Kucharka o Gessler: Jak mi zmieni składniki, to ja nie będę gotować! Kolejny odcinek "Kuchennych rewolucji" za nami

Czy i tym razem znanej restauratorce udało się uratować knajpę?
Kuchenne rewolucje. Kuchenne rewolucje. Screen z TVN

Tajlandia w Krakowie

Tym razem Magda Gessler wyruszyła do Krakowa. O pomoc poprosił restauratorkę szef tajskiej knajpy Samui, usytuowanej na Rynku Głównym. Pan Rafał to Polak z krwi i kości, jednak od dawna fascynuje się Tajlandią. Uprawia nawet tamtejszą odmianę boksu! Niestety, goście restauracji nie do końca podzielają jego pasję. Choć w stolicy królów polskich Samui nie ma właściwie żadnej konkurencji, a za menu odpowiada doświadczona szefowa kuchni, która gotowała nawet dla króla Arabii Saudyjskiej, w lokalu świeci pustkami.

kuchenne rewolucje

Oczekuję rozmowy i wymiany zdań, wiele rzeczy zrobiliśmy już sami, ale chcę świeżego spojrzenia - mówił pewny siebie właściciel Samui.

kuchenne rewolucje

Jak się miało wkrótce okazać, Rafał potrzebował od Magdy Gessler o wiele więcej, niż kilku drobnych rad!

Kuchenne rewolucje. Kuchenne rewolucje. Screen z TVN

Za suche, zbyt wysmażone...

Trochę fioletowo i trochę sucho. Przecież Tajlandia to zielony kraj - tak Magda Gessler skomentowała wystrój lokalu.

A dalej było tylko gorzej. Gessler miała sporo zastrzeżeń do serwowanych w restauracji dań:

To smakuje smażeniną!
To jest niedobre, ja myślę, że ten kurczak jest po prostu niskiej jakości - tak oceniała kolejne potrawy.

kuchenne rewolucje

Na koniec degustacji restauratorka rozłożyła ręce:

Wszystko jest za suche i przejarane!

kuchenne rewolucje

Jej krytyczne uwagi niezbyt spodobały się szefowej kuchni. Tajka zupełnie nie rozumiała zarzutów Magdy Gessler:

Ona była w Tajlandii w ogóle? Tam to smakuje tak samo - piekliła się, gdy właściciel lokalu przekazał jej uwagi specjalnego gościa.
Kuchenne rewolucje. Kuchenne rewolucje. Screen z TVN

Gessler kontra Pim

Gessler postanowiła poważnie rozmówić się z krnąbną kucharką. Rozmowa była całkiem przyjemna, w przeciwieństwie do dalszego ciągu rewolucji... Kiedy restauratorka odkryła, że na zapleczu kuchni, w zamrażarce, schowane są zapasy produktów.

Tak nie może być. Nie możecie robić dań na zapas! - mówiła zdenerwowana.

Oczywiście innego zdania była kucharka. Jednak posłusznie przygotowała dla Magdy Gessler świeżą potrawę. Kiedy warszawska restauratorka pochwaliła smak dania, Tajka rzuciła od niechcenia:

Tamte były takie wysuszone, bo jak bierzemy mrożone produkty, to dłużej grillujemy. Żeby brzuch nie bolał.

kuchenne rewolucje

Gessler nieco się zdziwiła, słysząc takie tłumaczenie, ale postanowiła podjąć próbę rewolucji. Nie słyszała jednak tego, co tajska mistrzyni kuchni powiedziała na zapleczu.

Nigdy żaden klient nam się nie poskarżył na smak i jakość potraw. Naszym problemem jest to, że nikt nie wie, gdzie jest tajska restauracja w Krakowie! - mówiła z przejęciem.
Kuchenne rewolucje. Kuchenne rewolucje. Screen z TVN

Wielkie plany i opór kucharki

Gessler wzięła sprawy w swoje ręce. Zabrała żonę właściciela knajpy na tajski masaż stóp. Dzięki babskim pogaduszkom zyskała w niej sprzymierzeńca. Następnego dnia restauratorka miała gotowy plan na rewolucję w ?Samui?:

Spróbujemy zrobić to na bogato. Podamy świeże ryby, homary. Zobaczymy, czy Kraków jest na to gotowy! - zapowiedziała.

Jednak niepokorna Pim wciąż z nieufnością patrzyła na obcą kobietę w jej kuchni.

Jeśli będzie mi kazała zamienić składniki, nie będę gotować - groziła Rafałowi jego najlepsza pracownica.
Kuchenne rewolucje. Kuchenne rewolucje. Screen z TVN

Królowa kuchni jest tylko jedna

Gessler przyznała, że z Pim nie ma lekko! Dlatego stwierdziła, że jej ingerencja w kuchnię Tajki ograniczy się wyłącznie do zasugerowania używania mniejszej ilości pikantnych przypraw.

kuchenne rewolucje

 

Restauratorka postanowiła skupić się na promocji lokalu.

Powieśmy portrety kucharzy! Przecież to dzięki nim to miejsce jest wyjątkowe - zaproponowała Rafałowi i jego żonie, organizując od ręki sesję zdjęciową dla personelu.

kuchenne rewolucje

W kuchni wciąż niepodzielnie rządziła Pim. Gessler zdała się na nią w 100 procentach i dopieszczała wystrój restauracji. Cała ekipa restauracji z niecierpliwością czekała na uroczystą kolację, która miała być oficjalnym początkiem działalności odmienionego lokalu.

Kuchenne rewolucje. Kuchenne rewolucje. Screen z TVN

I znowu sukces!

Odnowiona knajpka zrobiła ogromne wrażenie na gościach.

Kiedyś tu było tak szaro, a teraz kolory, rewelacja! - komentowali na gorąco.

kuchenne rewolucje

Magda Gessler również była bardzo zadowolona z wyników rewolucji. Kiedy po kilku tygodniach wróciła do Samui, nie mogła się nachwalić postępów, jakie poczynili Rafał i jego żona.

Jest absolutnie fantastycznie i pysznie! - pogratulowała im serdecznie.

Nawet Pim, widząc, że Gessler naprawdę smakują jej dania, w końcu obdarowała restauratorkę uśmiechem.

kuchenne rewolucje

Tym razem wystarczyło pomóc pracownikom lokalu odnaleźć własną drogę do sukcesu. A ten nadszedł szybciej, niż ktokolwiek mógłby się spodziewać. Kolejna rewolucja Magdy Gessler zakończona sukcesem!