Oscary 2020. Co zjedzą gwiazdy po gali? Nie zabraknie opcji dla wegan. Będzie na bogato

Podczas oficjalnej części Oscarów trzeba wysłuchać werdyktu Akademii Filmowej. Potem czas na tę mniej oficjlną część, podczas której można się posilić.

Gala oscarowa zbliża się wielkimi krokami. Już w niedzielę, 9 lutego, zostaną wręczone statuetki. Można podejrzewać, że gwiazdy od miesięcy przygotowują się na to wydarzenie i nikogo nie powinno to dziwić. W końcu każdy chce wyglądać jak najlepiej. Być może niektórzy nawet przeszli na diety, ale na szczęście po gali będą mogli "popuścić pasa" i pozwolić sobie na pyszne przekąski. A jak się okazuje, organizatorzy szykują prawdziwą ucztę. Będzie smacznie i na bogato! 

Oscary 2020: co zjedzą gwiazdy po gali?

W menu oscarowym nie zabrakło propozycji wegańskich i dla osób unikających glutenu. Będzie też coś dla mięsożerców i "wszystkożerców". Poznajcie część dań, które zostaną podane na afterparty. 

Mini-przekąski:

  • crostini ze skompresowanym arbuzem (powietrze w kostce arbuza zostało tu zastąpione jego sokiem) z serkiem feta o posmaku cytrusów,
  • domowe chipsy ziemniaczane,
  • tosty awokado z listkiem sałaty w glazurze chipotle.

Przekąski:

  • wędzony "Oscar" z łososia (serio, to uwędzony łosoś wycięty w kształt Oscara), podawany na macy,
  • maleńkie burgery z wołowiną wagyu, z cheddarem i sosem remoulade,
  • pizzeriny,
  • ostry tatar z tuńczyka w sezamie z miso.

Dania zimne:

  • sałatka z japońskimi grzybami maitake, arabską pastą z bakłażana, syropem z palonej cebuli, pastą sezamową tahini, podawana z pitą,
  • zamrożona mandarynka, granat, awokado, mięta, ogórek i sos winegret aji amarillo,
  • sałata z chrupiącą komosą ryżową, granatem, dzikimi ziołami i zielonym sosem wineget.

Dania ciepłe:

  • ziemniaki i kawior podawane z francuską, lekko ukwaszona śmietaną z ziołami,
  • ciasto z czarną truflą i kurczakiem,
  • makaron z serem,
  • domowe tofu z ryżem, pesto z marchewki, fasolka edamame i sos cytrusowo-imbirowy.

Słodycze:

  • ciastko malinowo-limonkowe,
  • brownie o smaku słonego karmelu,
  • ciastko podwójnie czekoladowe,
  • makaronik grejfrutowo-imbirowy.

Za oscarowe menu kolejny rok odpowiada Wolfgang Puck, austriacko-amerykański szef kuchni, gwiazda telewizji i właściciel wielu restauracji w Stanach Zjednoczonych, również takich nagrodzonych słynnymi gwiazdkami Michelin.

Zgłodnieliście?

DK

Więcej o: