Właściwości mleka sojowego

Mleko sojowe skutecznie może zastąpić mleko krowie. Dlaczego warto to zrobić?

Jeśli ktoś uwielbia mleko i produkty mleczne, ale z jakiegoś powodu jego organizm nie przyswaja ich tak, jak powinien, to sposobem na obejście tego problemu będzie picie mleka sojowego. To napój powszechnie znany i lubiany w Chinach oraz coraz popularniejszy w innych częściach świata.

Właściwości mleka sojowego

Mleko sojowe jest wybierane najczęściej jako zastępnik dla zwykłego mleka od krowy. Mogą go bowiem pić weganie, osoby, które nie tolerują laktozy. Jakie są pozostałe zalety tego rodzaju napoju? Przede wszystkim jest ono bardziej pożywne niż inne produkty, którymi zamienia się tradycyjne krowie mleko. Znajduje się w nim dużo białka, więc jest pożywne i przynosi dobre efekty żywieniowe. Co więcej, to białko pochodzące akurat z soi jest pełnowartościowe, więc dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Znajduje się w nim spora ilość różnego rodzaju aminokwasów. To cenny produkt szczególnie dla tych, którzy poświęcają się dużej aktywności fizycznej, ponieważ ich organizmy potrzebują dużej ilości białka. Przyda się i tym, którzy rozpoczęli stosowanie diety odchudzającej, ponieważ zabezpiecza całe ciało przed utratą jędrności.

Mleko sojowe ma dobry wpływ na układ mięśniowy i serce, ponieważ zawiera dużą dawkę potasu. Można go z powodzeniem dodawać np. do kawy, aby wzbogacić jej smak. To dlatego, że mleko sojowe jest nieco słodsze od tradycyjnego krowiego.

Nie ma w nim ani laktozy, ani cholesterolu. Jednocześnie ma niższy indeks glikemiczny, więc nawet chorujący na cukrzycę mogą go spożywać bez żadnych przeciwwskazań. Świetnie sprawdzi się także w przypadku kobiet, które przeżywają okres menopauzy. Dzięki mleku sojowemu możliwe staje się złagodzenie objawów spadku ilości estrogenów wytwarzanych w kobiecym organizmie. Także uderzenia gorąca i pojawiające się często rozdrażnienie będą skutecznie udaremnione albo zmniejszone przy systematycznym piciu mleka sojowego.

Kupić czy zrobić samodzielnie?

Jeśli chodzi o mleko sojowe, cena tego napoju nie jest wygórowana i można sobie na nie pozwolić w szerszym zakresie. Za 1 litr takiego napoju zapłaci się do 10 zł, w zależności od tego, gdzie i jaki rodzaj będzie się kupowało. Średnia cena na 1 litr to 6 zł. Mleko sojowe można równie dobrze zrobić samemu w domu.

Mleko sojowe – przepis:

Trzeba wcześniej przygotować 3 szklanki ziaren soi, 4 garnki wody i 4 szklanki wody, szczyptę soli morskiej oraz szczyptę cukru trzcinowego. Najpierw trzeba zamoczyć suche ziarna soi w wodzie tak, aby cała ich powierzchnia była przykryta. Należy je pozostawić przez dobę. Wspomniane 4 garnki wody są potrzebne, ponieważ co 6 godzin wodę trzeba wymieniać na świeżą. Kiedy miną 24 godziny, należy odlać wodę zupełnie, a ziarna soi rozdrobnić w tym samym garnku. Po tej czynności należy soję znowu zalać – tym razem 4 szklankami wody, dosypując przygotowany cukier trzcinowy i sól morską. Tak przygotowaną mieszankę należy gotować przez jakieś 20 minut. Po tym czasie powstanie mleko – z tym, że przed wypiciem należy odcedzić dokładnie płyn i ziarna soi. Najlepiej sprawdzi się do tego sito o drobnych oczkach albo gaza.

W sklepach można też dostać mleko sojowe w proszku, które przyrządza się samodzielnie.

Kto może spożywać mleko sojowe?

Jak wspomniano wyżej, mleko sojowe sprawdzi się szczególnie dla osób, które nie tolerują laktozy, mają skazę białkową lub z uwagi na przekonania są weganami lub wegetarianami. Przyda się również tym osobom, które podejmują spory wysiłek fizyczny oraz odchudzają się. Zdecydowana większość osób, które wchodzą w skład tych grup, to dorośli. A co w takim razie z dziećmi? Mleko sojowe dla dzieci to temat, na który ludzie mają odmienne zdania, jest to zatem dość kontrowersyjne.

Część badaczy twierdzi, że mleko sojowe w zbyt dużej ilości może mieć negatywny wpływ na dzieci i młodzież do 18. roku życia. Maksymalna dawka, jaka powinna być im podawana, to 3 szklanki w ciągu tygodnia. Takie zdanie jest podyktowane badaniami, wskazującymi, że mleko sojowe może mieć negatywny wpływ na płodność oraz przyczyniać się do powstawania choroby nowotworowej. Tak więc mleko sojowe do diety swoich dzieci trzeba wprowadzać powoli i ostrożnie.

Podobny temat to mleko sojowe dla niemowląt. Wiadomo, że nie powinno być podawane niemowlętom do 6. miesiąca życia. Nie może być w żadnym razie ani zamiennikiem mleka matki, ani uzupełnieniem diety dla dziecka. Według przeprowadzonych badań można jednoznacznie stwierdzić, że niemowlę karmione mlekiem sojowym będzie wskazywało spore niedobory składników odżywczych, np. witamin czy aminokwasów – po prostu brakuje w nim wszystkich środków, które są potrzebne niemowlakowi podczas pierwszych miesięcy życia poza łonem matki.

Mleko sojowe ma bardzo dużo zalet, dlatego sprawdzi się w diecie wielu osób, czy to wegan, czy osób trenujących. Jednak w przypadku dzieci i niemowląt lepiej ostrożnie podchodzić do tego tematu, aby nie narazić ich na niedobory ważnych składników odżywczych, wpływających na ich rozwój. Co więcej, jeśli ktoś nie ufa produktom sklepowym, może samodzielnie sporządzić taki napój w domowym zaciszu. 

Więcej o: