• Link został skopiowany

Wzmacniająca dieta na zimę. Co jeść, żeby nie chorować?

Zbliża się zima, najtrudniejszy czas dla naszych organizmów. Odporność spada i dlatego szczególnie ważna jest odpowiednia dieta. Sprawdźcie, co powinnyście jeść, by nie chorować przez najbliższe miesiące!

Śniadanie to podstawa

Zimą, kiedy nasza dieta siłą rzeczy jest mniej urozmaicona, a organizm wystawiony na większe niebezpieczeństwa, szczególnie ważne jest śniadanie. Pamiętajcie, żeby nigdy nie wychodzić z domu na czczo. Zjedzcie pełnowartościowy posiłek, by mieć energię na cały dzień. Dobrym pomysłem będzie muesli z mlekiem lub jogurtem, twarożek lub kanapki z wędliną, serem i sałatą.

Owoce zawierają fruktozę. Owoce zawierają fruktozę. Fot. Fotochannels

Mrozimy!

W czasie, gdy śniegi zalegają na ulicach, dostęp do warzyw i owoców mamy ograniczony. Dobrym rozwiązaniem są więc mrożonki. Nieprawdą jest, że zamrożone produkty nie mają wartości. Mrożenie powoduje minimalne straty witamin.

Słodycz tak, ale tylko naturalna!

Zdecydowanie należy unikać jedzenia zbyt dużej ilości słodyczy. Choć dostarczają nam energii, to robią to na bardzo krótko. Lepiej zjeść pełnoziarniste pieczywo lub makaron lub wypić zieloną herbatę.

Cytrusy obfitują nie tylko w witaminę C, ale i korzystne dla zdrowia pektyny oraz antyoksydanty Cytrusy obfitują nie tylko w witaminę C, ale i korzystne dla zdrowia pektyny oraz antyoksydanty Shutterstock

Kwaśne, mniam!

Najwięcej niezbędnych składników znajdziemy w pomarańczach, mandarynkach i grapefruitach, kiwi które mają dużo witaminy C i rutyny. Poza tym są pyszne! :)

Odstraszamy wampiry

Czosnek to sprawa kłopotliwa. Ale też samo zdrowie! Działa bakterio- i grzybobójczo, jest naturalnym antybiotykiem. Zimą należy go jeść bardzo często!

Więcej o: