Czy warto pić mleko migdałowe?

Mleko migdałowe jest coraz bardziej popularne. Nic dziwnego! Ma wiele właściwości korzystnych dla ludzkiego organizmu. Do tego można zrobić je samemu.

Jednym z filarów prawidłowego odżywiania jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Wiele znajduje się go w produktach mlecznych, jogurtach, serach i mleku. Niektórzy jednak krowiego mleka nie mogą pić - na przykład ze względu na nietolerancję laktozy i inne alergie - lub nie chcą. W takiej sytuacji często polecane jako zamienniki bywają napoje roślinne, między innymi mleko migdałowe. Czy tego typu napój rzeczywiście jest cenny? Okazuje się, że migdałowy napój jest nie tylko zdrowy, ale i bogaty w całą gamę minerałów i składników odżywczych. Warto więc wprowadzić je do swojej diety, nawet jeśli nie mamy przeciwwskazań do spożywania mleka krowiego.

Mleko migdałowe - czy to rzeczywiście mleko?

Nazwa migdałowego napoju może być trochę myląca. Mleko migdałowe to tak naprawdę płyn z migdałów, a konkretnie z pasty migdałowej, który nazywany jest mlekiem ze względu na zbliżony kolor i konsystencję. Charakteryzuje się orzechowym posmakiem i jest delikatne, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu dań. 

Mleko migdałowe - właściwości 

Mleko migdałowe to napój roślinny niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Zawiera wiele witaminy E, która powszechnie uważana jest za witaminę młodości. W napoju migdałowym znajdują się także kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Zawiera także wapń, żelazo, potas i magnez, jak również witaminę B. Ponadto, białko zawarte w migdałowym mleku jest łatwiej trawione i lepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Ze względu na niską zawartość cukru i małą kaloryczność, napój ten nadaje się doskonale dla osób dbających o wagę.

Mleko migdałowe - kalorie

W 100 ml mleka migdałowego znajduje się około 37 kcal, zależnie od producenta, a także 1 g białka, 2,7 g tłuszczu, 1,9 g węglowodanów, 120 mg wapnia.

Jak zrobić mleko migdałowe?

Przepis na migdałowe mleko jest bardzo prosty. 250 g migdałów zalej wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia odcedź migdały, przełóż do blendera i zalej je filtrowaną wodą. Na podaną ilość migdałów potrzeba 2 litry wody. Zmiksuj na najwyższych obrotach. Przełóż masę na sitko położone na misce i odciskaj. Do miski spływa gotowe mleko. Pozostałą papkę ponownie przełóż do blendera, zalej pozostałą wodą i powtórz procedurę. W ten sposób powstanie około 1,5 litra mleka. 

Do czego można wykorzystać mleko migdałowe? Przepis na pyszne śniadanie 

Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie migdałowego mleka jest ugotowanie owsianki, zastępując migdałowym zwykłe mleko. Taka owsianka jest delikatna w smaku, a przygotować ją można dokładnie tak, jak tradycyjną.

Innym pomysłem jest zdrowy koktajl. Potrzebne będą:

  • mleko migdałowe - własnej roboty lub kupione w sklepie (do znalezienia w sklepach ze zdrową żywnością lub supermarketach),
  • banan,
  • płatki owsiane,
  • maliny,
  • miód.

Sposób przygotowania: Do blendera wsyp płatki owsiane, dodaj banana. Zalej mlekiem i miodem. Zmiksuj składniki na gładki napój. Przed podaniem do szklanki wsyp maliny i wlej koktajl. Tak przygotowany napój można wypić na pożywne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.

red.