadać szyku na imprezie TVP. Za kulisami pozowała z mężem! Chyba nie czuł się dobrze w blasku fleszy
-
Michał Wiśniewski w końcu pokazał zdjęcie z nową żoną! Zapozował z nią na tle... kolekcji piw. "Podobna do Dominiki"
-
Halinka z "Sanatorium miłości" w "Pytaniu na śniadanie". Widzowie oburzeni. Dostało się Tomaszewskiej: Uważa się za lepszą?
- Anna Czartoryska-Niemczycka ćwiczy, a w tle jej sypialnia. Wieje luksusem? Wręcz przeciwnie!
- Paulina Krupińska chwali się nowym uśmiechem. "Wreszcie założyłam aparat". Nie kryje jednak swoich obaw
- Katy Perry na plaży pięć miesięcy po porodzie. Paparazzi przyłapali ją pierwszy raz
- "Ślub od pierwszego wejrzenia". Im się udało. Ci szczęśliwcy znaleźli miłość w programie
- "Ślub od pierwszego wejrzenia", a może "Rolnik szuka żony"? "Zwykli ludzie" podbijają ramówki. "Przeglądamy się w nich jak w lustrze"