Tłusty czwartek to jedno z najbardziej lubianych świąt w Polsce (oraz najbardziej znienawidzone przez osoby na diecie). Ci jednak, którzy mogą sobie na to pozwolić, tego dnia najadają się do woli pączkami czy faworkami. Większość z nas decyduje się też na domowe wypieki i tutaj z pomocą przychodzi Magda Gessler. Jej przepis na faworki podbił internet!
Zobacz wideo
Faworki, chrust i róże, czyli karnawałowe słodkości
Przepis na faworki Magdy Gessler
Faworki Magdy Gessler - przepis
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu
- 15 żółtek
- 200 g cukru
- 6 łyżek śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka araku
- 500 g smalcu do smażenia
- 100 g cukru puder
- wanilia
Wykonanie:
- Utrzyj smalec aż do momentu, kiedy nabierze konsystencji śmietany.
- Wbij do niego żółtka, dodaj cukier, alkohol oraz śmietanę wraz z mąką.
- Wyrabiaj ciasto rękami aż do otrzymania gładkiej, elastycznej konsystencji.
- Cienko rozwałkuj uzyskane ciasto, od czasu do czasu delikatnie podsypuj je mąką.
- Rozwałkowane ciasto pokrój na paseczki o wymiarach ok. 3 cm x 15 cm.
- Każdy z otrzymanych kawałków natnij w środku, przewijając jeden z końców przez powstałą dziurkę.
- Do smażenia rozgrzej smalec w szerokim garze (rondlu). Jeśli chcesz sprawdzić, czy tłuszcz uzyskał odpowiednią temperaturę, możesz wrzucić kawałeczek ciasta. Powinien od razu wypłynąć - to znak, że smalec osiągnął odpowiednią temperaturę.
- Smaż faworki do czasu, aż uzyskają złoty kolor. Pamiętaj, aby raz przewrócić je widelcem bądź szpikulcem.
- Odsącz faworki ze zbędnego tłuszczy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
- Smaż kolejne partie faworków.
- Gotowe słodkości posyp cukrem pudrem z wanilią.
- Zajadaj się faworkami!
Życzymy smacznego!
Zbliża się tłusty czwartek. Jakie ceny u Magdy Gessler? Sprawdzamy. Nie jest najtaniej...