Wielkanoc od Magdy Gessler? Nic prostszego, ale oferta jest uboższa niż rok temu. I te ceny!

Magda Gessler przygotowała wielkanocny catering w swoich restauracjach. W ofercie znajdziemy mniej dań niż przed rokiem. Sprawdziliśmy ceny, które - zgodnie z przewidywaniami - do najniższych nie należą.

Magda Gessler prowadzi m.in. znaną cukiernię-restaurację "Słodki... Słony", gdzie sprzedaje zarówno słodkie wypieki, jak i potrawy obiadowe. Obecnie lokal oferuje dania na wynos. Jak co roku sławna restauratorka przygotowała także wielkanocny catering. Można było zamówić tradycyjne specjały ze świątecznego menu. Tegoroczna oferta jest jednak dużo uboższa niż w zeszłym roku.

Zobacz wideo Magda Gessler radzi, co powinni zrobić właściciele restauracji, by przerwać kryzys

Catering wielkanocny Magdy Gessler. Ile trzeba zapłacić za menu znanej restauratorki?

Zgodnie z nazwą lokalu, Magda Gessler przygotowała na Wielkanoc słodkie i słone menu. Pojawiło się po kilka propozycji z ciast, mazurków i tortów. Za tradycyjną babę drożdżową (700 g) trzeba zapłacić 50 złotych. Z kolei mazurki, których waga waha się od 400 do 550 gramów restauratorka oferuje po 65 złotych - tak samo jak rok temu. Świąteczny sernik kosztuje 70 złotych. Natomiast tort liczący dziesięć porcji to już wydatek 300 złotych.

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez żurku, dlatego nie zabrakło go także w menu Magdy Gessler. Wszystkie dania są sprzedawane w litrowych słoikach. Litr żurku z białą kiełbasą i jajkiem kupimy za 60 złotych. Z kolei za słoik sałatki jarzynowej trzeba zapłacić 50 złotych. Oprócz tego w ofercie znajdziemy jeszcze bigos (55 zł), śledzia z cebulą (55 zł za pół kilograma) i zimne nóżki (22 zł za sztukę). Na tym kończy się świąteczne menu restauratorki. W ubiegłym roku było ono bardziej rozbudowane, ale wcale nie tańsze. Magda Gessler oferowała wówczas jeszcze kiełbasy i przekąski sprzedawane na sztuki. Przykładowo, za pętko białej kiełbasy trzeba było zapłacić 35 złotych. W "Słodkim... Słonym" w 2020 roku można było zamówić nawet chleb oraz masło. Ten pierwszy, reklamowany jako cięty z metra kosztował 90 złotych za metr lub 30 złotych za porcję. Z kolei wiejskie masło można było nabyć za 25 złotych.

Catering Magdy Gessler "U Fukiera". Cena za jajko? Powalająca

Z kolei w innej, uznanej warszawskiej restauracji Magdy Gessler „U Fukiera” można zakupić m.in. jajka faszerowane szynką. Za pięć połówek jajek zapłacimy 28 złotych, co oznacza, że cena za jedno jajko wynosi 11,20. W ofercie jest także pasta jajeczna, która składa się z jajek, majonezu i szczypiorku. Cena? Za 200 gramów trzeba zapłacić 15 złotych. "U Fukiera" oferuje także gotowe zestawy cateringowe na święta, trzeba się jednak liczyć z tym, że koszt menu wyjdzie podobnie jak na weselu.

Wielkanocne porcje to koszt od 190 do 260 złotych za osobę. Ale to nie wszystko. Restauracja przygotowała także propozycję gotowych koszyków wielkanocnych, które można zamówić online. W środku znajdziemy: jajka faszerowane, schab w galarecie, pół kurczaka, krem chrzanowy, mazurek, chleb i masło. Koszt to 115 złotych.

Jednak restauratorka przygotowała coś także dla osób spoza Warszawy. Prowadzi także sklep online "U Fukiera Delikatesy", w którym można składać zamówienia z dostawą kurierem na terenie całej Polski. W ofercie m.in. koszyk wielkanocny dla jednej osoby, w którym znajdują się tradycyjne potrawy. Koszt? 119 złotych. O ile mieszkańcy Warszawy mogą odbierać swoje zamówienia bezpośrednio w lokalu, w przypadku wysyłki kurierem powstaje wątpliwość, w jakim stanie i kiedy dotrą do nas wielkanocne specjały. Zamówienia z lokalów gwiazdy klienci mogą odbierać w Wielką Sobotę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.