• Link został skopiowany

Nie masz pomysłu na letnie śniadanie? Wybraliśmy 5 przepisów, które są proste, szybkie i zdrowe!

Nie masz pomysłu na śniadanie? Chcesz skorzystać z dobroci tegorocznych plonów? Sprawdź nasze przepisy.
Śniadania
Instagram.com/bex_sw_journey33/, instagram.com/dr_teanoosh_zadeh/

Wakacje to najlepszy okres, żeby urozmaicić naszą dietę we wszelkie plony ziemi. Z naszymi przepisami na pewno wprowadzisz nowość do swojej kuchni. Koniec z nudnymi kanapkami i jogurtami!

Koktajl z jagód i jeżyn

Banalnie prosty do przygotowania, smaczny, sycący i pełen antyoksydantów! W lasach znajdziemy teraz mnóstwo dzikich owoców, także możemy się ich spodziewać również na targach. Czego potrzebujecie do zrobienia tego śniadania?

Składniki:

1/2 szklanki jagód

1/2 szklanki jeżyn

1 banan

1 op. jogurtu greckiego 

Szklanka mleka sojowego waniliowego ( można zastąpić krowim)

Blenduj przez 30 sekund, zamieszaj i ponownie blenduj. Przelej do szklanki i rozkoszuj się zdrowym, orzeźwiającym koktajlem!

 

Tosty z awokado i jajka 

Pyszne, sycące śniadanie, które przygotujesz w kilka minut. Awokado jest źródłem dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm bardzo potrzebuje. Jest również nośnikiem wielu witamin. Podczas wakacji możecie znaleźć awokado w bardzo niskich cenach. Jest też w ofercie większości supermarketów.

Składniki:

1 dojrzałe awokado

2 kromki chleba pełnoziarnistego

2 jajka

Limonka

Sól i pieprz

Usmaż 2 jajka na patelni i przygotuj 2 grzanki. W międzyczasie przetnij awokado na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ. Przełóż go do miseczki i za pomocą widelca rozgnieć. Dopraw do smaku połową limonki, solą i pieprzem. Posmaruj pastą chleb, na nim połóż jajka. Smacznego! 

 

Owsianka na zimno z borówkami

To śniadanie należy przygotować dzień wcześniej, najlepiej wieczorem. Jest banalnie proste i pyszne! Dodatkowo borówki są źródłem cennych antyoksydantów i błonnika. Idealnie łączą smak kwaśny i słodki.

Składniki:

1/3 szklanki borówek

1/2 banana

1/3 szklanki płatków owsianych

Pół szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym ( można zastąpić krowim)

1 łyżeczka nasion chia

1 łyżeczka miodu

Wieczorem do pojemnika wsyp płatki owsiane, nasiona chia, mleko i miód. Zamieszaj razem i zostaw na noc. Rano dodaj pokrojonego banana i borówki. Smacznego! Jeśli masz ochotę, do całości możesz dodać migdały lub orzechy.

 

Pudding z nasion chia

To danie dla prawdziwych łakomczuchów. Słodkie dzięki bananom, słone za sprawą masła orzechowego. Na dodatek bardzo sycące! 

Składniki:

2 dojrzałe banany

1 i 1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki masła orzechowego

3 łyżki nasion chia

Zblenduj razem banany, mleko i masło orzechowe. Przenieś do miski i dosyp nasiona chia. Zamieszaj, wstaw do lodówki na 4 godziny ( lub na noc). Pyszne śniadanie gotowe. Możesz je przechowywać w lodówce nawet do tygodnia! Pamiętaj tylko o przykryciu. 

 

Omlet na słodko

Może jednak masz ochotę na śniadanie na ciepło? W Polsce zazwyczaj omlety jemy na słono. Warto więć spróbować jego słodkiej wersji. Przepis jest banalnie prosty. Dzięki ubiciu piany z białka wyjdzie puszysty, doskonały do świeżych owoców lub dżemów. Jeśli kochasz czekoladę, do ciasta możesz dodać kakao. 

Składniki:

2 jajka

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek mleka lub wody

szczypta soli

garść malin

1/2 banana

1/2 op. jogurtu greckiego

Oddziel białka od żółtek. Umieść białka w misce i ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z mlekiem i mąką. Na patelni rozpuść odrobinę masła lub oleju. Bardzo delikatnie połącz wszystko razem i wylej na patelnię. Smaż na małym ogniu, gdy omlet się zetnie przewróć na drugą stronę. Gdy podasz, do środka nałóż jogurt grecki, maliny i banana. Owoce możesz zamienić również na swój ulubiony dżem. Smacznego!

 

SW

Więcej o: