Wakacje to najlepszy okres, żeby urozmaicić naszą dietę we wszelkie plony ziemi. Z naszymi przepisami na pewno wprowadzisz nowość do swojej kuchni. Koniec z nudnymi kanapkami i jogurtami!
Banalnie prosty do przygotowania, smaczny, sycący i pełen antyoksydantów! W lasach znajdziemy teraz mnóstwo dzikich owoców, także możemy się ich spodziewać również na targach. Czego potrzebujecie do zrobienia tego śniadania?
Składniki:
1/2 szklanki jagód
1/2 szklanki jeżyn
1 banan
1 op. jogurtu greckiego
Szklanka mleka sojowego waniliowego ( można zastąpić krowim)
Blenduj przez 30 sekund, zamieszaj i ponownie blenduj. Przelej do szklanki i rozkoszuj się zdrowym, orzeźwiającym koktajlem!
Pyszne, sycące śniadanie, które przygotujesz w kilka minut. Awokado jest źródłem dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm bardzo potrzebuje. Jest również nośnikiem wielu witamin. Podczas wakacji możecie znaleźć awokado w bardzo niskich cenach. Jest też w ofercie większości supermarketów.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 kromki chleba pełnoziarnistego
2 jajka
Limonka
Sól i pieprz
Usmaż 2 jajka na patelni i przygotuj 2 grzanki. W międzyczasie przetnij awokado na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ. Przełóż go do miseczki i za pomocą widelca rozgnieć. Dopraw do smaku połową limonki, solą i pieprzem. Posmaruj pastą chleb, na nim połóż jajka. Smacznego!
To śniadanie należy przygotować dzień wcześniej, najlepiej wieczorem. Jest banalnie proste i pyszne! Dodatkowo borówki są źródłem cennych antyoksydantów i błonnika. Idealnie łączą smak kwaśny i słodki.
Składniki:
1/3 szklanki borówek
1/2 banana
1/3 szklanki płatków owsianych
Pół szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym ( można zastąpić krowim)
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka miodu
Wieczorem do pojemnika wsyp płatki owsiane, nasiona chia, mleko i miód. Zamieszaj razem i zostaw na noc. Rano dodaj pokrojonego banana i borówki. Smacznego! Jeśli masz ochotę, do całości możesz dodać migdały lub orzechy.
To danie dla prawdziwych łakomczuchów. Słodkie dzięki bananom, słone za sprawą masła orzechowego. Na dodatek bardzo sycące!
Składniki:
2 dojrzałe banany
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki masła orzechowego
3 łyżki nasion chia
Zblenduj razem banany, mleko i masło orzechowe. Przenieś do miski i dosyp nasiona chia. Zamieszaj, wstaw do lodówki na 4 godziny ( lub na noc). Pyszne śniadanie gotowe. Możesz je przechowywać w lodówce nawet do tygodnia! Pamiętaj tylko o przykryciu.
Może jednak masz ochotę na śniadanie na ciepło? W Polsce zazwyczaj omlety jemy na słono. Warto więć spróbować jego słodkiej wersji. Przepis jest banalnie prosty. Dzięki ubiciu piany z białka wyjdzie puszysty, doskonały do świeżych owoców lub dżemów. Jeśli kochasz czekoladę, do ciasta możesz dodać kakao.
Składniki:
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mleka lub wody
szczypta soli
garść malin
1/2 banana
1/2 op. jogurtu greckiego
Oddziel białka od żółtek. Umieść białka w misce i ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z mlekiem i mąką. Na patelni rozpuść odrobinę masła lub oleju. Bardzo delikatnie połącz wszystko razem i wylej na patelnię. Smaż na małym ogniu, gdy omlet się zetnie przewróć na drugą stronę. Gdy podasz, do środka nałóż jogurt grecki, maliny i banana. Owoce możesz zamienić również na swój ulubiony dżem. Smacznego!
SW