Jednym z filarów prawidłowego odżywiania jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Wiele znajduje się go w produktach mlecznych, jogurtach, serach i mleku. Niektórzy jednak krowiego mleka nie mogą pić - na przykład ze względu na nietolerancję laktozy i inne alergie - lub nie chcą. W takiej sytuacji często polecane jako zamienniki bywają napoje roślinne, między innymi mleko migdałowe. Czy tego typu napój rzeczywiście jest cenny? Okazuje się, że migdałowy napój jest nie tylko zdrowy, ale i bogaty w całą gamę minerałów i składników odżywczych. Warto więc wprowadzić je do swojej diety, nawet jeśli nie mamy przeciwwskazań do spożywania mleka krowiego.
Nazwa migdałowego napoju może być trochę myląca. Mleko migdałowe to tak naprawdę płyn z migdałów, a konkretnie z pasty migdałowej, który nazywany jest mlekiem ze względu na zbliżony kolor i konsystencję. Charakteryzuje się orzechowym posmakiem i jest delikatne, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu dań.
Mleko migdałowe to napój roślinny niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Zawiera wiele witaminy E, która powszechnie uważana jest za witaminę młodości. W napoju migdałowym znajdują się także kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Zawiera także wapń, żelazo, potas i magnez, jak również witaminę B. Ponadto, białko zawarte w migdałowym mleku jest łatwiej trawione i lepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Ze względu na niską zawartość cukru i małą kaloryczność, napój ten nadaje się doskonale dla osób dbających o wagę.
W 100 ml mleka migdałowego znajduje się około 37 kcal, zależnie od producenta, a także 1 g białka, 2,7 g tłuszczu, 1,9 g węglowodanów, 120 mg wapnia.
Przepis na migdałowe mleko jest bardzo prosty. 250 g migdałów zalej wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia odcedź migdały, przełóż do blendera i zalej je filtrowaną wodą. Na podaną ilość migdałów potrzeba 2 litry wody. Zmiksuj na najwyższych obrotach. Przełóż masę na sitko położone na misce i odciskaj. Do miski spływa gotowe mleko. Pozostałą papkę ponownie przełóż do blendera, zalej pozostałą wodą i powtórz procedurę. W ten sposób powstanie około 1,5 litra mleka.
Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie migdałowego mleka jest ugotowanie owsianki, zastępując migdałowym zwykłe mleko. Taka owsianka jest delikatna w smaku, a przygotować ją można dokładnie tak, jak tradycyjną.
Innym pomysłem jest zdrowy koktajl. Potrzebne będą:
Sposób przygotowania: Do blendera wsyp płatki owsiane, dodaj banana. Zalej mlekiem i miodem. Zmiksuj składniki na gładki napój. Przed podaniem do szklanki wsyp maliny i wlej koktajl. Tak przygotowany napój można wypić na pożywne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
red.