Bill i Melinda Gates rozwodzą się po 27 latach małżeństwa. Wydali oświadczenie. "Podjęliśmy decyzję o zakończeniu małżeństwa"

Bill Gates i jego żona Melinda podjęli decyzję o rozwodzie. "Nie wierzymy już, że możemy nadal rozwijać się wspólnie jako para w kolejnych etapach naszego życia" - czytamy w oświadczeniu, które udostępnili w mediach społecznościowych.

W poniedziałek wieczorem czasu polskiego na profilu na Twitterze Billa Gatesa pojawiło się oficjalne oświadczenie. Przedsiębiorca i jego żona Melinda ogłosili, że się rozwodzą. Ich małżeństwo trwało 27 lat, przez ten czas stworzyli wiele wspólnych projektów, w tym m.in. fundację.

Zobacz wideo Bill i Melinda Gates się rozwodzą

Jeff BezosJeff Bezos nie będzie już szefem Amazona. Rozwód kosztował go prawdziwą fortunę

Bill Gates rozwodzi się z żoną

Małżonkowie, którzy niedługo ruszą z rozprawą rozwodową, dalej będą działać razem na polu zawodowym, jednak pogodzili się z tym, że ich związku nie da się uratować.

Po wielu przemyśleniach i ciężkiej pracy nad naszym związkiem podjęliśmy decyzję o zakończeniu naszego małżeństwa. W ciągu ostatnich 27 lat wychowaliśmy troje niesamowitych dzieci i stworzyliśmy fundację, która działa na całym świecie na rzecz zapewniania ludziom dostępu do zdrowego i produktywnego życia. Nadal wierzymy w tę misję i będziemy wciąż razem pracować w fundacji, ale nie wierzymy już, że możemy nadal rozwijać się wspólnie jako para w kolejnych etapach naszego życia - napisali we wspólnym komunikacie.

Dla obojga ta sytuacja jest trudna, chcą spokojnie odnaleźć się w tym, co się teraz dzieje:

Prosimy o przestrzeń i prywatność dla naszej rodziny w momencie, w którym zaczynamy poruszać się w tym nowym życiu - poprosili.

Nie zdradzili dokładnych szczegółów rozstania. Majątek Gatesa wyceniany jest na 124 miliardów dolarów (prawie 500 miliardów złotych), co sprawia, że zajmuje czwartą pozycję na liście najbogatszych ludzi na świecie.

Edyta Pazura, Piotr Rubik, Agata RubikEdyta Pazura tłumaczy, dlaczego nie przyjaźni się z Rubikami i innymi gwiazdami

Bill i Melinda Gates - małżeństwo

Bill i Melinda poznali się w 1987 roku w Nowym Jorku, podczas targów komputerowych. Po siedmiu latach wzięli ślub. Wychowują troje dzieci: 25-letnią Jennifer, 22-letniego Rory'ego i 19-letnią Phoebe. Kobieta często mówiła w mediach, że związek ze współzałożycielem Microsoftu nie należy do najłatwiejszych, gdyż spędza on w pracy ponad 16 godzin dziennie.