Polacy kochają obcokrajowców, którzy mówią po polsku. Nic nas tak nie ujmuje, jak rozkoszne błędy czy uroczy akcent. Wygląda na to, że TVN wyczuł pismo nosem i inwestuje w promocję kolejnej gwiazdy z importu. Czy jednak Michel Moran, juror MasterChefa odniesie sukces na miarę Dżoany Krupy? Jedno jest pewne - w internecie już jest o nim głośno!
Problemy Morana z językiem polskim wyszły na jaw już w pierwszych odcinkach. Mówił mało, ale z uroczymi błędami, które robił zaskakująco konsekwentnie.
To jest dobry dań! - oceniał z nieukrywaną aprobatą.
To nie jest dobry dań - mówił zasmucony.
Ostatnio jednak stał się coraz śmielszy i mogliśmy usłyszeć więcej jego wypowiedzi. Oczywiście nie obyło się bez uwielbianych przez Polaków wpadek. Hitem internetu stały się słowa wypowiedziane przez kucharza we wczorajszym odcinku:
Oddaj fartucha! - powiedział z poważną miną Moran do uczestniczki, która musiała opuścić program.
Ten tekst od razu podbił serca internautów, którzy dali upust swojej sile twórczej.
www.kwejk.pl www.demotywatory.plMichel Moran urodził się we Francji, jego rodzice pochodzą z Hiszpanii. Pasję gotowania odkrył w sobie już wieku 14 lat. Od tego czasu rozwija swoje zdolności, co niewątpliwie przyniosło spektakularne efekty. Gotował w najlepszych kuchniach Europy m. in. w jednej z najstarszych paryskich restauracji: "Auberge du Vert Galant", w Szwajcarii w 5-gwiazdkowym hotelu "Beau Rivage", w elitarnym klubie "Griffings", w Niemczech w "Erno´s Bistro" (1 gwiazdka Michelin) oraz w Luksemburgu w restauracji "La Lorraine", a następnie w restauracji "Mosconi". Jego błyskotliwa kariera zachwyciła nawet francuskiego ministra rolnictwa Dominique'a Bussereau, który przyznał mu francuskie odznaczenie narodowe: "Ordre du Mérite Agricole".
www.demotywatory.pl www.demotywatory.plCo takiego uznanego skłoniło, żeby przyjechać do Polski? Oczywiście miłość. W Luksemburgu Moran poznał swoją przyszłą żonę - Halinę, dla której przeprowadził się do kraju nad Wisłą. Jak gotuje słynny Michel, może cie sprawdzić w jego restauracji. Od 2004 jest szefem kuchni i właścicielem restauracji "Bistro de Paris", które od 2005 roku nieprzerwanie jest rekomendowane przez przewodnik Michelin.
zuz