Magda Gessler nie przejmuje się inflacją, ale jej klienci powinni. Ceny "U Fukiera" jak z kosmosu

Magda Gessler w najnowszym wywiadzie zdradziła, dlaczego nie boi się inflacji. Restauratorka jest pewna własnych biznesów z jednego prostego powodu. Przy okazji sprawdziliśmy, ile kosztują przysmaki w knajpach słynnej osobowości TVN-u. Tanio to już było.

Magda Gessler zbudowała własne imperium gastronomiczne i silną, rozpoznawalną markę osobistą. Nic więc dziwnego, że restauratorka nawet w czasach kryzysu nie boi się o własne restauracje. Okazuje się, że ma ku temu powody. Podała konkretne przyczyny pewności siebie w czasach, gdy inne restauracje upadają z powodu rosnącej inflacji. Sprawdziliśmy też, jak wygląda cennik w menu "U Fukiera".

Polecamy: "Kuchenne rewolucje". Magda Gessler tymi słowami doprowadziła właścicielkę restauracji do łez. "Powiedziała prawdę"

Zobacz wideo Magda Gessler zachwycona manierami wnuczki: Elegancka Nena

Grzegorz Krychowiak, Celia Krychowiak, Dominika Grosicka, Kamil GrosickiPartnerki polskich piłkarzy. Często goszczą na łamach kolorowej prasy

Magda Gessler nie boi się galopującej inflacji. Padły mocne słowa

Restauratorka jest zdania, że inflacja niewiele zmieniła pod względem preferencji zamożnych Polaków, którzy nadal chcą dobrze zjeść i dobrze wyglądać, wydając na to spore sumy. Podkreśliła:

Wszystkie dobre restauracje mają teraz więcej gości. To jest taka selekcja. Sprzedają się najdroższe hotele, najdroższe podróże, najlepsza i najdroższa moda. Nie ma miejsca dla ludzi, którzy są żadni - powiedziała w rozmowie z Jastrząb Post.

Później dodała, dlaczego tak myśli. Zdaniem Magdy Gessler kryzys nie jest sprawiedliwy, a ci najbogatsi nadal będą mogli luksusowo się prowadzić:

Kryzys zawsze czyni takie wybory, nie zawsze są one sprawiedliwe, ale są bezwzględne - podsumowała.

Postanowiliśmy sprawdzić w takim razie, ile kosztują dania u Magdy Gessler. Okazuje się, że ceny są naprawdę wysokie - wyższe nawet niż w jednej z innych warszawskich restauracji, cieszących się rekomendacją Michelin. Za schabowego z zasmażaną kapustką zapłacicie w "U Fukiera" 86 złotych, za połowę kaczki z jabłkami przyjdzie wam już zapłacić... 159 złotych. Tak wygląda aktualny cennik:

Magda Gessler, menu 'Fukier'Magda Gessler, menu 'Fukier' Menu 'Fukier' screen

Magda Gessler, menu 'Fukier'Magda Gessler, menu 'Fukier' Menu 'Fukier' screen

Widać jak na dłoni, że ceny samych drugich dań zaczynają się od 75 złotych, a kończą nawet na 280 złotych. I choć restauratorka zawsze podkreśla, że są to dania ze składników najwyższej jakości, cennik ten nadal jest wyższy niż w innych, równie ekskluzywnych, restauracjach. Zapewne jednak Gessler ma rację - w kryzysie bogaci bogacą się nadal i nawet takie ceny w menu ich nie odstraszą.

Więcej o: