• Link został skopiowany

Kasza jaglana - właściwości, przepisy, kalorie

Kasza jaglana wraca do łask! Jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa i można przygotować ją na wiele sposobów. Dlaczego warto ją jeść?

Kasza jaglana wreszcie wróciła do łask. Po latach zachwytu nad frytkami, ryżem i kuskusem, w końcu przychylnym okiem spoglądamy na tradycyjne dodatki do potraw. Ta kasza jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Przydaje się m.in. przy stanach obniżonej odporności. Jagły zawierają też sporo witamin i minerałów. Jakie są właściwości kaszy jaglanej? Z czego jest zrobiona? Ile ma kalorii? Z czym jeść kaszę jaglaną?

Z czego jest kasza jaglana?

Kasza jaglana to po prostu łuskane proso. Ma postać małych żółtych ziarenek z ciemną kropką. Dużą zaletą kaszy jaglanej jest jej neutralny smak. Kasza jaglana pasuje zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. Zawiera sporo prozdrowotnych składników odżywczych. Pod tym względem można ją porównać m.in. do kaszy gryczanej.

Co ciekawe, kasza jaglana jest często określana jako królowa kasz. Tytuł ten jest wynikiem nie tylko jej wspaniałych właściwości, ale też z powodu jej pochodzenia. Jagły to najstarszy znany nam rodzaj kaszy a nasiona prosa uprawiano już w czasach neolitu.

 

Kasza jaglana – właściwości zdrowotne

To, co odróżnia kaszę jaglaną od innych, to jej zasadotwórczość. Tym samym jej spożywanie pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Jaglankę cechuje niska zawartość skrobi oraz dużo łatwo przyswajalnego białka. Ma mnóstwo witamin z grupy B, w tym: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), pirydoksynę (B6) oraz miedź, magnez, fosfor, potas, wapń i żelazo. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, zatem może być z powodzeniem spożywana przez osoby chore na celiakię. Poleca się ją także tym, którzy cierpią na niedokrwistość.

Wspaniałą zaletą kaszy jaglanej jest jej lecznicze działanie na błony śluzowe. Sprawdza się w terapii stanów zapalnych śluzówek oraz jest doskonała przy katarze i kaszlu (ma właściwości wysuszające). Ze względu na to, że w kaszy zachowany jest odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych, za jej pomocą można regulować poziom cholesterolu w organizmie.

Dużym plusem kaszy jaglanej jest także wpływ na termoregulację organizmu. Pomaga osobom, które nadmiernie marzną zimą.

Nie sposób nie wspomnieć również o dużej zawartości witaminy E i lecytyny. Składniki te mają ogromne znaczenie dla sprawnego działania pamięci.

 

Kasza jaglana – detoks

Kasza jaglana pomaga w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych toksyn. Ze względu na swoje odkwaszające działanie, pomaga w neutralizowaniu toksycznych substancji znajdujących się w organizmie. Na co dzień spożywamy sporo zakwaszających produktów, takich jak słodycze, kawa czy alkohol, które zostawiają w organizmie sporo niekorzystnych substancji. Dzięki kaszy jaglanej możliwe jest ich usunięcie. Detoks jaglany to doskonały sposób na całkiem przyjemne odtruwanie organizmu. W przeciwieństwie do głodówek lub detoksów opartych na sokach, kasza jaglana nie psuje samopoczucia.

Należy dodać, że kasza jaglana skutecznie usuwa wolne rodniki z organizmu. Poza tym jest pomocna przy przeziębieniach. Nie tylko pozbywa nadmiaru śluzu, ale także zwalcza wirusy.

Kasza jaglana – przepisy na każdą okazję

Kasza jaglana na śniadanie? Kasza jaglana na słodko? Żaden problem! Jaglankę można przyrządzać na wiele sposobów. Ważne, by była dobrze ugotowana - w przeciwnym razie zamiast neutralnego smaku uzyskuje się gorzki. To właśnie ona tak często zniechęca nas do włączania kaszy jaglanej do codziennego jadłospisu. Tymczasem problem nie tkwi w samej kaszy, ale w sposobie jej przyrządzania. Trzeba pamiętać o tym, by przed gotowaniem przelać ziarno najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Innym sposobem jest wrzucenie kaszy do gotującej się wody. Wówczas trzeba odczekać chwilę, odcedzić kaszę i zagotować ją w czystej wodzie.

 

Kasza jaglana – gotowanie

Kaszę jaglaną należy zawsze wrzucać na wrzątek! Nie gotujemy jej na zimnej wodzie. Podobnie, jak w przypadku innych kasz, także jaglaną należy przygotowywać w proporcjach 1:2 – czyli jedna porcja kaszy na dwie porcje wody. Oczywiście woda powinna być osolona. Warto dodać do niej odrobinę oleju. Są osoby, które uważają, że dodanie szczypty cukru poprawia smak kaszy jaglanej. Gotowanie powinno trwać ok. 15 minut chociaż niektórzy gotują ją nawet godzinę.

Żeby uzyskać kaszę jaglaną na sypko, konieczne jest jej podprażenie. Wysyp ziarna do rondelka lub na patelnię i – bez użycia oleju! – podsmaż je przez kilka minut. Prażenie przerwij w momencie, gdy poczujesz, że z ziaren wydobywa się specyficzny aromat kaszy. Pamiętaj, żeby w trakcie smażenia co chwilę mieszać kaszę.

Z czym podawać kaszę jaglaną?

Kasza jaglana może po prostu zastępować ziemniaki. Możesz ją podać do mięsa i surówki zamiast puree. Będzie też doskonale komponowała się z warzywami – świetnie pasuje m.in. do brokułów lub marchewki z groszkiem.

Sypka kasza jaglana będzie wspaniałym dodatkiem do rozmaitych sałatek.

Możesz też zamiast owsianki ugotować na śniadanie jaglankę. Do ugotowanej, klejącej się kaszy, dodaj miód, rodzynki, żurawinę, migdały i orzechy. Pychota!

 

Z kaszy jaglanej można też wykonywać musy lub kremy.

Doskonałym jaglanym deserem jest połączenie ugotowanej kaszy, masła orzechowego i banana.

Więcej o: