Magda Gessler ujawnia, co jest sekretem udanego barszczu. W przepisie nie może zabraknąć tego składnika

Barszcz z przepisu Magdy Gessler może stać się hitem na wigilijnym stole. Kreatorka smaku i stylu wyjawiła, bez czego ta tradycyjna świąteczna zupa się nie obejdzie.

Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl

Postny barszcz podawany z uszkami nadziewanymi kapustą i grzybami to potrawa, której nie może zabraknąć w wigilię na wielu polskich stołach. Magda Gessler, która chętnie dzieli się sekretami sprawiającymi, że dania nabierają niepowtarzalnego smaku, podała własny, rodzinny przepis na świąteczny barszcz. Restauratorka do zupy dodaje grzyby, dużą ilość przypraw i... obierki z jabłek.

Zobacz wideo Magda Gessler z ojcem

Mateusz Gessler, Jacek Fedorowicz, Kinga RusinSokół jest prawnukiem Stanisława Wyspiańskiego. Inne pokrewieństwa mogą zaskoczyć

Przepis Magdy Gessler na świąteczny barszcz

Magda Gessler przepisem na barszcz podzieliła się na youtube'owym kanale. Restauratorka podkreśla, że podany przez nią przepis robi się szybko, nie wymaga też wcześniejszego kiszenia buraków - wystarczy je upiec. Sama Gessler przyznaje, że to droga na skróty, dla zapracowanych osób, jednak zaznacza, że zupa według tej receptury wychodzi idealna - pyszna i aromatyczna.

Świąteczny barszcz Magdy Gessler - składniki

Do przygotowania świątecznej zupy potrzebne są:

  • trzy kg buraków,
  • pół selera,
  • dwa korzenie pietruszki,
  • por,
  • dwie duże cebule,
  • cztery kwaśne polskie jabłka,
  • pięć łyżek octu,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • goździki,
  • suszone borowiki.

Małgortzata RozenekRozenek odsłoniła mieszkanie. Jest jakby luksusowo, tylko że ciemno

Świąteczny barszcz Magdy Gessler - przygotowanie

Przygotowanie zupy należy rozpocząć dzień przed podaniem. Borowiki zalej zimną wodą, dodaj ziele angielskie, kilka liści laurowych i gotuj, aż kapelusze się otworzą - wtedy dodaj również sól. Połowę buraków upiecz w piekarniku w łupinach w 220 stopniach Celsjusza, a drugą pokrój lub zetrzyj na tarce. Korzeń selera podzielony na ćwiartki, cebule, korzenie pietruszki włóż do garnka razem ze startymi burakami. Warzywa zalej wodą tak, aby były dokładnie przykryte - nie powinno być jej więcej - i wstaw do gotowania.

Gdy wywar zacznie wrzeć, dodaj ocet, kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu, goździki i cukier. Należy gotować go tak długo, aż buraki będą miękkie. Dodaj do niego upieczone, starte na tarce buraki. Całość gotuj na wolnym ogniu, aby nie doprowadzić do wrzenia. Dodaj wywar z prawdziwków. Jabłka obierz, a następnie obierki wraz z czosnkiem ułóż na wierzch i odstaw na noc.

Więcej o: