• Link został skopiowany

Jak zrobić faworki od Magdy Gessler? Koniecznie wypróbujcie przepis na słodki "chrust" na tłusty czwartek

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji przedstawiamy wyjątkowy przepis na faworki. Słodkiej przekąski nie powstydziłaby się Magda Gessler!
Faworki, Magda Gessler
Agencja Wyborcza.pl, Instagram @magdagessler_official

Tłusty czwartek to jedno z najbardziej lubianych świąt w Polsce (oraz najbardziej znienawidzone przez osoby na diecie). Ci jednak, którzy mogą sobie na to pozwolić, tego dnia najadają się do woli pączkami czy faworkami. Większość z nas decyduje się też na domowe wypieki i tutaj z pomocą przychodzi Magda Gessler. Jej przepis na faworki podbił internet!

Zobacz wideo Faworki, chrust i róże, czyli karnawałowe słodkości

Przepis na faworki Magdy Gessler

Faworki Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 15 żółtek
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka araku
  • 500 g smalcu do smażenia 
  • 100 g cukru puder 
  • wanilia

Wykonanie:

  • Utrzyj smalec aż do momentu, kiedy nabierze konsystencji śmietany.
  • Wbij do niego żółtka, dodaj cukier, alkohol oraz śmietanę wraz z mąką.
  • Wyrabiaj ciasto rękami aż do otrzymania gładkiej, elastycznej konsystencji.
  • Cienko rozwałkuj uzyskane ciasto, od czasu do czasu delikatnie podsypuj je mąką.
  • Rozwałkowane ciasto pokrój na paseczki o wymiarach ok. 3 cm x 15 cm.
  • Każdy z otrzymanych kawałków natnij w środku, przewijając jeden z końców przez powstałą dziurkę.
  • Do smażenia rozgrzej smalec w szerokim garze (rondlu). Jeśli chcesz sprawdzić, czy tłuszcz uzyskał odpowiednią temperaturę, możesz wrzucić kawałeczek ciasta. Powinien od razu wypłynąć - to znak, że smalec osiągnął odpowiednią temperaturę.
  • Smaż faworki do czasu, aż uzyskają złoty kolor. Pamiętaj, aby raz przewrócić je widelcem bądź szpikulcem.
  • Odsącz faworki ze zbędnego tłuszczy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
  • Smaż kolejne partie faworków.
  • Gotowe słodkości posyp cukrem pudrem z wanilią.
  • Zajadaj się faworkami!

Życzymy smacznego!

Więcej o: