Czy w dobie pandemii warto ratować restauracje? Magda Gessler nie ma wątpliwości. "Nie jest to bezpieczne" [PLOTEK EXCLUSIVE]

Magda Gessler w rozmowie z Plotkiem zdradziła, co restauratorzy powinni zrobić, aby przetrwać w czasie pandemii koronawirusa.

Od połowy października wszystkie restauracje w Polsce mogą wykonywać jedynie zamówienia na wynos. Zamknięcie knajp doprowadziło do wielu bankructw wśród małych przedsiębiorstw. Rząd powoli luzuje obostrzenia, jednak na razie nie ma mowy o ponownym otwarciu lokali gastronomicznych nawet w reżimie sanitarnym. Co o takim podejściu rządu do sprawy sądzi Magda Gessler?

Koniec współpracy Magdy Gessler i 'Schroniska smaków'Burzliwy koniec współpracy Magdy Gessler ze "Schroniskiem Smaków"

Magda Gessler radzi restauratorom, jak przetrwać kryzys

Magda Gessler jest nie tylko gwiazdą telewizyjną, a przede wszystkim jedną z bardziej prężnie działających restauratorek w Polsce. Co powinien zrobić właściciel restauracji, aby udało mu się przetrwać ten trudny czas? Gwiazda ma kilka rad, którymi podzieliła się z naszym reporterem.

Trzeba mieć silnego partnera po drugiej stronie, który da sobie radę z tym, co powinien robić. Powinien słuchać, wiedzieć, jaką ma społeczność wokół, na co stać tę społeczność, co potrafi robić, czym może ich zainteresować. Jakie dania fajnie zamyka się w słoiku i otwiera w domu. Czy ludzie ruszą się w ogóle z domu i mają jakiekolwiek środki do życia. Sytuacja jest bardzo trudna - tłumaczy Magda Gessler.

Magda Gessler i Lara GesslerZapytaliśmy Magdę Gessler, jak spełnia się w roli babci. Lara będzie zaskoczona taką odpowiedzią

Magda Gessler ubolewa nad tym, że restauracje otwierają się na samym końcu, jednak doskonale rozumie, jak łatwo jest się w nich zakazić.

Bardzo mi jest przykro, że na końcu otwiera się restauracje, ale w momencie, kiedy jest zimno i wszyscy są w bardzo małym pomieszczeniu, nie mają masek, piją alkohol, nie jest to bezpieczne. Wolałbym, żeby było takie prawo, żeby zrobić na zewnątrz, ile się da ogródków, stolików. Tak, aby ludzie mogli jeść na świeżym powietrzu, tak jak to jest w wielu miejscach na południu Europy - dodała w rozmowie z "Plotkiem".
Zobacz wideo

Myślicie, że restauratorzy wezmą sobie jej rady do serca? Tymczasem już w czwartek, 18 lutego, na antenie TVN-u możecie śledzić kolejne "kuchenne rewolucje". Tym razem Magda Gessler pomagała właścicielom "Wielkopolanki" z Barlinek.

Więcej o: