Jest niekwestionowaną królową polskiej gastronomii. Przemierza Polskę i w sposób apodyktyczny, niekiedy zgoła brutalny i, tak też bywało, za pomocą nieparlamentarnego słownictwa, rozprawia się z nieprawidłowościami w restauracjach. Pomaga poprawić w nich menu, organizuje nowy wystrój wnętrz i w konsekwencji na ogół stawia lokal na nogi.
Facebook.com/Magda Gessler
"Kuchenne rewolucje" to program atrakcyjny tyleż z powodu widowiskowej metamorfozy, jaką zwykle przechodzi dana restauracja, jak i osobowości prowadzącej. Magda Gessler na ramówce TVN przyznała, że trochę zazdrości Gordonowi Ramsayowi swobody.
Możliwe, że robienie rewolucji nie zaspokaja temperamentu Magdy Gessler, której być może marzy się robienie apokalipsy, a potem odbudowywanie restauracji na nowo. Jest jednak i tak bezdyskusyjną rewolucjonistką na gruncie polskiej gastronomii i niekwestionowanym na tej płaszczyźnie autorytetem w Polsce. Zupełnie, jak Gordon Ramsay w Wielkiej Brytanii.
Kapif
Gordon Ramsay, od niego wszystko się zaczęło. To on prowadzi w Channel 4 "Kitchen Nightmares", kulinarne show, które zadebiutowało w 2004 roku i z powodzeniem jest nadawane do teraz. Ramsay to brutalny wojownik, nie wahający się użyć nawet rynsztokowego języka, jeżeli ma to zbudować większą widowiskowość i może nawet w jakiś sposób pomóc danej restauracji. Otaczająca go atmosfera małego skandalu zachęca jego naśladowców do równie niepokornych zachowań.
AP/Evan Agostini
Gordon Ramsay w telewizji zadebiutował w 1998 roku w krótkim reality show "Boiling Point", które pokazywało jego walkę o trzy gwiazdki Michelin. Już wtedy dał się poznać jako osobnik krewki i skory do wybuchów. Zaproponowano mu zatem prowadzenie "Kitchen Nightmares" i równolegle "Hell's Kitchen". Oba programy odniosły sukces, a ich klony oparte na licencji pojawiły się na całym świecie.
W 1996 roku Ramsay wziął ślub z nauczycielką Taną. Mają czworo dzieci: 17-letnią Megan, 15-letnie bliźniaki, Annę i Jacka oraz 13-letnią Matildę.
Forum
Niech Was nie zwiedzie jego dobroduszny wygląd. Jest równie brutalny, co Magda Gessler, a może i bardziej, w końcu jego program nosi wielce wymowny tytuł "Na noże" i jest odpowiednikiem "Hell's Kitchen" i jest robiony na tej samej licencji, co polskie "Kuchenne rewolucje".
Aram Mnatsakanov nie tylko dba o poprawę jakości ukraińskich restauracji, ale także w Sankt-Petersburgu prowadzi własne, ekskluzywne lokale serwujące kuchnię włoską. W jego lokalach stołowali się nie tylko politycy, tacy jak Michaił Gorbaczow czy Władimir Putin, ale i światowe gwiazdy: Sting czy Mick Jagger.
Screen z Facebook.com/Aram Mnatsakanov
Aram Mnatsakanov pochodzi z Baku, ale mieszka w Sant-Petersburgu, gdzie ukończył Państwowy Uniwersytet Architektoniczno-Budowlany.
W 2013 roku gościł w Polsce, gdzie miał okazję spotkać się z Magdą Gessler.
W wywiadzie udzielonym dla "Gazety Olsztyńskiej" Ramsay opowiedział wówczas o różnicy między polskimi i ukraińskimi gośćmi restauracji.
East News
Screen z Facebook.com/Aram Mnatsakanov
Ten wytatuowany i w jakiś sposób drwaloseksualny twardziel to Alex Atala, były DJ, człowiek od robienia porządków w brazylijskich restauracjach. Z takim wyglądem budzi respekt i, doprawdy, widząc go, można przezornie przejść na drugą stronę ulicy. Jednak pierwsze wrażenie jest mylne. Atala to kucharz, filantrop i człowiek o ogromnym szacunku do kultury, której częścią jest jedzenie.
Screen z Facebook.com/Alex Atala
Jedną z jego ulubionych opowieści jest historia z Amazonii, gdzie lokalna szefowa kuchni Dona Brasi dała mu do spróbowania czarny sos.
Myślał, że czegoś nie zrozumiał, bo sos smakował jak trawa cytrynowa i imbir. W ten sposób, jak mówił, zrozumiał dotąd nieuchwytne dla niego pojęcie relatywizmu kulturowego.
Screen z Facebook.com/Alex Atala
W Amazonii przeżył też dość dramatyczną przygodę, kiedy wraz z przyjacielem, operatorem filmowym zawędrowali do pewnego plemienia, które w zamian za zgodę na zdjęcia domagało się silnika do łodzi. Przyjaciel został w wiosce jako ktoś na kształt zakładnika, a zadaniem Atali było zdobyć okup.
Musiał zatem kupić drugi silnik...
Niedługo po powrocie z Amazonii Alex Atala założył restaurację D.O.M., która regularnie znajduje się na szczycie najlepszych restauracji świata. W 2006 roku została uznana za najlepszą restaurację w Ameryce Południowej i od tego samego roku regularnie znajduje się na liście 50 najlepszych restauracji świata, w 2012 roku lądując na 4. miejscu zestawienia.
Alex Atala robił porządki w brazylijskich restauracjach w 2012 roku.
Screen z Facebook.com/Alex Atala
Christian Rach z Hamburga to człowiek do zadań specjalnych. W 1991 roku zdobył pierwszą gwiazdkę Michelin dla swojej restauracji Tefelhaus, a w 2010 roku w komedii kryminalnej "C.I.S. Chaoten im Sondereinsatz" zagrał... kucharza. Nader stosownie.
East News
Co można zrobić z restauracją, która otrzymała gwiazdkę Michelin? Na przykład... zamknąć ją. Kucharz zamknął Tefelhaus motywując to brakiem czasu na prowadzenie lokalu.
Jednak na brak pracy nie narzeka. Niestrudzenie od 10 lat to on jest gwiazdą programu "Rach, tester restauracji".
Screen z Facebook.com/Christian Rach
Antonino Cannavacciuolo wygląda jak któryś z włoskich tenorów, ale niech Was nie zmyli jego wizerunek. Cannavacciuolo od maja 2013 roku z powodzeniem prowadzi "Cucine da incubo", będący odpowiednikiem oryginalnych "Kuchennych rewolucji". Portal "DirettaNews.it" nazwał go "łagodnym olbrzymem, który lubi dać klapsa". Podobno niektórym przypomina Buda Spencera, włoskiego aktora o podobnej aparycji. Kucharza cieszy to porównanie.
Bulls
Antonino Cannavacciuolo urodził się 40 lat temu w Vico Equense we Włoszech. Kunszt zdobywał w restauracjach francuskich i na Capri. W 2003 roku jego restauracja zdobyła pierwszą gwiazdkę Michelin, 3 lata później drugą. Poza udziałem w "Kitchen Nightmare" jest również jednym z jurorów w "MasterChefie".
Screen z Facebook.com/Antonino Cannavacciuolo
Screen z Facebook.com/Antonino Cannavacciuolo
Screen z Facebook.com/Antonino Cannavacciuolo
Alberto Chicote to człowiek o niespożytej energii, który nie zamierza nigdy złożyć broni, choć ma dopiero 46 lat.
Alberto Chicote prowadzi hiszpańską wersją "Kuchennych rewolucji" od 2012 roku. Na początku maja wybuchła afera, kiedy kręcił program o cenach żywności w Tajlandii. Fani oskarżyli go o oszustwo. Okazało się, że w ogóle się tam nie pojawił, a rzekomo zarejestrowane przez niego obrazy wykonał inny dziennikarz. Chicote tłumaczył potem, że wcale nie musiał być na miejscu, żeby wykonać swoją pracę.
Bulls
Philippe Etchebest to były bokser i rugbista, gracz w mistrzostwach rugby w sezonie 1986-1987. Atrakcyjniejsze niż sport jednak okazało się gotowanie, którym zajął się po porzuceniu kariery sportowej.
Screen z Facebook.com/Philippe Etchebest
Ten były bokser i najważniejsza osoba w restauracji "Hostellerie de Plaisance" (czyli "Czysta przyjemność"), od 2011 roku jest też prowadzącym francuskich "Kuchennych rewolucji". W 2014 roku stał się bohaterem małego skandalu. Quentin Gambart, młody restaurator, który wziął udział w programie, oskarżył kucharza i prowadzony przez niego program o manipulację.
Philippe Etchebest... potwierdził zarzuty, ale nie uznał tego za oszustwo. Odparł, że formuła programu zakłada stawianie restauratorów przez ekstremalnymi warunkami tak, żeby sprawdzić, jak sobie w takich sytuacjach poradzą.
Ten mężczyzna to Daniel Bumann, który w programie "Bumann, tester restauracji" robi to, co Magda Gessler w "Kuchennych rewolucjach". W 1990 roku Bumann otworzył swoją pierwszą restaurację w Naters, a 5 lat później wraz z żoną Ingrid Bumann-Jossen kolejną, tym razem w Sankt Moritz, która obecnie jest uznawana za jedną z 10 najlepszych restauracji w Szwajcarii.
Screen z Facebook.com/Daniel Bumann
W jednym z wywiadów opowiadał, że nie ma recepty na dobre zarządzanie. Ważny jest talent, instynkt i umiejętność dobrania odpowiednich, twardych słów we właściwym momencie. Daje pracownikom dwa dni wolnego w tygodniu, sobie też, ale w pozostałe wymaga maksymalnej efektywności.
Czy nie przypomina Wam to nieco stylu pracy Wojciecha Modesta Amaro?
Bumann podaje w tym samy wywiadzie 5 zasad dobrego zarządzania:
1. Uczyć się
2. Być otwartym na zmiany
3. Wykazywanie się empatią
4. Być konsekwentnym i uczciwym
5. Mieć dużo samokrytycyzmu.
Tylko tyle... i aż tyle.
Screen z Facebook.com/Daniel Bunmann
Screen z Facebook.com/Daniel Bunmann
W Chorwacji osobą odpowiedzialną za podnoszenie na wizji jakości tamtejszych restauracji był Stephan Macchi. Piszemy "był", ponieważ program o dźwięcznej nazwie "Jezikova juha" nadawany był raptem od 2009 do 2011 roku. Macchi wykonał swoją robotę aż tak solidnie, czy po prostu poziom chorwackich restauracji jest aż tak wysoki? Oto pytanie.
Tak czy owak, Stephan Macchi za sprawą programu szybko stał się telewizyjną gwiazdą. Na zdjęciach wygląda niepozornie, nawet schowany za dwoma nożami, ale szybko wyrobił sobie opinię prawdziwego tyrana.
Screen z Facebook.com/Stephan Macchi
Stephan Macchi miał wszelkie kwalifikacje, żeby zostać tyranem, pardon: surowym sędzią chorwackich restauracji. Kulinarnego fachu uczył się we Francji, gdzie się urodził i gdzie terminował w najlepszych francuskich knajpach. Le Pavillon des Princes, Clos de la Violette i La Feniere - każda z nich legitymuje się dwiema gwiazdkami Michelin. Macchi spotkał jednak we Francji Chorwatkę, Nataszę, w której zakochał się i dalsza część historii była do przewidzenia: para przeniosła się do Chorwacji, tam się pobrali i mają dwoje dzieci.
Screen z Facebook.com/Stephan Macchi
Sądząc po zdjęciach, Zdenek Pohlreich to wyjątkowy oryginał. W latach 2009-2012 prowadził program "Ano, sefe!" (chyba nie wymaga tłumaczenia), w którym dawał się we znaki czeskim restauratorom nie gorzej niż w Polsce Magda Gessler. Był też autorem wielu bon motów, które Czesi do dzisiaj z upodobaniem powtarzają. Po latach przyznał w wywiadzie, że nie były one w żaden sposób reżyserowane.
Screen z Facebook.com/Zdenek Pohlreich
Kilka miesięcy temu Zdenek Pohlreich był bohaterem małego skandalu. Czeskie media odkryły bowiem, że jego żona Zdenka miała w przeszłości romans z 16-letnim Filipem, synem sąsiada, którego uczyła angielskiego. To było wtedy, kiedy Zdenka była żoną swojego pierwszego męża. Romans trwał kilka miesięcy i był brzemienny w skutki.
Zdenka w końcu rozstała się również i z pierwszym mężem. Kolejnym mężem Zdenki został znany z telewizji Zdenek Pohlreich, z którym ma syna.
Screen z Facebook.com/Zdenek Pohlreich